Snowboardista Jan Nečas na mistrovství světa v kanadském Stonehamu. Český

Snowboardista Jan Nečas na mistrovství světa v kanadském Stonehamu. Český závodník se chystá na semifinále slopestylu. | foto: Reuters

Světový pohár snowboardistů poprvé vyvrcholí v Krkonoších. O víkendu

  • 0
Pro snowboarding v České republice nastává významná chvíle. Už v pátek se totiž ve Špindlerově Mlýně kvalifikací rozběhne Audi Snowjam 2015, historicky první finálový závod FIS Světového poháru ve freestyle snowboardingu, který se koná na českém území.

Navíc Snowjam už před startem nabyl na zajímavosti, v první a zároveň poslední zastávce v Evropě přichází pro světovou špičku poslední možnost zaútočit na celkové prvenství v seriálu.

„Počítáme s tím, že letošní Snowjam bude v porovnání s předcházejícími ročníky zcela odlišný, a to právě tím , jak prestižní závod a výjimečná událost na českých horách to bude,“ uvedl zakladatel závodu Martin Černík, bývalý reprezentant a současný trenér české snowboardové reprezentace.

Pro české závodníky a závodnice bude závod výbornou příležitostí předvést se českých příznivcům při klání se světovou konkurencí. Asi největší hvězdou v české výpravě je úřadující vítězka světového poháru z roku 2014 Šárka Pančochová, která sice už na celkové vítězství nemá ani teoretickou šanci, ale určitě by ráda zajela co nejlépe a zopakovala si své vítězství v posledním závodě loňské sezony.

Mezi muži bude česká pozornost směřovat na vítěze letošní univerziády Petra Horáka, na Martina Mikysku, který na stejné akci získal bronzovou medaili v závodě ve slopestyle, či na zkušeného Jana Nečase.

Ze zahraničních jezdců se zaregistrovali například Kanaďan Matts Kulisek, dále Janne Korpi, Ville Paumola a Petja Piiroinen z Finska či Slovinec Tim-Kevin Ravnjak, mezi ženami Silvia Mittelmuellerová z Německa, maďarská závodnice Anna Gyarmatiová či mistryně světa z letošního roku Klaudia Medlová ze Slovenska.

Po trénincích, které ve Špindlerově Mlýně probíhají už od úterý, se začne závodit v pátek, kdy se ve slopestylu, jenž je na programu finále světového poháru, jede kvalifikace. Hlavní vrchol přijde v sobotu, kdy se jedou semifinálové a finálové jízdy v obou kategoriích.

„Od rána bude na co koukat, a to nejen při samotných závodech. Po vyhlášení výsledků a předání křišťálových glóbů bude prostor u dojezdu trati uvolněn pro živý koncert na sněhu a my mezitím připravíme trať pro večerní quattro best trik závod na big airu,“ uvedl Černík.

Pro závodníky je závod atraktivní nejen tím, že jde o vyvrcholení Světového poháru ve snowboardcrossu, ale také tím, že se na odměnách rozdělí rovný milion korun.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž