Bolest mě nezpomalí, říká Vonnová před slalomem na MS

  3:49
Val d’Isere (Od zvláštní zpravodajky MF DNES) - V pondělí si americká lyžařka Lindsey Vonnová na oslavě zlaté medaile přeřízla šlachu v palci o rozbitou lahev šampaňského. Soukromým letadlem odletěla do Innsbrucku na operaci. Ve čtvrtek už znovu trénovala a se svým týmem koumala, jak nejlépe ochránit bolavý palec před nárazy do slalomových branek.

Lindsey Vonnová se raduje z titulu mistryně světa ve sjezdu. | foto: Reuters

"Nebudu závodit, pokud nebudu schopná podat nejlepší výkon. Nechci jít na svah s tím, že se pokouším o 15. místo," říkala Vonnová na tiskové konferenci, na níž odpovídala i na dotazy MF DNES. Včera se rozhodla, že pojede. A bude útočit na třetí zlato z mistrovství světa.

Jak se vám zranění přihodilo?
Z předávání medailí jsem šla na rozhovor a pak do Rossignolu na sprchu šampaňským. Problém byl, že z něj nešlo vytáhnout špunt. Zkoušela jsem to já i chlapík z Rossignolu. Korek se ulomil. Tak on vzal lyži a urazil s ní hrdlo. Když lahev otevřel, každého postříkal šampaňským. A já chtěla taky. Jenže jsem se řízla. Nikdy předtím jsem šampaňské neotevírala. Obvykle ho piju, ale neotevírám. Nedošlo mi, že je to sklo, ostrý okraj. Byla to nehoda. Bohužel nezpůsobila malý řez.

Naopak.
Ani jsem se nedostala k tomu, že bych oslavila medaile. Měl to být nádherný večer, jenže se změnil v totální chaos. Najednou jsme dávali dohromady plány na operaci.

V čem konkrétně vás zranění nejvíc omezuje?
Nemůžu používat palec, takže se snažím zvyknout si využívat jen ostatní čtyři prsty, což je pro držení hůlky těžké. Teď mám dlahu a okolo ní spoustu lepicí pásky. Vypadá to jako koule, nehezky. Ale když to bude fungovat, použijeme to.

Nečeká vás jen slalom na mistrovství světa, ale taky závěr sezony. Vedete celkové pořadí Světového poháru, obhajujete vítězství. Jaké trable vám může zranění způsobit?
Fyzicky se cítím skvěle. Ale jsem si jistá, že slalom pro mě bude nejhorší disciplína. Ovšem naštěstí už máme skoro všechny za sebou, zbývají jen dva nebo tři. Měla bych být v pořádku pro sjezd a super-G. Obří slalom může být trochu nebezpečný, protože někdy se zachytíte rukou za bránu. A navíc: musím najít cestu, jak držet ruku ve správné sjezdařské pozici. Takže odsud pojedeme pravděpodobně zpátky do Innsbrucku kvůli dlahám.

Jak vám zranění vadí v životě?
Je dost těžké se obléknout. Normálně mám na sobě výbavu za pět minut, teď mi to trvalo 45 minut, pomáhal mi manžel a fyzioterapeut.

Nechtěla jste se léčit "normálně"?
Doktor říkal, že běžné je nic nedělat tři měsíce. Jenže já nepřestanu lyžovat. To není možné. Riziko přetržení je dost vysoké. Pokud se to stane, budou mi muset dát štěp. Můžu si způsobit dlouhodobé problémy, ale nemůžu přestat závodit a nic nedělat, protože jsem si zranila palec. Je to těžké zranění, ale musím to zvládnout. Pokusím se být po zbytek sezony co nejlepší.

Můžete současnou bolest srovnat s nějakou z předchozích zranění?
Bolest je velká, ale je to jen palec. To zvládnu. Už jsem se poprala se spoustou bolesti. Na olympiádě v Turíně jsem skoro nemohla chodit, ale lyžovala jsem. I když to bolí, nezpomalí mě to. Aspoň ne moc.

Proč je ta Američanka tak zatraceně rychlá?

Je nejlepší sjezdařkou současnosti. Lindsey Vonnová, rozená Kildowová, 24letá Američanka. "Je vzorem pro všechny z nás," říkal o ní kouč norských sjezdařek Wolfgang Frandl. Díky čemu je tak dobrá?

Lindsey Vonnová

1. Talent a kondice. Vonnová začínala jako slalomářka v Minnesotě. "Ani byste nevěřili, na jak malém kopci. Ale tam se naučila základy," vypráví Frandl. Víc talentu než ona má třeba Švýcarka Gutová. "Vonnová není tak rychlá, ale těží z daleko větší kondice, má kvalitní oblouk," dodává trenér Petr Záhrobský. Jeho dcera Šárka míní: "Umí využít váhu a má úžasný cit pro skluz."

2. Pracovitost. Manžel Thomas o ní říká, že v tréninku většího dříče neviděl. "Na Nový rok trénovala od osmi ráno, testovala slalomové lyže. Žádná oslava, nic. Lindsey ví, co chce. Ví, že několik příštích let musí dělat kariéru. Bavit se můžete, když je vám 35 let," přidává Frandl.

3. Tým okolo. Lékař, kondiční trenér, fyzioterapeut, manžel... Vonnová má okolo sebe výtečný tým a servis, pomáhá jí Red Bull. "Ujišťují se, že máme nejlepší lety a hotely.
Mám nejlepší možný program, to mi umožňuje jet nejlépe," tvrdí.

4. Původ. "My Severoameričané máme silné srdce, bojujeme. Nemáme federace, jezdíme pro sebe, máme své cíle a motivaci. Chceme vyhrávat možná víc než někdo jiný."

5. Manželství. Září hlavně od doby, co se provdala za někdejšího lyžaře Thomase Vonna.
"Jsem jednoznačně úspěšnější jako Vonnová. S manželem tvoříme skvělý tým."


Manžel je jako mechanik, co na startu vypráví vtipy


Když jeho manželka Lindsey odpovídá novinářům na tiskové konferenci po zlatém sjezdu na mistrovství světa, on sedí stranou. Lyžařské brýle má pověšené na krku, je zahalený do neforemného černého pláště. Je mužem v pozadí. Mužem, bez něhož by nejlepší sjezdařka současnosti možná nebyla tak vysoko.

Lindsey Vonnová


Thomas Vonn, manžel dvojnásobné mistryně světa. Doprovází ji po závodech, pomáhá s tréninkem, vybavením i psychikou. "Jsem spíš jako mechanik u auta. Zajišťuju, aby boty a lyže byly v pořádku. Občas Lindsey pomůžu mentálně. Snažím se, aby měla snadný den."


Rád hraje bowling, pracuje s videem, je všestranný. Sám je bývalým sjezdařem, se závoděním skončil v roce 2005. Jeho největším úspěchem je deváté místo v super G na olympijských hrách v Salt Lake City. Startoval v 55 závodech Světového poháru, ale na stupních vítězů stál jen jednou, a to v Evropském poháru.


Lindsey Kildowovou požádal o ruku na Nový rok při ohňostroji v Rakousku, brali se před minulou sezonou. Dívku, která často jezdila až za hranicí rizika, zklidnil tak, že místo výpadků umí vyhrávat.


Ukázalo se to i ve Val d’Isere. "Byla jsem před startem sjezdu hodně nervózní. Tak moc, že jsem nevěděla, co dělat," líčila Vonnová.
"Manžel si se mnou povídal večer, pak i ráno. Nakonec jsem mu řekla, že ho potřebuju i na startu. A tak tam byl pro mě a říkal všechny ty správné věci. Vyprávěl mi vtipy, abych se uvolnila. A pak mi řekl, ať to dokážu. Věřil ve mě a já díky tomu věřila víc sama v sebe."


A vyhrála druhé zlato.


Favoritky slalomu očima Lindsey Vonnové


Maria Rieschová (Něm.) "Měla zatím ve slalomu skvělou sezonu. Pojede dobře." Rieschová vede pořadí slalomářek Světového poháru, vyhrála v něm čtyři slalomy po sobě, je kamarádkou Vonnové, ale na šampionátu taky bojuje s následky pádu v tréninku sjezdu.

Tanja Poutiainenová (Fin.) "Je vždycky dobrá na velkých akcích, umí lyžovat chytře a takticky. To je zvlášť tady na tom prudkém kopci důležité." Finka má olympijské stříbro a tři medaile z mistrovství světa.

Anja Pärsonová (Švéd.) "Může být dobrá." Olympijská vítězka ve slalomu a trojnásobná šampionka ze světového šampionátu v Aare sice nemá ve Francii zatím ani jednu medaili, ale počítat se s ní musí.
Ve slalomu byla v sezoně nejlépe dvakrát čtvrtá.

ŠÁRKA ZÁHROBSKÁ "Je to vládnoucí šampionka, může se předvést." Záhrobská je třetí v pořadí slalomu Světového poháru, poprvé v kariéře vyhrála závod SP v Aspenu. Obhajuje titul mistryně světa ve slalomu, k tomu má už bronz z roku 2005 a je juniorskou světovou šampionkou.

Kathrin Zettelová (Rak.) "Také ona může jet dobře." Rakušanka už na šampionátu vyhrála superkombinaci. Útočila na zlato v obřím slalomu, ale přišla o něj v druhém kole.

Lindsey Vonnová (USA) "Doufám, že taky já budu mít šanci." Vítězka Světového poháru 2008 a jeho vedoucí závodnice začala v této sezoně jezdit slalomy skvěle, vyhrála dva závody, naposledy těsně před šampionátem v Ga-Pa. Ovšem má zraněný prst.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Bronzové volejbalisty Kladna opouští francouzský kouč Josserand

29. dubna 2024  11:01

Bronzové volejbalisty Kladna opouští francouzský kouč Arnaud Josserand. Středočeský klub o tom...

Pražská sázka na Kanadu možná nevyjde. USA překvapují organizátory MS

29. dubna 2024  10:59

Šlo o očekávaný krok, kterým měli organizátoři hokejového mistrovství uspokojit fanoušky v Praze....

McIlroy a Lowry vyhráli turnaj dvojic v Avondale na dodatečné jamce

29. dubna 2024  10:51

Golfisté Rory McIlroy a Shane Lowry vyhráli v Avondale turnaj dvojic Zurich Classic of New Orleans....

Teď už potřebujeme emoce na maximu. Hraje se play off, říká Trpišovský

29. dubna 2024  10:20

Třetí zaváhání už nedovolil. Tentokrát výrazně rotoval sestavou a vyplatilo se. „Cítili jsme, že...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...