Beltrametti: Mé ochrnutí je boží vůle

  • 2
Nottwil - Silvano Beltrametti považuje své ochrnutí za boží vůli. Švýcarský lyžař zůstal paralyzován na spodní polovinu těla poté, co havaroval 8. prosince ve vysoké rychlosti při sjezdu Světového poháru na sjezdovce Oreillera Killyho ve francouzském Val d'Isere. Dvaadvacetiletý talent se ve čtvrtek poprvé od nehody objevil na veřejnosti. "V poslední době jsem byl několikrát psychicky nahoře i dole, ale nyní své zranění beru jako osud," uvedl bývalý lyžař na tiskové konferenci v paraplegickém centru ve švýcarském Nottwilu, kam jej v dobré náladě přivezl na vozíku jeho manažer Giusep Fry.

"Žil jsem jen pro lyžování, ale to už je za mnou. Nyní jsem začal novou etapu života a mám nové cíle," uvedl.  Beltramettiho čtrnáct dní po nehodě lékaři dvakrát operovali a chromovými destičkami mu zpevnili zlomenou páteř, aby zabránili rozšíření nehybnosti. Zákrok pacienta, který při nehodě proletěl ve stodvacetikilometrové rychlosti ochranou sítí a skončil v lese, prý byl úspěšný.

Beltrametti začal před dvěma týdny s návratem do normálního života. V rehabilitačním centru by měl zůstat ještě několik měsíců. "Příštích čtyři až pět měsíců bude nejtěžších v mém životě. To bude nejtvrdší trénink, jaký jsem kdy podstoupil," dodal.

Beltrametti si při pádu přerušil míchu mezi šestým a sedmým hrudním obratlem. Lékaři ho proto neoperovali hned, protože ochrnutí těla od hrudníku dolů nemohli zabránit. Pro zákrok se rozhodli teprve poté, co se celkový stav pacienta zlepšil. Lyžař si při pádu zlomil také několik obratlů a lékaři mu našli krevní sraženinu na plicích.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: zranění