Házenkářky na další překvapení neměly sílu, ve čtvrtfinále MS padly s Francií

  17:15aktualizováno  19:01
České házenkářky prohrály ve čtvrtfinále mistrovství světa s Francií vysoko 22:33 a do bojů o medaile nepostoupily. V Trondheimu ztrácely s favoritem po prvním poločase dvě branky, po změně stran však daly jen šest gólů a obhájkyně stříbra a úřadující olympijské šampionky už dominovaly.
České házenkářky jsou zklamané po prohře s Francií, s číslem 91 Anna...

České házenkářky jsou zklamané po prohře s Francií, s číslem 91 Anna Jestříbková. | foto: AP

Národnímu týmu se nepovedlo navázat na vítězství z předchozího utkání s Francií loni v dubnu v evropské kvalifikaci. Pro Češky čtvrtfinálovou prohrou účinkování na šampionátu nekončí. Svěřenkyně Benta Dahla si zahrají ještě dva zápasy o páté až osmé místo: nejprve v pátek s poraženým z duelu Švédsko - Německo.

Český tým postoupil na mistrovství světa do čtvrtfinále teprve podruhé od rozdělení federace a minimálně vyrovná dosavadní maximum, jímž je osmé místo z roku 2017 pod trenérem Janem Bašným. Dahlův výběr má zároveň už jistou účast v dubnové olympijské kvalifikaci a v závěru šampionátu bude bojovat o co nejlepší výchozí pozici.

Česko vs. Francie

Čtvrtfinále mistrovství světa v podrobné reportáži

„Asi nikdo od nás nečekal, že bychom mohli vyhrát. Ale my jsem měli svá očekávání uvnitř týmu. Chtěli jsme předvést dobrý výkon, odehrát dobrý zápas. Musíme si přiznat, že ještě nejsme na úrovni Francie. Myslím, že tenhle výsledek nebude mít vliv na páteční zápas. Teď se musíme pokusit trochu dobít baterky a přichystat se asi na Německo, i když to samozřejmě záleží na výsledku čtvrtfinále,“ řekl ve svazové nahrávce pro média Dahl.

„Francie je světový tým, byly jsme si vědomé jejich kvalit. Myslím, že obrovský úspěch je už to, že jsme se do čtvrtfinále vůbec dostaly. Teď se porveme o co nejlepší umístění a nejlepší vstup do kvalifikace o olympijské hry,“ uvedla brankářka Sabrina Novotná.

Grace Zaadi Deunaová (vpravo) z Francie střílí na českou bránu.

Češky vstoupily do čtvrtfinále lehce nervózně a od úvodu musely dotahovat. Nedařilo se jim především v defenzivě a už po necelých 10 minutách se dostala mezi tyče gólmanská dvojka Novotná, která nahradila jedničku Kudláčkovou.

Češky za prvních 12 minut hned desetkrát inkasovaly a nabraly ztrátu 6:10. Trenér Dahl si vzal oddechový čas a jeho svěřenkyně se pak výrazně zlepšily. Až ve 13. minutě si první úspěšný zákrok připsala česká brankářka, Novotná poté do přestávky zasáhla ještě několikrát a její tým dokázal manko do poločasu snížit.

Dahlův výběr přestal dělat technické chyby, kterých si za úvodních 18 minut připsal hned sedm. Čtyřmi góly přispěly Jeřábková s Malou a Češky těsně před pauzou snížily na rozdíl jedné branky. Už po uplynutí času zkušeně proměnila sedmičku Toublancová a poslala mistryně světa z let 2003 a 2017 do vedení 18:16.

Úvodu druhé půle na rozdíl od začátku prvního dějství dominovaly brankářky. Češky dokázaly ještě jednou snížit na jednogólové manko, ale pak už na favorita, který na šampionátu vyhrál všech šest předchozích zápasů včetně nedělního proti obhájci zlata Norsku, nestačily.

Francouzky šňůrou tří tref odskočily v 35. minutě do čtyřgólového vedení a definitivně získaly kontrolu nad utkáním. Kouči Krumbholzovi vyšlo střídání mezi tyčemi a čerstvá gólmanka Glauserová si připsala za druhou půli 12 zákroků z 18 pokusů, jimž čelila.

„Po prvním poločase jsme měly určitou naději. Zlomilo se to v té páté minutě druhého poločasu, jak jsme neproměnily některé šance. Pak už nám to tam přestalo padat. Klíčovým faktorem zápasu bylo, že Francie vystřídala brankářku. V druhém poločase měla jejich brankářka úspěšnost skoro 70 procent, na tom jsme ztroskotaly,“ mínila Novotná.

Češkám po náročném přesunu po osmifinálové skupině z dánského Frederikshavnu, který se vinou zpoždění letadla protáhl, začaly viditelně docházet síly. Trenér Dahl musel sáhnout do sestavy a poslat na hřiště i náhradnice.

Francouzské házenkářky se radují z postupu do světového semifinále.

„Není to o vysoké porážce, je to o chybějících silách v druhé půli. Snažili jsme se ze sebe dostat to nejlepší. V prvním poločase jsme dotahovali a dotahovali, plnili jsme náš plán. V druhé půli to bylo těžké. Naše nástroje nejsou na takové úrovni, jako má Francie,“ řekl Dahl.

Češky se trápily v útoku a v závěru druhé půle dokonce jednu chvíli skoro 10 minut neskórovaly. I díky tomu nakonec narostl náskok favorita na dvouciferný rozdíl. Francouzky vyhrály i šestnácté letošní utkání.

Mistrovství světa házenkářek

Čtvrtfinále v Trondheimu (Norsko)

Francie - Česko 33:22 (18:16)
Sestava a branky Česka:
Kudláčková, Novotná - Stříšková, Šustáčková 4, Desortová, Stellnerová, Kuxová, J. Franková 1, A. Franková, Dresslerová, Zachová 1, Kovářová 2, Jeřábková 6/1, Malá 4, Jestříbková 1, Cholevová 3.
Nejvíce branek Francie: Nze Minková 5, Toublancová 4/1, Valentiniová 4. Rozhodčí: Álvarez, Bustamante (oba Šp.). Sedmimetrové hody: 2/1 - 1/1. Vyloučení: 4:1. Diváci: 4455.

Norsko - Nizozemsko 30:23 (12:11)

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Svit téhle hvězdy bude chybět. Šampionka Parkerová se rozloučila

29. dubna 2024  1:20

Pohled na americké basketbalové palubovky už nebude tak krásný. Hvězdná Candace Parkerová ukončila...

Hrdina Cienciala v euforii: V šatně jsme si řekli, že naše lajna rozhodne

29. dubna 2024  1:09

Tahle výměna bude šéfy pardubického hokejového klubu pravděpodobně docela dlouho strašit ve snech....

Opavští basketbalisté titul neobhájí, ve čtvrtfinále je přehrála Ostrava

28. dubna 2024  21:33,  aktualizováno  23:55

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále play off je vyřadila Ostrava, která...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...