Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sporting Lisabon přijel na Valašsko vyhrát, Zubří už se na něj těší

  9:51
Trenéři házenkářů Gumáren Zubří i Sportingu Lisabon se před prvním zápasem osmifinále Vyzývacího poháru vzácně shodli na tom, když měli jmenovat největší zbraň soupeře. "Musíme si dát velký pozor na brejky soupeře," říká zuberský kouč Jiří Mika i asistent Sportingu Frederico Santos.

Momentka z extraligového utkání házenkářů Zubří - Karviná. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

První díl česko-portugalské bitvy budou sledovat v sobotu od 18 hodin diváci na Valašsku, odveta je na programu o týden později na Pyrenejském poloostrově.

"Věřím, že se nám podaří zápas vyprodat," pravil manažer Zubří Jaromír Petřek. Kapacita haly pro utkání evropských pohárů činí 1 200 lidí a na předchozí duel 3. kola s bosenským Goražde přišla rovná tisícovka. "Sporting je ale daleko známější. Atraktivnějšího soupeře pro osmifinále nám vylosovat nemohli."

Klub se lvem ve znaku je v Portugalsku historicky nejúspěšnější a v roce 2010 triumfoval ve Vyzývacím poháru. "Přijeli jsme vyhrát. Chceme letos pohárové vítězství zopakovat," nezastírá Santos nejvyšší ambice, přestože se Sportingu v portugalské lize nedaří a po poslední porážce 21:30 v hale FC Porto je až čtvrtý. "Tohle bude úplně jiný duel. Zápasy v evropských pohárech jsou pro hráče větší motivací."

V to doufá po úterní extraligové prohře 23:24 v Lovosicích i Mika, na rozdíl od Santose je však ve svých vyjádřeních mnohem opatrnější. "Kdybychom řekli, že jsme favority, byli bychom hodně namyšlení," prohodil kouč Zubří. Do odvety by bral jakýkoliv výsledek, který by uchoval jeho mužstvu šanci na čtvrtfinále. "Důležité bude, aby odcházeli spokojení naši fanoušci."

Zatímco před úvodním střetnutím s Goražde sháněl Mika informace o soupeři marně, teď má studijních materiálů více než dost. "Přes několik kamarádů jejich kamarádů jsme získali čerstvé záznamy zápasů Sportingu." A co z nich vyčetl? To co, už dávno vypozoroval ze vzájemných duelů národních mužstev, u něhož působí dvanáct let jako asistent trenéra.

"Předvádí typickou jižanskou házenou. Je založená na výbušnosti, dynamice, rychlosti a vysokých individuálních schopnostech," podotkl Mika. K oporám Sportingu patří trio reprezentantů - brankář Hugo Figueira, spojka Fabio Magalhaes a křídlo Pedro Solha.

Německý fotbal má Beckenbauera, srbská házená zase Pokrajace

Když si zadáte do internetového vyhledávače Google jméno kouče házenkářů portugalského Sportingu Lisabon Branislava Pokrajace, vyskočí vám na obrazovce více než 30 tisíc odkazů. Ne, všechny nejsou jen o něm. Přesto je to úctyhodné číslo. A aby také ne, když pětašedesátiletý rodák ze srbského Bělehradu patří do exkluzivní společnosti sportovců, kteří získali olympijské zlato jako hráči i trenéři.

Na hrách v Mnichově v roce 1972 měla šestková házená premiéru a Jugoslávie porazila ve finále Československo 21:16. Pokrajac dal z levého křídla čtyři branky. "Jeho házenkářské umění a sportovní chování mně učarovalo," pěl na něj tehdy ódu Niculae Nedeff, trenérský tvůrce rumunského zázraku z přelomu 60. a 70. let minulého století.

V roce 1984 v Los Angeles dovedl Pokrajac nyní už neexistující jugoslávský stát k triumfu z lavičky. V té době měl za sebou úspěšné doktorské studium na fakultě tělesné výchovy, kde se později stal také profesorem. Pochopitelně házené. Doteď o ní přednáší na seminářích evropské i světové házenkářské federace po celé planetě. "Na jedné z nich jsem byl. Bylo jasné, že moc dobře ví, o čem mluví," říká trenér házenkářů Zubří Jiří Mika.

Své vzpomínky vtělil Pokrajac do dvou knih. První pod názvem "Jak jsme vyhráli zlato" mu vydali už rok po mnichovské olympiádě. Sportovní a životní biografie "Pohled zpět" vyšla nedávno. "Co znamená pro německý fotbal Franz Beckenbauer, to je pro srbskou házenou Branislav Pokrajac," psaly před dvěma lety stránky univerzitního házenkářského klubu Studentski Grad.

Autor:
  • Nejčtenější

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  17.6

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Belgie - Slovensko 0:1, senzaci zařídil Schranz, favoritovi sebral dva góly VAR

17. června 2024  17:21,  aktualizováno  20:12

Od sedmé minuty, kdy se po chybě obrany prosadil Schranz, hájili těsný náskok. A i díky pořádné...

VERNEROVKA: Euro tajemství neodhalí. I naši musejí být jako hejno sleďů

18. června 2024

Premium Je tu další fotbalová horečka. To nejlepší, co může evropský fotbal nabídnout. Čekáte během Eura...

Vždy byl na hřišti nejmladší. Bratr fotbalisty Šulce o společném dětství

18. června 2024  9:49

Od dětství kopal téměř každý den před domem do balonu. A odmalička se také Pavel Šulc musel...

Plzeň zahájila přípravu s dvěma posilami i s mladíky z akademie

18. června 2024  9:30

V pondělí odstartovala fotbalistům Viktorie příprava na nadcházející ligový ročník. Trenér Miroslav...

EURO 2024 ONLINE: Češi vyzvou Portugalce, fanoušci navrhují masky pro Mbappého

10. června 2024  9:47,  aktualizováno  18.6 9:20

Sledujeme online Mistrovství Evropy ve fotbale se rozjelo. Česká reprezentace do něj vstoupí večer zápasem proti...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...