Šárka Záhrobská na trati slalomu v Záhřebu

Šárka Záhrobská na trati slalomu v Záhřebu | foto: AP(Marco Trovati, ČTK

Dávám do jízdy víc síly, říká po dalším úspěchu Šárka Záhrobská

  • 1
Před dvěma lety stála pod "červenou sjezdovkou" na stupních vítězů ve Světovém poháru poprvé. "Na Záhřeb mám hezké vzpomínky," říká sjezdařka Šárka Záhrobská. "Tohle místo je výjimečné atmosférou, organizací. Chodí sem nejvíc fanoušků v sezoně. Je příjemné cítit, že se lidé na nás přijdou podívat, baví je to. Že jim můžeme udělat radost tím, jak lyžujeme."

Včera Záhrobská třetím místem ve slalomu, na které ji posunuly výpadky soupeřek, udělala radost i sobě.

Prožíváte jízdy soupeřek, když stojíte dole pod sjezdovkou a čekáte, jak závod dopadne a na jakém místě skončíte?
Příliš ne, nemůžu to nijak ovlivnit. Ve své jízdě jsem udělala, co jsem mohla. Potom ať už se děje, co se děje. Samozřejmě sleduju, jaké mají soupeřky ztráty na mezičasech, ale určitě se nenervuju, jak to dopadne. Když jsem dojela, věděla jsem, že budu nejhůř pátá. Pak jsem se posunula až na třetí místo.

I díky tomu máte ve Světovém poháru proti minulé sezoně skoro o sto bodů víc. V čem jste jiná?
 Mám za sebou rok navíc v kondičním tréninku i v přípravě na lyžích. Jsem i mnohem zkušenější. A snažila jsem se vylepšit techniku.

V čem?
Před několika lety slalomářky vypadaly hezky, esteticky kroužily. Teď se slalom jezdí mnohem agresivněji. Dlouhou dobu jsem na to nemohla přejít, pořád jsem vyjížděla obloučky, klouzala, jezdila na pocit. Kroužení kolem branek už nefunguje. Chyběla mi agresivita.

Kdy se vám to povedlo změnit?
Před Aspenem (kde Záhrobská poprvé vyhrála závod Světového poháru) se mi konečně podařilo dát trochu agresivitu do tréninku. Ještě to není ideální, mám spoustu rezerv, ale konečně se v jízdě ukazuje dynamika, víc agresivity, kratší oblouky, silovější záběry. Není to ježdění na hezký pocit, musí se do něj dát víc brutality. Jak ve slalomu, tak v obřím slalomu. Je to vidět třeba u Lindsey Vonnové. Její jízda vůbec nevypadá hezky, ale je rychlá. Nedívá se na estetiku, ale na čas.

Takže si teď velíte: Jedu "šusem"?
To si říkám vždycky, ale je těžké to provést.

Musela jste kvůli tomu přidat svalovou hmotu, přibrat na váze?
Pořád si držím váhu kolem 70 kilo. Ale váha z kopce jede. U Lindsey Vonnové i Marie Rieschové trochu roli hraje. Slalomářky nikdy nebyly tak velké, vždycky to bývaly menší, subtilní holky. Najednou tyhle dvě získaly cit na lyžích pro slalom a ještě jsou velké. Všechno se u nich sešlo dohromady. Proto jsou takhle suverénní. Ale nejsou nedosažitelné.

Co vám chybí, abyste je sesadila?
Nic.V Aspenu jsem je obě porazila. Mám všechno k tomu, abych mohla vyhrát, ale každý závod je jiný. Jde o to, kdo udělá ten den méně chyb. Třeba to vyjde někdy příště. Nebo ne. To nikdo neví.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž