RYCHLOST. Sebastian Vettel při Velké ceně Koreje v roce 2011. | foto: Reuters

Další nuda s Vetellem? Suverén F1 bude v Koreji útočit na hattrick

  • 0
Vettel, Vettel, Vettel. Sebastian Vettel... Jeho současná dominance ve formuli 1 až nudí a ani před víkendovou Velkou cenou Koreje není jiného favorita. Lídr mistrovství světa bude v Jongnamu po triumfech v předchozích dvou letech útočit na hattrick, v aktuální sezoně pilot stáje Red Bull vyhrál už sedm závodů a momentálně drží sérii tří vítězství za sebou.

Fanoušci jsou Vettelovými úspěchy přesyceni a dávají to najevo. Hlasitého bučení a pískotu jako po minulých závodech v Monze a Singapuru se však německý jezdec asi nedočká, protože na trať v Jongamu tolik diváků nechodí. "Není tam skoro vůbec žádná atmosféra," konstatoval Vettelův týmový kolega Mark Webber z Austrálie, který loni vyhrál v Koreji kvalifikaci.

Okruh vzdálený asi tři hodiny jízdy nejrychlejším korejským vlakem od Soulu se nachází poblíž přístavu a v nepříliš atraktivní oblasti, kterou nevyhledávají ani turisté, natož místní. "Přitom ta trať je dobrá, jsou tam náročné a zábavné sekce i skvělé zatáčky," podotkl Webber.

Vloni v Koreji slavil Red Bull double, k tomu ale tentokrát nejspíš nedojde, protože Webber bude pykat za "autostop" po závodě v Malajsii, kde se po poruše nechal odvézt do depa na ferrari Fernanda Alonsa. Kvůli třetímu napomenutí v sezoně se na startu závodu postaví o deset míst dál, než jaký bude jeho kvalifikační výsledek.

Sebastian Vettel coby šampion Velké ceny Koreje formule 1 se raduje se stájí...
Sebastian Vettel s trofejí pro vítěze Velké ceny Koreje formule 1.

Sebastian Vettel coby šampion Velké ceny Koreje formule 1 v roce 2012.

Vettelovy vyhlídky jsou při jeho formě o mnoho lepší, míří ke čtvrtému titulu mistra světa v řadě. Do konce října jsou na programu ještě závody v Japonsku a Indii a Vettel se už po nich může dočkat korunovace. Jeho nejbližší konkurent Alonso ze Španělska naplno bodoval zatím jen dvakrát a ztrácí momentálně 60 bodů, o třetí místo se s odstupem tahají Brit Lewis Hamilton z Mercedesu a Fin Kimi Räikkönen z Lotusu, který má o dva body méně.

Do konce mistrovství světa zbývá šest závodů a Alonso ví, že už má jen malou šanci Vettela zastavit. "Museli bychom mít v závěrečných šesti závodech kliku, abychom se stali mistry světa," uznal dvojnásobný mistr světa, jenž ve třech předchozích závodech skončil pokaždé za Vettelem druhý. "I kdybychom už jen vyhrávali, Vettel je silný a museli bychom mít hodně velké štěstí," zopakoval se Alonso.

I vedení Ferrari je smířené s tím, že letos na titul nedosáhne, a rozhodlo se soustředit na vývoj monopostu pro další sezonu. "Naší jedinou možností je, že my zůstaneme v kontaktu a Vettelovi a Red Bullu se něco přihodí. Realisticky vzato, to je jediná naše možnost jak vybojovat titul," přidal se šéf Ferrari Stefano Domenicali.

Zatímco ve středu korejští meteorologové varovali před hrozbou tajfunu, který by mohl program Velké ceny narušit, čtvrteční předpověď byla příznivější. Tajfun, blížící se od Filipín, lehce změnil směr, nicméně během nedělního závodu má vydatně pršet. Před třemi lety startovali jezdci v Koreji v lijáku za safety carem a Velká cena pak byla i přerušena.

Charakteristika okruhu v Koreji

Délka okruhu: 5,615 km
Délka závodu: 55 kol = 308,630 km
Počet pravých zatáček: 7
Počet levých zatáček: 11
Počet odjetých Velkých cen: 3

Sebastian Vettel ze stáje Red Bull během Velké ceny Koreje.

Nejrychlejší kolo v závodu: 2011 - Sebastian Vettel (Něm./Red Bull) 1:39,605
Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: 2010 - Sebastian Vettel 1:35,585
Nejrychlejší závod: 2011 - Sebastian Vettel 1:38:01,994 (prům. rychlost 188,893 km/h)
Vítězové předchozích závodů:
2010 - Fernando Alonso (Šp./Ferrari)
2011 - Sebastian Vettel
2012 - Sebastian Vettel

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž