Čeští snowboardisté jsou v Soči, Slalomák přijeli dobýt Rakušané

  10:08
Do Mariánských Lázní se po roce vrací evropský pohár ve snowboardingu. Paralelní slalom se na sjezdovce Slalomák pojede v sobotu i neděli. Tituly obhajují Rusové, nejsilnější výprava bude tentokrát z Rakouska.

Snowboardista Petr Šindelář bude na startu FIS Evropského poháru v Mariánských Lázních chybět. Dal přednost závodům na olympijských tratích v Soči. | foto: Reuters

Sněhová děla neúnavně chrlila od začátku týdne technický sníh na sjezdovku Slalomák, další přesun termínu už v Mariánských Lázních nechtějí dopustit. Beztak je letos stál české reprezentanty. Snowboardisté Petr Šindelář i Ester Ledecká budou letos na startu FIS Evropského poháru v paralelním slalomu chybět. "Dali přednost závodům v Soči," vysvětluje Ivana Dobišová z organizačního úseku závodů v Mariánských Lázních.

Je to pochopitelné, kdo by si nechtěl ve zbrusu nově vybudovaném areálu vyzkoušet olympijskou trať, další příležitost v Soči už zřejmě nebude a každý je rád za čerstvou zkušenost. Mariánské Lázně tak může mrzet dvojnásob, že přišly o původní lednový termín závodů kvůli nedostatku sněhu. "Nic jiného nám nezbývalo. Letos se zima k milovníkům sněhu chovala velice macešsky a i tu skromnou prosincovou sněhovou nadílku nám vzala obleva," vysvětluje pořadatel závodů Miroslav Schimmer.

Obleva se sice začátkem února opakovala, díky sněhové nadílce posledních dní a nízkým teplotám to na přípravu kopce pro vrcholnou evropskou akci nemělo podstatný vliv. "Podmínky jsou opravdu ideální, trať je vysněžená a předpověď je taky příznivá, bude určitě pod nulou," říká Dobišová.

Závody ve městě mají i své nevýhody a tou největší z nich je samozřejmě nižší poloha v nadmořské výšce a s tím spojené větší výkyvy počasí v kritických teplotách kolem nuly. Další nevýhodou Slalomáku v Mariánských Lázních je jeho délka, které se musí přizpůsobovat stavba trati a počet i poloha v ní naskládaných branek.

Evropský pohár v Mariánských Lázních

Závody FIS Evropského poháru ve snowboardingu letos v Mariánských Lázních odstartují v sobotu 9. února. V 9.30 hodin začne klání kvalifikací, finále pak diváci na svahu tamního skiareálu mohou sledovat ve 13 hodin. Stejný rozvrh bude mít i druhý závod v neděli 10. února. Jezdci budou soupeřit o nejrychlejší čas v paralelním slalomu, pro který se skvěle hodí lázeňský prudký svah. Lázeňské město bude závody evropského formátu hostit již počtvrté. Na svahu půjde o hodně - domácí rideři by rádi nachystali odvetu proti loňskému triumfu ruských jezdců. Ti totiž obsadili všechny medailové příčky. V minulých letech dorazil na Evropský pohár do Mariánských Lázní například světový šampion Rok Flander a další skvělí jezdci. "Bude to adrenalin,” slibuje pořadatel závodů Miroslav Schimmer. Diváci mohou tradičně počítat se vstupem na závody zdarma a s afterparty po obou závodních dnech v mariánskolázeňském Clubu Na Rampě.

Na jinak strmém kopci jsou uzavřené brány právě pro paralelní slalom a jeho extrémní náklony v obloucích ideální, i tady mají ale závodníci své meze, a tak na návrat Světového poháru, který se tady v minulých letech několikrát objevil, mohou v nejbližší době zapomenout.

"Původně jsme plánovali, že to bude startovací závod, ale kopec svými parametry na Světový pohár bohužel nedosáhne. Nejvyšší soutěž ve snowboardingu tady tak bude asi vždycky Evropský pohár," říká Dobišová.

