Hamilton ovládl také závod v Japonsku, příště už může slavit titul

  7:05aktualizováno  10:47
Lewis Hamilton a tým Mercedes ovládli další závod formule 1 a mistrovský titul mají na dosah. Jejich největší soupeři z Ferrari při Velké ceně Japonska opět selhali - Kimi Räikkönen i Sebastian Vettel si poškodili vozy v soubojích s Maxem Verstappenem a závod dokončili s obrovskou ztrátou na 5. a 6. místě.
Lewis Hamilton slaví triumf ve Velké ceně Japonska formule 1.

Lewis Hamilton slaví triumf ve Velké ceně Japonska formule 1. | foto: Reuters

Lewis Hamilton je velmi blízko zisku pátého titulu mistra světa. Opět navýšil v celkovém pořadí náskok na Sebastiana Vettela. Za 14 dní v americkém Austinu již může být šampionem. Pokud pilot Mercedesu za dva týdny v Austinu získá o osm bodů víc než Vettel, zajistí si pátý titul v kariéře. Nyní má na Vettela náskok 67 bodů. Jezdci Ferrari by tak v případě dalšího Hamiltonova vítězství stačilo k udržení teoretických šancí na titul druhé místo, pokud by skončil třetí, boj bude u konce.

Lewis Hamilton by se pátým titulem zařadil mezi legendy. Vyrovnal by tak výkon Juana Manuela Fangia a lepší už by byl pouze rekordman Michael Schumacher se sedmi triumfy.

V Japonsku to byla pro Mercedes poklidná velká cena - Hamilton vyhrál sobotní kvalifikaci, v závodě vedl od startu až do cíle a soupeři ho sledovali v uctivém odstupu. Záda mu po celou dobu kryl na druhém místě týmový kolega Valtteri Bottas, takže Mercedes ještě v druhé polovině závodu pošetřil motor a celé auto na další závody.

Zcela jiný příběh prožilo v Suzuce Ferrari - Kimi Räikönen sice ze 4. místa začal výborně, ale dostal se do střetu s Maxem Verstappenem, který před ním vyjel z trati. Nizozemec vylétl z únikové zóny, vrazil do rudého vozu a významně ho poškodil. S pomačkaným bokem a poškozenou podlahou finský pilot po zbytek závodu jen dojížděl do cíle, při zastávkách v boxech ho přeskočil také Daniel Ricciardo a byl rád, že udržel pátou pozici. Pětivteřinová penalizace pro Verstappena mu byla slabou útěchou.

O něco hůře dopadl ještě v létě favorit zisku titulu mistra světa Sebastian Vettel. Ten se chvíli po kolizi s Finem pokusil Verstappena předjet, ale Nizozemec mu neuhnul a stal se aktérem další kolize. Opět bylo větší poškození na voze Ferrari, ale problémem pro Vettela byl hlavně následný smyk, jeho vůz se roztočil na dráze a přišel propad na poslední pozici. Na lepší než šesté místo se už propracovat nedokázal. Na titul může už zapomenout - situace, kdy by Hamilton v posledních čtyřech závodech nebodoval a Vettel vyhrával, je momentálně vzhledem k výkonnosti Mercedesu v podstatě nereálná.

Lewis Hamilton byl po vystoupení z vozu podle očekávání v dokonalé pohodě a příkladně nadšený. „Užíval jsem si každou vteřinu jízdy, byla to velká zábava. Tohle je nejlepší trať na světě, nevím, proč se už takové okruhy už nestaví. Byl to úžasný pocit do startu až do cíle. Měl jsem z toho skvělý pocit a mám ho dosud.“

Lewis Hamilton slaví triumf ve Velké ceně Japonska formule 1.
Lewis Hamilton v euforii po triumfu ve Velké ceně Japonska formule 1.

V průběhu závodu si sice stěžoval na problémy s převodovkou, ale asi to nic vážného nebylo. V cíli je Lewis Hamilton nijak nezmínil. „Jsem velmi hrdý na to, že mám šanci dělat to, co dělám. Auto jsem dnes dostal k dispozici skvělé, určitě nejlepší na dráze a mám pocit, jako bych vyhrál první závod. Taková to je paráda!“

Britský závodník si je dobře vědom, že o titul mistra světa ho může připravit už jen souhra nečekaných okolností. „K titulu jdeme krok za krokem, řešíme spoustu detailů, ale vypadá to, že jsme čím dál silnější. Skvělá sezona bude pokračovat. A Austin v Americe je další skvělá trať pro náš monopost, už se těším.“

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Valtteri Bottas nebyl naštvaný jako před týdnem v Rusku, ale ani se nijak neradoval. Splnil svůj úkol - dokroužil na druhém místě a držel všechny soupeře dost daleko od své týmové jedničky.

„Všechno bylo bez problémů, postupoval jsem přesně podle plánu a auto fungovalo dobře. Jen v druhé polovině závodu mi trochu puchýřkovaly pneumatiky, bylo to náročné, ale zvládl jsem to a dokázal udržet Maxe Verstappena za sebou. Navíc jsme ještě zvládli hodně pošetřit motor pro další závody, výkon jsme celkem dost stáhli.“

Max Verstappen byl pochopitelně nadšený, že udržel třetí místo, které trochu nečekaně vybojoval v sobotní kvalifikaci. „Bylo to celkem překvapení, že auto jelo jak jelo. Na konci na sjetých gumách už to bylo náročné, ale šlo to zvládnout. Před Bottase jsem se nedostal, ale předjet mercedes na této trati je hodně těžké.“

Na souboje s jezdci Ferrari má Verstappen zcela jasný názor. A není překvapením, že ten názor je úplně jiný, než mají jeho soupeři. „Do šikany jsem zatočil trochu později a vyneslo mě to z trati. Snažil jsem se vrátit na dráhu a dokázal jsem to,“ popisoval střet s Kimim Räikkönenem. „Srazili jsme se s Kimim, ale bylo to hlavně proto, že on si vybral špatnou stopu. Trest pěti vteřin je v tomto případě hodně směšný.“

Sebastian Vettel z Ferrari před Velkou cenou Japonska formule 1.
Max Verstappen ve Velké ceně Japonska formule 1.

Následná kolize s Vettelem nebyla tak úplně Verstappenova vina, takže to mohl dát svému soupeři znát i po závodě: „Sebastian mě zkoušel předjet dost hloupě, v tom místě se prostě předjíždět nedá. Já jel svou stopu a svůj závod a naštěstí jsem pozici udržel.“

Ferrari ztratilo šance hned po startu

Tým Ferrari už nemá nejrychlejší auto v seriálu, jak tomu bylo před letní pauzou, a pokud navíc stále selhávají jeho stratégové, je na průšvih zaděláno už od sobotní kvalifikace.

V sobotu v kvalifikaci zapršelo, ale vody nebylo tolik, aby bylo potřeba nasadit pneumatiky do deště. Ve Ferrari to v závěrečné části kvalifikace zkusili a výsledkem byl čas o čtyři vteřiny pomalejší než měli na kontě soupeři z Mercedesu nebo Red Bullu. Když se navíc poté déšť vrátil a již nebylo možné zrychlit, byl z toho devátý čas a osmé místo na startu pro Sebastiana Vettela. Kimi Räikkönen to zvládl lépe a začínal závod na čtvrté příčce.

V boji o pole position jasně dominoval Lewis Hamilton, druhé místo patřilo Bottasovi s dalším mercedesem, třetí byl Max Verstappen s vozem Red Bull. Výsledky tedy na vlas stejné jako v cíli nedělního závodu. I když po startu to tak možná nevypadalo. Umístění jezdců Mercedesu sice nebylo ani na chvíli v ohrožení, ale Max Verstappen musel opět ukázat svou dravost.

Hned po startu Verstappen útočil na druhého Bottase, ale jezdci Mercedesu, jak je jejich zvykem, snadno útok vykryli a dál pokračovali vpřed jako jeden muž. Zato ve druhém kole, to už bylo drama - Verstappen vyjel z trati, vlétl z únikové zóny zpátky na trať a čtvrtý Kimi Räikkönen se dostal na jeho úroveň. Nizozemec se nekompromisně protlačil zpátky do stopy a došlo ke kontaktu předních kol. Holanďan se procpal zpátky na 3. místo, ale poškodil vůz ferrari. Vzhledem k tomu, že Fin s pomačkaným autem nemohl jet rychle, mu trest pěti vteřin vůbec nevadil. Stupně vítězů udržel bez problémů.

V devátém kole to bylo pro Ferrari ještě horší. Vettel, který se po startu skvěle prodral vpřed a hladce předjel všechny soupeře, v zatáčce Spoon zaútočil na Verstappena, ten do něj narazil a poslal ho do smyku! Německý jezdec se roztočil se svým vozem na dráze a propadl se na 19. místo. A stejně jako Räikkönen i on měl poškozené auto. Za ním jel pouze Kevin Magnussen, který strávil v boxech dlouhý čas opravou.

