Hájek opět zlepšil český rekord v letech lyžích

  • 10
Planica - Znovu vylepšil český rekord! Antonín Hájek při závodech Světového poháru v letech na lyžích překonal hranici 219 metrů, plných 8,5 metru přidal ke svému rekordnímu pokusu z pátečního večera. I díky jeho skvělému výkonu obsadil česká čtveřice v závodě družstev ve slovinské Planici páté místo.

Proti únorovému mistrovství světa v německém Oberstdorfu polepšili si o jednu pozici. Soutěž vyhráli suverénně Norové před Finskem a favorizovaným Rakouskem.

"Všechno mi vyšlo. Vylítl jsem z hrany a už jsem věděl, že to bude daleko. Abych nebyl spokojen, když jsem se zlepšil skoro o devět metrů! Jsem hrozně rád, opravdu jsem nečekal, že bych mohl doletět takhle daleko," uvedl.

Hájek předvedl třetí nejdelší skok druhého kola. "Věděl jsem, že lítat umím, a když skočím dobrý skok, poletím daleko," řekl Hájek, který si pochvaloval úspěšné vystoupení celého družstva. "Páté místo v týmovém závodě, to se už dlouho nepovedlo."

Mistři světa vedení Gregorem Schlierenzauerem doplatili na selhání Martina Kocha v prvním kole, v němž pokus zcela pokazil a skočil jen 105,5 m. Ve druhém se zlepšil na dvojnásobnou délku (212,5), ale na smazání obrovské ztráty to nestačilo.

Světový šampion v letech Schlierenzauer navázal na páteční triumf mezi jednotlivci nejdelším pokusem dne 233,5 metru z prvního kola.

O 5,5 m tak zaostal za světovým rekordem Nora Björna Einara Romörena.

Tečku za sezonou Světového poháru udělá nedělní závod v letech jednotlivců.

Výsledky družstev: 1. Norsko (Hilde, Jacobsen, Bardal, Romören) 1715,1 b., 2. Finsko (Happonen, M. Hautamäki, J. Hautamäki, Ahonen) 1615,1, 3. Rakousko (Koch, Morgenstern, Kofler, Schlierenzauer) 1482,1, 4. Slovinsko 1477,4, 5. Česko (Hájek, Koudelka, Sedlák, Matura) 1393,1, 6. Německo 1378,9.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž