Mattia Ekström, Opel, DTM

Mattia Ekström, Opel, DTM - Švédský jezdec Mattias Ekström za volantem audi vyhrál závod DTM v Brně. | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Závod DTM v Brně vyhrál opět Ekström

  • 5
Brno - Švédskému jezdci Mattiasi Ekströmovi se v Brně daří. Obhájce celkového prvenství na Masarykově okruhu vyhrál závod německého mistrovství cestovních vozů DTM v loňském roce a triumfoval i letos. Druhý skončil Tom Kristensen z Dánska. Třetí místo obsadil Heinz-Harald Frentzen z Německa.

Ekström díky prvnímu triumfu v sezoně sesadil po čtvrtém letošním dílu z čela celkového pořadí Brita Garyho Paffetta s mercedesem, kterému nepomohla k udržení průběžného vedení ani pole position.

"Auto dneska ukázalo, co umí. Mám z vítězství velkou radost, ke konci seriálu se bude počítat každý bod. Zvládli jsme nejrychleji první zastávku v boxech a to rozhodlo. Kdybychom byli o půl sekundy pomalejší, vrátil bych se na trať až třetí," řekl Ekström po šestém triumfu v kariéře.

Paffett se po prvenství v sobotní kvalifikaci musel spokojit se čtvrtou pozicí. V lepším výsledku mu zabránila penalizace za předčasný start, po němž musel absolvovat trestný průjezd depem.

Ještě větším zklamáním skončil brněnský závod pro bývalého dvojnásobného mistra světa formule 1 Fina Miku Häkkinena. Vítěz předchozího podniku v belgickém Spa dojel po defektu pneumatiky až třináctý a na Ekströma ztratil přes minutu.

Häkkinen tak ztratil druhé místo v celkové klasifikaci jedenáctidílného seriálu a je čtvrtý společně s Francouzem Jeanem Alesim. Kristensen se díky druhému místu posunul na celkovou třetí pozici.

"Nepovedl se mi start. Jezdil jsem dlouho za Frentzenem, což mě stálo spoustu času. V posledních dvou kolech jsem nenašel cestu, jak Ekströma předjet," uvedl norský jezdec.

Frentzen v závodu na 30 kol dlouho vedl, ale po problémech s pneumatikami byl spokojen i s třetí příčkou. "Jel jsem na hranici možností auta. Měl jsem starosti s pneumatikami, a když se Ekström přibližoval, rozhodl jsem se pro zastávku dřív, než bylo v plánu, abych předešel opotřebení gum," prohlásil Němec.

Jaroslav Janiš nedokončil závod italské série formule 3000, na který si odskočil z formule Nippon. V úvodu jezdil třetí, ale v sedmém kole do něj narazil Ital Alessandro Ciompi a český pilot skončil mimo trať.

"Jsem hrozně zklamaný. Auto bylo na začátku nedotáčivé a čekal jsem, až se ohřejí pneumatiky," řekl Janiš.

Ve formuli BMW obsadil dvakrát 23. místo Jiří Mičánek mladší, který se vrátil do seriálu po operaci slepého střeva a následném zánětu žil. "Ke konci jsem vždy ztrácel síly. Navíc se mi udělal puchýř na ruce a měl jsem problémy s řazením," uvedl Mičánek, jenž zatím dohání ztracenou kondici.

Výsledky:
1. Ekström (Švéd./Audi A4) 58:52,558 min., 2. Kristensen (Nor./Audi A4) -0,288, 3. Frentzen (Něm./Opel) -24,694, 4. Paffett (Brit./Mercedes) -28,503, 5. Green (Brit./Mercedes) - 30,997, 6. Abt (Něm/Audi) -34,555, ...13. Häkkinen (Fin./Mercedes) -1:10,527.
Průběžné pořadí:
1. Ekström 27 bodů, 2. Paffett 24, 3. Kristensen 22.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž