Villeneuve se nejspíš letos ve formuli1 neobjeví

Toronto - Kanadský pilot formule 1 Jacques Villeneuve se v nadcházející sezoně neobjeví v seriálu mistrovství světa v této prestižní motoristické disciplíně. Mistr světa z roku 1997 to prohlásil v rámci rozhovoru pro švýcarský týdenník L'Illustré. Dosud se spekulovalo o tom, že by Villeneuva angažovala stáj Jordan.

Závodník měl rovněž nabídku plnit úlohu testovacího jezdce stáje McLaren.  "Cítím se uvolněně, ale také víc unaveně než kdykoliv jindy," řekl Villeneuve týdeníku. "Poslední dvě sezony jsem se často cítil vyčerpaný. Unavuje mě to, ztrácím energii," prohlásil jezdec.

Potřebuje prý dobít baterie. "Po ránu jsem teď dost lenivý a vrátit se do seriálu u Jordanu na konec startovního pole? Děkuji, ale nechci," odmítl rezolutně. "Ale já se vrátím," slíbil.

V uplynulých letech si stresů užil dostatek. "Pět let. V Jordanu mají dobrý přístup, všichni báječně spolupracují a na své možnosti mají i dobré výsledky. Ale chvíli budu šťastnější mimo paddock," nechce se alespoň sezonu objevovat v zákulisí formule jedna.

Kanaďan poslední čtyři sezony hájil barvy stáje BAR, která do seriálu vstoupila v roce 1999. "Už před dvěma roky, za nového šéfa Davida Richardse, jsem cítil, že to je špatné, i když jsem udělal všechno, co bylo v mých silách," povídal.

Když přišel do týmu britský jezdec Jenson Button, Kanďan cítil, že jde definitivně ke dnu. "Dal jsem stáji BAR svou kariéru, ale pro nic za nic," posmutněl Villeneuve, jehož nahradil Japonec Takuma Sató. "A to jsem se snažil být k Richardsovi upřímný," podotkl.

Jestli se Villeneuve ještě někdy do formule vrátí, prý to nebude kvůli kariéře, ale pro potěšení. "Už nechci podstupovat ten tlak, už nechci být součástí přetvářky a nekorektního jednání kvůli zájmům sponzorů," prohlásil. "Už nechci potkat člověka, jako je Richards," dodal.

Původně na jednu sezonu si chtěl od seriálu mistrovství světa F1 odpočinout v roce 2001 také bývalý mistr světa Mika Häkkinen z Finska. Do týmu McLaren se však od té doby nevrátil.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž