ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Reuters

Čeští házenkáři vezou z Ruska těsnou porážku a naději do odvety

  • 9
Čeští házenkáři prohráli v Astrachani v úvodním duelu o postup na MS s domácím Ruskem těsně 22:23(12:11). Odveta se hraje za týden v Pardubicích.

Čeští házenkáři toužili uhrát solidní výsledek pro odvetu, což se jim podařilo.

V brance od začátku zářil Petr Štochl a dobře fungující obrana nedávala Rusům mnoho příležitostí převzít iniciativu. V české sestavě nechyběl po zdravotních problémech jeden z nejlepších házenkářů světa Filip Jícha, na něhož hráli Rusové poloosobní obranu. Skóre bylo vyrovnané od prvních minut, žádný z týmů se nevzdálil na víc než dvoubrankový rozdíl.

Do šaten šli s nejmenším možným náskokem svěřenci Martina Liptáka, jenže domácí brzy skóre otočili a vedli prakticky až do konce. Sedm sekund před koncem měli čeští házenkáři poslední šanci vyrovnat, jenže střela v síti neskončila.

"Je to výborný výsledek do odvety. I když jsme dlouho sahali po vítězství, tak prohra o jednu branku je podle mě hodně dobrá a dává nám šanci na postup. Věřím, že hala v Pardubicích se zaplní a, že postoupíme. S tím jsme do téhle kvalifikace šli a přes těžký los ani jiný cíl mít nemůžeme,“ řekl záhy po utkání kapitán týmu Karel Nocar, autor čtyř branek.

"Jsme v poločase a víme, co musíme zlepšit. Myslím, že rezervy v našem výkonu byly, ale teď víme na co se zaměřit. Pokud se poučíme, můžeme slavit. Oba týmy se soustředily na obrany, to bylo vidět, hrálo se hodně tvrdě, ale měli jsme pocit, že rozhodčí svou roli zvládli dobře a to bylo hodně důležité," dodal Nocar.

Odveta v pardubické ČEZ Areně začne v sobotu v 16:00. Šampionát bude hostit v lednu Španělsko, z 24 účastníků je zatím jistých jedenáct. Z Evropy doplní pořádající celek, obhájce titulu Francouze a trojici medailistů z letošního ME Dánsko, Srbsko a Chorvatsko ještě devět týmů.

Rusko - Česko 23:22 (11:12)

Branky a sestava ČR: P. Štochl, Mrkva - Horák 7, Jícha 5, Nocar 4, Řezníček 2, Filip 1, Číp 1, Mráz 1, Kubeš 1, M. Prachař, M. Hrstka, Stehlík, Vraný, Juříček, Motl. 
Rozhodčí: Gubica, Miloševič (oba Chorv.). Diváci: 4000.

,