Největší česká hvězda Filip Jícha nepojede do Polska kvůli viróze a únavě.

Největší česká hvězda Filip Jícha nepojede do Polska kvůli viróze a únavě. | foto: ČSH - Alex Wipf

Házenkáře čeká turnaj bez kapitána Jíchy a s půlkou hráčů z extraligy

  • 0
Bude to pro ně poslední test před červnovou baráží o mistrovství světa. Čeští házenkáři se však na přípravném turnaji v Polsku, který začíná v pátek, budou muset obejít bez své největší hvězdy a kapitána týmu Filipa Jíchy. Tomu kvůli kombinaci únavy a virózy lékaři raději start nedoporučili. "Byl by to risk," říká manažer reprezentace Karel Nocar.

Pravidelně je nejlepším střelcem týmu a jeho největší osobností, zároveň má důležitou roli i v obraně. Jenže teď u Filipa Jíchy, českého házenkářského esa, zvítězila sázka na jistotu. Trenéři jej raději pošetří.

"Filip se cítil hodně unavený a k tomu na soustředění v Plzni přibyla horečka a viróza. On, trenéři i lékaři se shodli, že riskovat v této části sezony vážnější problémy by nebylo rozumné," vysvětlil Karel Nocar, proč kapitán německého Kielu neodjede na přípravný turnaj do Polska.

Jícha má v klubu, jenž obhajuje německý titul a brzy vstoupí do čtvrtfinále Ligy mistrů, letos hraje víc, než u něj bývalo obvyklé - může za to přestavba Kielu i zranění některých pravorukých spojek. Jeho vytížení je často 60 minut za zápas.

Bez dvoumetrového střelce míří Češi na turnaj do Polska s hodně netradiční nominací: hned polovina z 18 členů kádru je z domácí extraligy. Neznamená to, že by chyběly tváře týmu - posty brankářů (Štochl, Mrkva), křídel (Hrstka, Motl, Jurka, Sobol) i středních (Bečvář, Sklenák) a pravých spojek (Stehlík, Stržínek) jsou obsazeny podobně jako na lednovém evropském šampionátu.

Ten se Česku vůbec nepovedl, tým uhrál jen remízu s Makedonií a skončil už po základní skupině. "Teď nás čeká zkouška nových hráčů. Uvidíme, jestli jsou schopní se adaptovat na úroveň, kterou požadujeme," říká Jaroslav Hudeček, jenž vede tým spolu s Vladimírem Haberem.

V Polsku na jejich mužstvo postupně od pátku do neděle čeká Rusko, Bělorusko a domácí Polsko, všechno účastníci letošního Eura. Cíl je podle Hudečka jasný: "Je to první etapa naší přípravy na baráž proti Srbsku." S Balkánci se házenkáři v červnu utkají o to, kdo projde na světový šampionát, jenž příští rok hostí Katar.

Češi budou opět zkoušet pivoty, na tomto postu nemá národní tým jasnou jedničku, a tak šanci dostane hned trio Hanisch, Šindelář, Petrovský. Zkoušet se bude rovněž na "královském postu" levé spojky. Kromě kapitána Jíchy chybí kvůli zranění i další protřelý střelec Horák, talent Kasal pak pomáhá české "dvacítce".