Co je naopak velkou a v Česku nedostižnou výhodou, to je samotná poloha Slalomáku na kraji Mariánských Lázní. Takové zázemí pro závodníky i diváky jako je tady byste našli jen stěží i v rámci celé Evropy, a právě to společně dělá závody v lázeňském městě na západě Čech tak jedinečné.

Vždyť kdo by se nepřišel podívat na Nikolu Sudovou v olympijské formě, když to má z domu pár kroků. Však si také v Mariánských Lázních zvykli na několikatisícové návštěvy, o kterých si mohou jiné a mnohem větší podniky na sněhu v Česku nechat jen zdát. "Našli jsme skvělý kopec," pochvaloval si také Marek Rejman z organizačního výboru Světového poháru boulařů, který tady hostili v letech 2008 a 2011.

Už před čtyřmi lety však věděli, že při současné podobě Slalomáku se tady Světové poháry jen těžko usadí. "Pro další ročník kopec ještě předěláme," sliboval Rejman v roce 2008. Od té doby se Slalomák opravdu změnil, něco by však přece jen ještě potřeboval, a to o trochu povyrůst. "Na startu by se musela nastavit nájezdová věž, jinak je příliš krátký," říká Dobišová.

O něco podobného se tady pokoušeli v minulosti už lyžařští akrobaté, aby jako v roce 2008 nemuseli po druhém ze skoků dopadat do míst, kde se svah směrem k silnici už narovnává, a celkem se jim to povedlo.

Jestli se ale v Mariánských Lázních jezdí pohár Evropský nebo Světový, to může být divákům celkem jedno a na výkonech závodníků to dvakrát poznat není. Také letos tady bude na co se dívat, loni to byli Rusové, kteří obsadili všechny medailové příčky, teď o víkendu to budou Rakušané.

Těm sice stejně jako dalším silným výpravám budou chybět reprezentanti, kteří dali logicky přednost startu v Soči, zrovna Rakousko by ale s klidem dalo dohromady národních týmů hned několik a to se také právě v Mariánských Lázních zřejmě projeví. "Nejsou to sice úplně ti nejlepší, ale i tak to je evropská špička," potvrzuje Dobišová.

I přes od FIS přiklepnutý náhradní termín závodu, který se tříští se Světovým pohárem v Soči, tak diváci v Mariánských Lázních nepřijdou o svou atrakci a znovu bude skvěle připravená, včetně doprovodných akcí a závěrečné party v Klubu Na Rampě.

Ani závidět nastávajícímu olympijskému středisku nemusí, tam se totiž budou muset také bez významné části snowboardového víkendu obejít, protože FIS už tam několik dní před závodem stopla divácky nejatraktivnější slopestyle. Obleva je zkrátka možná všude.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Na vlně mistrovské euforie. Budějovický kapitán: Tahle parta si to moc zaslouží

26. dubna 2024  15:34

Sportovní hala je napěchovaná do posledního místa. Všichni stojí. Nervozita je znát snad na každé...

Bez videa na věčné časy? Švédský unikát: kluby odmítly VAR, šéf ustoupil

26. dubna 2024  15:14

Zní to spíš jako závan starých a pro někoho jistě i dobrých časů, než realita současného fotbalu....

Nosková do třetího kola v Madridu neprošla, prohrála s mladičkou Ruskou

26. dubna 2024  13:49,  aktualizováno  15:13

Linda Nosková do třetího kola antukového turnaje v Madridu neprošla. Devatenáctiletá Češka prohrála...

Berbrovi obhájci navrhli zproštění viny. Snažili se rozbít verzi státního zástupce

26. dubna 2024  13:29,  aktualizováno  14:25

Se třemi advokáty dorazil na závěrečné řeči k plzeňském okresního soudu bývalý místopředseda...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...