Sára Kousková

Sára Kousková | foto: ČTK

Golfistka Kousková skončila v kvalifikaci LET šestá, plnou kartu získat nemohla

Nejlepší česká amatérská golfistka sezony Sára Kousková skončila se čtyřmi ranami pod par šestá v závěrečné pětikolové kvalifikaci o účast na Ladies European Tour (LET). Vzhledem ke svému amatérskému statusu ale nemůže obdržet plnou hrací kartu na LET, kterou by jinak měla. Profesionálky Tereza Melecká a Kristýna Napoleaová se ve Španělsku umístily do padesátky a získaly alespoň nižší hrací kartu LET.

Kousková sice začala finálovou fázi kvalifikace LET kolem za +3, ale pak už jen stoupala pořadím. Ve třetím kole se blýskla šesti ranami pod par a po čtvrtém, která zahrála za -1, už byla sedmá. Rána pod par i v závěrečné osmnáctce ji posunula ještě o místo výš.

„Jsem ohromně šťastná, že jsem měla možnost strávit uplynulé dva týdny ve Španělsku a poměřit síly s evropskou konkurencí. Samotný výsledek mi samozřejmě udělal radost a ukázal, že se mohu poměřovat s elitními evropskými hráčkami,“ uvedla Kousková v tiskové zprávě.

„Celý turnaj byl pro mne velkou školou a skvělou zkušeností. Poslední kolo bylo také zkouškou trpělivosti. Po nepovedených dvou jamkách se nám ale podařilo udržet s caddiem koncentraci a pozitivní naladění, které se projevilo ve zbytku kola. Těší mne nejen uhraná karta, ale také šesté místo v konkurenci více než 200 golfistek z celého světa,“ řekla dvaadvacetiletá hráčka.

Kousková má v plánu přestoupit k profesionálkám příští rok v květnu po konci studia na Texaské univerzitě v Austinu. „Budeme se snažit pro Sáru získat minimálně výjimku, aby mohla po svém návratu z USA plně využít svůj potenciál na nejvyšší evropské profesionální Tour. Věříme, že se nám společně s vedením LET povede najít společnou řeč v řešení tohoto problému, který například americká LPGA již vyřešila a hráčkám umožňuje v daném roce dostudovat a poté nastoupit na Tour,“ uvedl manažer týmu Kouskové Jakub Mejzlík.

Hráčka klubu ze Zbraslavi, která by ráda hrála na olympijských hrách v Paříži 2024, si šestým místem v kvalifikaci LET nejspíš zajistila start mezi třicítkou hráček v prestižním amatérském turnaji Augusta National Womens Amateur.

Čtyři kola se mezi dvacítkou zajišťující plnou kartu na LET držela Melecká, která se stala profesionálkou v listopadu. V posledním kole ale měla čtyři rány nad par a s celkovým skóre +3 klesla z osmého na dělené 27. místo. Napoleaová se výkonem +7 dělila o 39. místo.

Kateřina Vlašínová nepřešla po čtyřech dnech kvalifikace cutem do závěrečného pátého dne.

,