Koukal: Konkurence už nás musí vnímat

  10:40
Žďár nad Sázavou - Velmi náročných deset dní prožil na přelomu roku žďárský běžec na lyžích Martin Koukal. Devětadvacetiletý rodák z Nového Města na Moravě dokázal dohnat tréninkové manko z úvodu sezony zaviněné operací ramene a navzdory začínajícímu nachlazení obsadil v prestižním seriálu Tour de Ski dvanácté místo.
Martin Koukal

Martin Koukal - Martin Koukal byl 1. ledna v Novém Městě na Moravě druhý ve stíhacím závodě mužů na 15 km volnou technikou v rámci seriálu Tour de Ski. | foto: Pavlíček LubošČTK

"Tour skončila v nejvyšší čas. Jak se říká, za pět minut dvanáct," mohl si jediný den po smrtícím výjezdu na sjezdovku Alpe Cari oddychnout spokojený Koukal. "Dneska už bych totiž na ten kopec ani nebyl schopen vyjet."

Máte za sebou náročný etapový závod Světového poháru Tour de Ski, ve které jste obsadil celkově dvanáctou příčku. Jak jste spokojen?
Můžu říct, že spokojen jsem. Před závodem bych to bral všemi deseti. A i když se konci otevírala možnost bojovat o první desítku, a samozřejmě mě to lákalo a snažil jsem se, už jsem v závěru toho kopce neměl síly.

Mluvíte o závěrečném výjezdu na sjezdovku Alpe Cermis, všeobecně považovaném za nejnáročnější část celé Tour. Byly tedy poslední metry nedělního závodu tím nejhorším, co vás během všech osmi etap potkalo?
(chvíli přemýšlí) Já si myslím, že ani ne. Pro mě byla vůbec nejhorší ta patnáctka klasicky, v Novém Městě. Tam jsem nabral velkou časovou ztrátu, závod se mi vůbec nepovedl. Skončil jsem až čtyřicátý druhý. Zato v neděli jsem měl devatenáctý nejlepší čas ze všech startujících. Takže to byl, řekněme, slušný výkon. Ale díky té ztrátě, co jsem utrpěl právě v Novém Městě, jsem byl stále v pozici, že jsem musel útočit dopředu. Zkusil jsem to i do toho šíleného kopce, ale nepovedlo se.

Do cíle jste pak prakticky dokráčel. Četl jsem, že vás trápily i zdravotní problémy. Jak na tom tedy jste?
Už jsem na tom byl několikrát i líp. (úsměv) No, zhruba od toho sprintu v Asiagu jsem začal trochu bojovat s nachlazením. Proto si myslím, že Tour skončila v nejvyšší čas. Dneska už bych totiž na ten kopec ani nebyl schopen vyjet. Takže to bylo, jak se říká, za pět minut dvanáct. Samozřejmě to tím mohlo být lehce ovlivněno. Ale já jsem to neřešil. Kdykoliv jsem šel na start, šel jsem bojovat a zkusit podat co nejlepší výkon. Ten mi nakonec stačil na dvanácté místo.

Martin Koukal

narozen: 25. září 1978 v Novém Městě na Moravě

bydliště: Ždár nad Sázavou

sport: běžecké lyžování

klub/tým: Dukla Liberec

největší úspěchy: mistr světa na 50 kilometrů volnou technikou v italském Val di Fiemme (2003), s Dušanem Kožíškem třetí ve sprintu dvojic na mistrovství světa v německém Obersdorfu (2006)

rodina: Manželka Vanda mu v říjnu 2006 porodila syna Sebastiana. Bratr Petr je hokejovým útočníkem extraligových Pardubic.

Už jste zmiňoval, že nejhůře vám vyšel jeden ze závodů v Novém Městě na Moravě. Doma jste se ale, díky odřeknutí Oberstdorfu, představil hned čtyřikrát. Dá se říct, že vaší nejzadřenější etapou byl závod na 15 km volně, po kterém jste byl v průběžném hodnocení druhý?
Určitě, to byla super etapa. Ten závod mi sedl a toho druhého místa si hodně cením, je to veliký dílčí úspěch. A pak samozřejmě mám velikou radost ze sedmého místa ze sprintu z Asiaga. Po dlouhé době jsem letos začal víc jezdit sprinty a byl jsem mezi nejlepší desítkou. S tím jsem byl taky spokojen.

Hodně nejisté bylo, jak celou náročnou Tour po fyzické stránce zvládnete. V létě jste totiž podstoupil operaci ramena...
Je fakt, že jsem ze začátku sezony vynechal úvod Světového poháru, ale podařilo se mi dobře potrénovat. Naštěstí se to rameno dobře zahojilo, s fyzioterapeuty jsem to dobře rozcvičil, takže z tohohle pohledu to bylo v pohodě. Samozřejmě už jsem ho včera (v neděli) cítil, snad poprvé od operace, že to prostě bylo na ně hodně. Protože jsem sobotní závod 20 km klasicky neodjel s úplně ideálním mazáním a musel jsem to jet hodně na ruce. Takže jsem je měl už unavené, a včera to byla takové už na doražení.

