Co pomůže skokanům: odbory, či lepší helmy?

  • 1
Praha - Zapůsobí hrozivý pád Jana Mazocha jako výstřel z křižníku, který odpálí revoluci za větší bezpečnost ve skocích na lyžích? Tragický karambol, kdy český skokan skončil s těžkým poraněním hlavy v nemocnici, rozbouřil diskusi, jež tiše bublala snad při každém závodu sezony. Vždyť hned na začátku zimy v Kuusamu v zasněžené stopě málem spadl Fin Janne Ahonen.

Snad i proto finský kouč norských skokanů Mika Kojonkoski navrhuje: Zakrývejme při sněžení nájezdy. A také: Vylepšeme helmy skokanů. A ještě: Ať trenéři mají své zástupce v jury.

"My přece rozhodujeme, kdy se závodník spustí z nájezdu," přidal se německý kouč Peter Rohwein.

Bývalý skokan František Jež jejich nápad podporuje: "Kdo jiný by měl v jury být než lidé, kteří se skokům věnují denně a dokážou odhadnout situaci v průběhu závodů?"

Šéf českých skokanů Leoš Škoda slibuje: "Nenecháme to usnout. Jak potom dostanete mladé do skoků?"

Škoda chystá "opatrnou" stížnost na Waltera Hofera, šéfa Světového poháru. "Je to našlapování na tenkém ledě," připouští. Podporu pro zastoupení trenérů v jury hledá i u Slovinců. "Pomoci mohou i staří kamarádi, skákal jsem třeba s Innauerem."

Olympijský vítěz Toni Innauer z rakouského svazu však hledá vinu i jinde: "Trenéři a závodníci naříkají, že nemají do rozhodnutí co mluvit, ale nikdo z nich se v těžkých podmínkách v Zakopaném nevzepřel."

Skokanský svět se z velké části řídí penězi za televizní či reklamní práva. Ovšem ani skokané dávno nejsou amatéry. "Když někdo letí stovkou vzduchem, riziku neuteče. O moc víc už se v bezpečnosti skoků udělat nedá," míní šéf skoků Hofer podle listu Przeglad Sportowy.

Co změnily nehody
v alpském lyžování

Wengen 1991
V kvalifikaci sjezdu SP riskuje Gernot Reinstadler, v záklonu vyletí do vzduchu, po 40 metrech padne do ochranné sítě. Špička lyže uvázne v jednom z plastových ok, ovšem tělo pokračuje dál. Lyžař má rozlomenou pánev, silně krvácí. Na následky zemře. Poté jsou na sjezdovkách vylepšeny ochranné plachty, ruší se psychicky náročný systém kvalifikace.

Ga-Pa 1994
Ulrike Maierová narazí po pádu ve sjezdu hlavou do měřicího zařízení, jež stojí zřejmě moc blízko ideální stopy. Zlomí si vaz a umírá. Od té doby jsou měřiče umisťovány tak, aby na ně lyžaři prakticky nemohli upadnout.

Val d’Isere 2001
Silvano Beltrametti ve sjezdu upadl, hranami lyží prořízl všechny údajně nerozříznutelné plachty a
dopadl na kámen. Porušil si míchu, ochrnul, nechodí. Důsledek? Byly opět zdokonaleny ochranné plachty, na sněhu přibyly modré čáry, značící ideální linii, rozšířily se i pádové zóny.

Změní se tedy něco na velké show odvážných mužů a dlouhých skoků? "Při tak závažném případu a zájmu médií by se věci mohly pohnout," věří Jež, manažer Jakuba Jandy, s nímž zvažuje vylepšení pojištění.

Přinejmenším: po Mazochově pádu byl zrušen druhý závod v Zakopaném. Kvůli větru nezávodili sdruženáři, v pátek byla přerušena kvalifikace závodů v Oberstdorfu.

"Ani organizátoři nechtějí mít negativní pověst. Třeba Harrachov býval strašák. Tam většina závodníků nechtěla jezdit," vzpomíná Jež.

Tragické nehody zahýbaly pravidly v alpském lyžování. Na sjezdovkách jsou lepší odrazové plachty. Modrá barva, vyznačující ideální linii sjezdu, usnadňuje orientaci.

Asistent reprezentačního trenéra Jakub Jiroutek navrhuje skokanské odbory: "Teď jsou v jury lidé, kteří vůbec neskákali. Nebo skákali, ale dělají technického delegáta jednou za rok. Měli by se obměňovat."

Jež připomíná boj skokanů za lepší odměny v 90. letech. "Vytvořili jsme tehdy jakousi radu, čtyři lidé jednali s Mezinárodní lyžařskou federací. Ta nechtěla pustit peníze. Ale pak byly při závodě potíže s větrem a skokani se domluvili, že se nepůjde skákat. Federace pochopila, že by s námi mohly nastat problémy."

Třeba se skokani vzepřou i teď.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž