Golfové hřiště Svatý Jan, Slapy.

Golfové hřiště Svatý Jan, Slapy. | foto: Martin Kabát

Svatý Jan sotva otevřel a už láká ke hře, plné překvapení

  • 0
Kdo pojede hrát golf na Slapy, může se dvakrát splést. Nejprve v kvalitě hřiště, podruhé v jeho obtížnosti. Pokaždé bude vyveden z omylu, v prvním případě s určitostí příjemně, ve druhém dost možná naopak. Nová devítka Rabyňská Hora na kopci nad Vltavou je plná překvapení.

První ochutnávka z očekávaného projektu je po čtyřletých přípravách a budování možná od pátku 9. července. "Je to spíš hřiště linksové, mírně kopcovité, kde stále mírně fouká," uvedl pro magazín golf.idnes.cz jeho ředitel Radek Wagner.

Kdo přijede od jihu, mohou jej zmýlit dosud nevyšperkované prostory vznikající šestijamkové akademie. Ale to ještě není hřiště, k němu je třeba vyjet o něco výš. Jakmile se otevře scenérie prvního odpaliště, pochyby zmizí.

Vystřídá je příjemný pocit bezpečí, že si tady člověk bez problémů zahraje. První slapské devítce dominuje cosi jako "stadion", jednolitá travnatá plocha čtyř sousedících fairwají.

Golfové hřiště Svatý Jan, Slapy.

"Zaměřili jsme se na klientelu od handicapu 54 po singl. I začátečník by si měl dobře zahrát, překážky nejsou kruté," dodal Wagner, jehož druhou rolí je klubový head pro.

Jenže při špatné ráně se problémy dostaví snadno. Myšlenky na modelované greeny, kolem nichž terén často ujíždí prudce dolů, budou mnohé provázet celou cestu domů. Tady si greenkeeper Vojtěch Fuchs s asistentem Jakubem Lohmanem opravdu vyhráli.

A pokud Wagner slibuje druhou devítku delší a s většími terénními nerovnostmi, je na co se těšit i čeho se obávat.

Bez chemie

Druhá devítka (Tři kříže) by měla být otevřena v květnu příštího roku společně s klubovnou. Tu zatím nahrazuje malá dřevěná recepce. "Samotná stavba hřiště je poměrně rychlý proces. Trvá rok, nebo dvě důležitá vegetační období. Nejvíc času zabere administrativa," porovnal Tom Charvát, spolumajitel Golf Parku Slapy sv. Jan.

Zároveň potvrdil, že investice do výstavby celého plánovaného osmnáctijamkového hřiště včetně multifunkční budovy nevybočí z evropského standardu a budou se pohybovat mezi třemi až čtyřmi miliony eur.

golf park slapy - svatý jan

Hřiště (architekt Jiří Velden)

V plánu 18 jamek, par 72. Otevřena devítka Rabyňská Hora, par 36, ve výstavbě devítka Tři kříže.

Fee

Všední dny 500/900 Kč, víkend 600/1000. Padesátiprocentní sleva pondělí až středa do 11 hodin, denně 1,5 hodiny před soumrakem.

Klub

Trvalé členství 99 000 Kč s ročním poplatkem 15 000. Roční členství 3000 se slevou 15 procent na green fee. Juniorské i seniorské slevy. 

Svah nad nedalekou přehradou, která je například z odpaliště dvojky dobře vidět, býval zemědělskou půdou, poznamenanou chemikáliemi. Golfový projekt se řídil manuálem ministerstva životního prostředí.

Golfové hřiště Svatý Jan, Slapy.

"Vzhledem k tomu, že se pohybujeme v citlivé oblasti, vztahovala se na nás některá přísnější řešení," vysvětlil Charvát. "Třeba plány hnojení jsme zadali specialistům v Nizozemsku, jde výhradně o organické látky."

S historií

Přestože písek v některých bunkerech čekal na rozhrnutí, ne všechny připravené prohlubně pro vodní plochy byly naplněny a směrovníky na okolních cestách se teprve chystaly, zájem o novinku byl mezi golfisty v prvním týdnu slušný.

Na areál jsou pochopitelně zvědaví i majitelé blízkých rodinných domků a chat v těsné blízkosti. Zdaleka ne všichni projektu přejí a po cestě mezi obcí a rekreační oblastí, křižující hřiště v půli, svou nechuť nezastírají. Jiní se přijdou na recepci pozeptat, co a jak, aby si na změnu ve svém okolí lépe zvykli.

Golfové hřiště Svatý Jan, Slapy.

Změn bude víc. "Chceme podpořit všeobecnější obeznámenost s lokalitou. Budovat nové stezky, pláž pro vodní sporty, půjčovat kola. Samo místo si o to říká," vysvětlila ředitelka komunikace Pavla Charvátová.

A nepůjde jen o sport. Deset milionů korun získal slapský golf jako dotaci Evropské unie pro Pavilon Slunce, multifunkční budovu s galerií a prostorem pro pořádání koncertů, přednášek, výstav a společenských akcí.

Golfové hřiště Svatý Jan, Slapy.

Mělo by to být místo pro výlety rodin, v nichž jsou i negolfisté. Kousek odtud stojí socha světce Jana Nepomuckého, Svatojánské proudy jsou pojmem a místo zvané Tři kříže prý bývalo údajným geografickým středem českého království.

"A přitom když nemáte někoho, kdo vám ukáže cestu, ani ho nenajdete," poukázala Charvátová na osvětový prvek celého projektu.