Do sezony jste navíc nastupoval s tréninkovým mankem. Limitovalo vás to nějak i při Tour?
Projevilo se to právě v neděli, v tom závěru kopce. Bylo opravdu vidět, že mám od ostatních tři měsíce ztrátu v tréninku a proto jsem byl rád, že můžu vůbec závodit. A navíc dobře.

Tour de Ski - 8 závodů v 10 dnech očima Martina Koukala

1. etapa (28. prosince, Nové Město na Moravě) prolog 4,5 km klasickou technikou. 27. místo, průběžné 27. místo
"Prolog jsem vnímal jako sprint, i když to úplně sprint nebyl. Bylo to o trochu těžší. Vyrazil jsem hodně rychle a pak jsem trošku vytuhnul."

2. etapa (29. prosince, Nové Město) stíhací závod na 15 km volnou technikou. 9. místo, průběžné 9. místo
"Bylo to ve znamení hrozných soubojů. Já jsem se v tom vlaku propracoval až na druhé místo a věřil jsem si, že bych to tak mohl přivést, podobně jako ve čtvrté etapě, až do cíle. Ale Gjerdalen mě v té etapě zazdil, takže jsem přijel devátý a byl jsem zklamaný."

3. etapa (30. prosince, Praha) sprint volnou technikou. 19. místo, průběžné 10. místo
"Sprint v Praze byl takový, jaký jsem očekával. Podařilo se mi postoupit z kvalifikace, ale ve čtvrtfinále se mi nevydařil start a s tím už se asi víc dělat nedalo."

4. etapa (1. ledna, Nové Město) stíhací závod na 15 km volnou technikou. 2. místo, průběžné 2. místo
"S bruslařkou patnáctkou v Novém Městě jsem byl hodně spokojen. Jel jsem parádně, byl jsem druhý."

5. etapa (2. ledna, Nové Město) 15 km klasickou technikou. 43. místo, průběžné 15. místo
"Patnáctka klasicky se mi bohužel vůbec nepovedla. Jednak můj výkon nebyl optimální, jednak jsem udělal chybu, že jsem si před tím závodem věřil asi víc, než bylo vhodné. Nenechal jsem si přemazat lyže a pak jsem smykal. Ta etapa mě mrzí, protože si myslím, že to byla možná taktická chyba. Jak říkám, výkon nebyl optimální, ale pokud bych si nechal přemazat lyže, tak v tom závodě visela půl minuta, která v konečném zúčtování chyběla do té desítky."

6. etapa (4. ledna, Asiago Itálie) sprint 1,2 km volnou technikou. 7. místo, průběžné 10. místo
"Sprint v Asiagu se povedl výborně, konečně jsem si zasprintoval na přesně tom typu sprinterské trati, kterou mám rád. V přírodě, kde je nějaký kopec. Bylo vidět, že pořád ještě nejsem pomalej a že sprinty ještě stále můžu dobře zvládat."

7. etapa (5. ledna, Val di Fiemme - Itálie) 20 km klasickou technikou s hromadným startem. 20. místo, průběžné 11. místo
"Dvacítka byla znovu ovlivněna mazáním. Byl to hodně ubojovanej závod, který mě i přes malou ztrátu, půl minuty, stál hodně sil.

8. etapa (6. ledna, Val di Fiemme) stíhací závod na 10 km volnou technikou 12. místo, konečné 12. místo
"Poslední závod byl pokus o to, posunout se co nejvýše. Zahájil jsem aktivně, dojel jsem Sommerfeldta s Dementěvem a spolu Göringem, Teichmannem a Martinem Jakšem jsme stahovali ztrátu na Nory. V závěrečném kopci atakoval René Sommerfeldt, já jsem jel asi třetinu s ním. Poté mi bohužel došly síly. Tam možná, těžko teď říct, kdybych nechal Sommerfeldta jet, protože ten měl opravdu den, byl nejrychlejší a nikdo na něj neměl, jel sám svoje tempo, bych na ten kopec vyjel rychleji. Ale chtěl jsem prostě bojovat, byla tam možnost jet až o to pódium. Zkusil jsem to, ale nakonec to nevyšlo ani do té desítky."

Máte za sebou obtížnou porci osmi závodů v deseti dnech. Můžete prozradit, co následovalo bezprostředně po vašem včerejším dojezdu?
My s Martinem Jakšem jsme se šli převléct do suchého, teplého oblečení. Sjeli jsme po sjezdovce dolů, trenéři nás odvezli na hotel, poté nás na asi deset minut, čtvrt hodiny čekala procházka s výklusem. No a pak následovala sprcha, večeře a odjíždělo se domů.

