Milan Škvařil z Plzně střílí přes karvinskou obranu.

Milan Škvařil z Plzně střílí přes karvinskou obranu. | foto: ČTK

Síly docházejí, ale karvinské házenkáře čeká v neděli bitva o vše

  • 2
Jsou to pořádné nervy. Pokud vyhrají házenkáři Baníku Karviná, tak o jediný gól. A když Plzeňští, tak v sedmimetrovém rozstřelu. Stav extraligového finále je 2:2 na zápasy. O českých šampionech rozhodne páté střetnutí v neděli od 13.00 v Karviné.

„Bude to o maličkostech. Utkání bude znovu pořádně vyrovnané. Uvidíme,“ předvídá karvinský trenér Michal Brůna.

Před dvěma roky finále týchž protivníků rovněž rozseklo až páté střetnutí.

Tehdy v Plzni zvítězili domácí. Michal Brůna u toho byl coby hráč „Podstatné je, že jsme sérii dostali zpátky do naší haly, což je malý zázrak,“ řekl kouč. „Plzeňští určitě věřili, doufali, že doma finále dotáhnou, ale podvědomě na ně dolehl hodně velký tlak. Měli vše připravené na mistrovskou oslavu a nyní musejí znovu do Karviné.“

Plzeňský trenér Petr Štochl připomněl, že v roce 2019 byla Karviná ve stejné situaci jako letos jeho mužstvo. „Rovněž mohla ve čtvrtém utkání u sebe doma slavit titul, ale nakonec jela znovu k nám,“ uvedl Štochl. „Teď se musíme dát dohromady fyzicky a nastartovat kluky zase psychicky. Máme na to, abychom tam uspěli.“ Plzeňští nezvládají závěry zápasů. Minule v Karviné ztratili čtyřbrankové vedení, přičemž uspěli 24:22 po sedmimetrovém rozstřelu. V úterý doma promarnili náskok tří gólů a podlehli 26:27.

Momentka ze čtvrtého finálového duelu Plzeň (modrá) vs. Karviná.

„Byl jsem celkem klidný, nepanikařil jsem,“ komentoval vypjatý závěr čtvrtého duelu Michal Brůna. „Věděl jsem, že je dost času, abychom stav otočili, což se nám povedlo skvělou obranou.“ A také tím, že vsadili na hru bez brankáře, útočili v sedmi proti šesti. „Riskli jsme to, i když jsme mohli dostat gól do prázdné branky, protože v předchozích třech čtyřech útocích jsme se nemohli prosadit,“ vysvětlil sázku na sedm útočníků karvinský kouč.

Připustil, že se mu ulevilo, když Vojtěch Patzel vteřinu před koncem střelou z devíti metrů utkání rozhodl a nemuselo dojít na sedmimetrové hody, které Karvinským vůbec nejdou. „Ale po tom průběhu bych bral i ty sedmičky,“ přiznal Michal Brůna.

Budou mít Karvinští v neděli dost sil? „Máme jich už hodně málo,“ přiznal Brůna. „Naši lídři jsou už hodně unavení, ale věřím, že během nynějších čtyř dnů se dáme do kupy a do posledního zápasu dáme úplně všechno.“

5. zápas v neděli v Karviné rozhodne o házenkářských mistrech.