Brett Rumford - Qatar Masters 2010, 2. kolo.

Brett Rumford - Qatar Masters 2010, 2. kolo. | foto: AP

Rumford se vynořil ze tmy, zahrál v Kataru nejlepší kolo a vede

  • 0
Nejlepší výkon obou základních kol turnaje vynesl Bretta Rumforda do vedení v Qatar Masters. Australan zahrál dnes v Dauhá 66 ran (šest pod par) a předstihl čtvrtečního lídra Bradleyho Dredge z Walesu, jenž je o ránu horší a drží se na druhé pozici.

Favorit Lee Westwood a jeho anglický krajan Oliver Wilson se dělí o třetí místo, zatímco německý ambiciózní golfista Martin Kaymer se alespoň zachránil pro víkendovou část podniku European Tour, kam postoupil z děleného 32. místa a se ztrátou devíti ran na Rumforda.

Amerika mu nepřála

Dvaatřicetiletý nečekaný vedoucí muž překvapil sám sebe. "Nedíval jsem se na výsledkovou tabuli, nepomýšlel jsem na to, že bych se na ní dostal nejvýš," komentoval svůj výsledek.

Začal z desáté jamky a svou první devítku zahrál skvěle, ale bylo toho před ním ještě dost, aby skóre pokazil, jak už to nejednou udělal. Po bogey na jamce č. 5, tedy své čtrnácté, to měl nahnuté, ale vše zachránil několika pary a úžasným puttem do birdie na závěrečné jamce.

Rumford se ve světě velkého golfu dosud nezabydlel ani nenašel. Po vítězství v European Masters v roce 2007 šel do kvalifikace na PGA Tour a kartu druhým místem získal. Jenže v zámoří ze 26 startů neprošel šestnáctkrát cutem, kartu neobhájil a loni se v Evropě dostal jen jednou do top 10, na Irish Open, které v roce 2004 vyhrál.

Rodák z Perthu je však znám svým odosobněným přístupem ke golfu. "Dnes jsem dobře drajvoval a když se mi tohle vede, obvykle hraju dobře," komentoval svůj výsledek muž, jenž jako by se vynořil ze tmy.

Nuceně spokojený Westwood

Jedním z mála, kdož se v pátek oproti prvnímu větrnému kolu zhoršili, byl Dredge. "Vítr se utišil a hřiště si říkalo o to, atakovat jej. Mně se tolik nevedlo, ale jsem spokojen," uvedl druhý v průběžném pořadí.

Velšan (na snímku) zahrál 69, což nakonec nebyl špatný výkon. Neboť ani v teplejším podnebí se účastníci turnaje, dotovaného částkou 2,5 milionu eur, dostali (s výše popsanou výjimkou) maximálně na 68.

Bradley Dredge - Qatar Masters 2010, 2. kolo.

Stejně jako Dredge zahrál i Westwood, další z menšiny těch, kdo si oproti čtvrtku pohoršili. "Netrefoval jsem to tak dobře," ulevil si nejlepší evropský golfista uplynulého roku, "ale mám dojem, že když se tolik nedaří a přinesete 69, musíte být spokojeni."

Jeho loňský vyzyvatel a pronásledovatel Kaymer, jenž přiletěl do Kataru ověnčen čerstvým turnajovým titulem z Abú Zabí, zahrál mínus dva a dostal se celkově na bilanci "even par". Cut pro 68 hráčů byl stanoven na hodnotě +2.