A co chystáte teď, v nejbližších dnech? Jak budete po Tour relaxovat?
Teď mám minimálně do čtvrtka volno od lyží, chci spravit to nahlodané zdraví a poté se uvidí. Někdy ve středu, ve čtvrtek, budeme řešit s mým trenérem Honzou Baranykem a reprezentačním trenérem další program.

Celou Tour zvládl doslova bravurně váš kolega z českého týmu a kamarád, Lukáš Bauer. Co jste jeho dominantním výkonům říkal?
 Bylo to super, pro něj, i pro nás. Protože mi to pomáhalo, a myslím, že i Martinu Jakšovi. Vůbec jsme to jako tým zvládli skvěle. Také servis, až na jedno opravdu drobné zaváhání v té sobotní etapě, odvedl fantastickou práci. Řekl bych, že ty výsledky jsou prostě parádní.

Jak vnímali první, jedenácté a dvanácté místo českých závodníků vaši konkurenti?
Konkurence nás prostě vnímat musí. Dost pádný argument jsme jim dali už při štafetě v Davosu (český tým v prosinci ve složení Šperl, Bauer, Jakš a Koukal poprvé v historii vyhrál závod Světového poháru pozn. red.) a teď to jen potvrzujeme. Je skvělé, že se znovu dokázalo, že ta síla v tom týmu je. Že není jeden kvalitní závodník, ale více lidí.

Na kolik vaše kvalitní výkony ovlivnilo to, že se pět z osmi letošních etap Tour jelo před českými fanoušky, ať už v Novém Městě na Moravě, nebo v Praze?
Tak nevím, jestli to ovlivnilo přímo výsledky. Protože ta sportovní forma je taková, že když ji máte, tak je relativně jedno, kde se zrovna jede. Ale samozřejmě to pro nás bylo příjemnější, závodit pro vlastní fanoušky, před skvělou diváckou kulisou. A určitě to nějakým způsobem pomohlo. Ale spíš té atmosféře, protože jak se dařilo a lidi nám fandili, měli jsme přímou odezvu, že to vnímají a že mají radost. Takže to bylo dobré spíš z tohohle pohledu. Protože, jak říkám, tu formu, jakou jsme měli, bychom prodali na jakékoliv trati, v jakékoliv zemi.

Jak vůbec samotnou Tour vnímáte? Lukáš Bauer hovořil o tom, že je to možná jeho první a zároveň i poslední Tour. Že jde o náročný podnik, který ho stál dost sil. Máte podobný názor?
Uvidím, nechám to rozležet. Neřekl bych, že by to měla být první a poslední. Určitě je to zajímavý podnik, ale ta pravidla, která jsou pro Tour vydaná, jsou hodně nejasná. A prostě se to bude muset nějakým způsobem řešit.

Narážíte na kritizovaný systém udělování bodových i finančních prémií pro nejrychlejšího závodníka dne?
Přesně tak. Řekněme, že celkové pořadí Tour je jasné. Ale jsou tu protesty proti výsledkům jednotlivých etap. Proti tomu, jak to vnímají někteří lidé z FIS (Mezinárodní lyžařská federace) a jak to stojí v pravidlech. Myslím si, že to není tak, jak by mělo být. A je to potřeba změnit. Navíc je to i docela nepřehledné. Když závodník, který přijede do cíle první, není první, ale je první ten, kdo přijel dvanáctý, ztrácí závod atmosféru a napětí i pro diváky kolem trati.

Když už zmiňujete protest české výpravy, bylo vám naznačeno, jak to s touto záležitostí vypadá?
To se může řešit až do kongresu, který je někdy v květnu. Ale podle toho, co jsem slyšel, k tomu dnes vydala nějaké stanovisko Sportovnětechnická komise svazu, která se tím zabývala. A olympijský výbor prý dokonce nabídnul i právníky, kteří se tím budou dál zabývat. Takže uvidíme.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Jsem rychlejší než dřív. Hirt myslí na Giru i na boj o celkové pořadí

3. května 2024

Premium Ve středu odcestoval do Turína, odkud se zítra vydá na trať svého nejoblíbenějšího i...

Lehečka postoupil v Madridu do semifinále, zraněný Medveděv vzdal

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  23:55

Jakmile stvrdil zisk prvního setu poměrem 6:4, jeho soupeř mu oznámil, že kvůli zranění třísla...

Přemožitel Plzně Fiorentina první semifinále Konferenční ligy vyhrála

2. května 2024  23:46,  aktualizováno  23:50

Fotbalisté Fiorentiny v úvodním semifinále Evropské konferenční ligy porazili Bruggy 3:2, hosté...

Semifinále Evropské ligy: Leverkusen s Kovářem v brance vyhrál v Římě 2:0

2. května 2024  20:49,  aktualizováno  23:23

Fotbalisté Leverkusenu s brankářem Matějem Kovářem zvítězili v úvodním semifinále Evropské ligy na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...