Lewis Hamilton sviští za triumfem ve Velké ceně Japonska formule 1.

V závodě vyjel na dráhu safety car. V šestém kole v souboji Leclerc - Magnussen najel první jmenovaný do svého soupeře, poškodil jezdci Haasu auto a tomu se doslova rozlétla zadní pneumatika. Kusy gumy ležely na kraji trati, mladík Leclerc musel k opravě do boxů.

V závěru závodu přišel poté na řadu virtuální safety car a opět u toho byl Charles Leclerc. Od příštího roku jezdec Ferrari vlétl do únikové zóny, nahlásil technickou závadu a zastavil vedle trati. Než závodní komisaři auto odklidili, všichni museli zpomalit. Po restartu se do vysílačky chvíli vztekal Romain Grosjean, protože přišel o pozici a tvrdil, že se mu Sergio Pérez při zpomalovací fázi, kdy musejí všichni jezdci jet naprosto stejnou rychlostí, přiblížil. Ale sportovní komisaři nijak nereagovali.

A to bylo vše, v Japonsku se velké drama nekonalo. Snad to bude za 14 dní v americkém Austinu jiné.

Výsledky Velké ceny Japonska formule 1:
1.Lewis HamiltonMercedes+1h27:17.062 min.
2.Valtteri BottasMercedes+12.919 vt.
3.Max VerstappenRed Bull+14.295
4.Daniel RicciardoRed Bull+19.495
5.Kimi RaikkonenFerrari+50.998
6.Sebastian VettelFerrari+1:09.873 min.
7.Sergio PerezForce India+1:19.379
8.Romain GrosjeanHaas+1:27.198
9.Esteban OconForce India+1:28.055
10.Carlos SainzRenault+1 kolo
11.Pierre GaslyToro Rosso+1 kolo
12.Marcus EricssonSauber+1 kolo
13.Brendon HartleyToro Rosso+1 kolo
14.Fernando AlonsoMcLaren+1 kolo
15.Stoffel VandoorneMcLaren+1 kolo
16.Sergey SirotkinWilliams+1 kolo
17.Lance StrollWilliams+1 kolo
18.Charles LeclercSauberDNF - 38 kol
19.Nico HulkenbergRenaultDNF - 37 kol
20.Kevin MagnussenHaasDNF - 8 kol
Mistrovství světa jezdců:
1.Lewis Hamilton331
2.Sebastian Vettel264
3.Valtteri Bottas207
4.Kimi Raikkonen196
5.Max Verstappen173
6.Daniel Ricciardo146
7.Sergio Perez53
8.Kevin Magnussen53
9.Nico Hulkenberg53
10.Fernando Alonso50
11.Esteban Ocon49
12.Carlos Sainz39
13.Romain Grosjean31
14.Pierre Gasly28
15.Charles Leclerc21
16.Stoffel Vandoorne8
17.Lance Stroll6
18.Marcus Ericsson6
19.Brendon Hartley2
20.Sergey Sirotkin1
Pohár konstruktérů:
1.Mercedes538
2.Ferrari460
3.Red Bull/Renault319
4.Renault92
5.Haas/Ferrari84
6.McLaren/Renault58
7.Force India/Mercedes43
8.Toro Rosso/Honda30
9.Sauber/Ferrari27
10.Williams/Mercedes7
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

ONLINE: Bayern - Real 0:0, v semifinále LM jsou zatím aktivnější domácí

30. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  21:08

Sledujeme online Poslední čtyři týmy zbývají v letošním ročníku Ligy mistrů. Úvodní semifinále vykopávají na domácím...

Minnesota bude zřejmě v play off NBA na čas bez kouče, Finch musí na operaci

30. dubna 2024  21:04

Trenér basketbalistů Minnesoty Chris Finch se ve středu podrobí operaci vážně zraněného kolena a...

Junioři skončili ve skupině druzí, ve čtvrtfinále MS je čeká Slovensko

30. dubna 2024  17:17,  aktualizováno  21:01

Čeští hokejisté obsadili na mistrovství světa do 18 let ve Finsku druhé místo ve skupině B a ve...

Je fajn být součástí něčeho nového, těší se Vejmelka na stěhování v NHL

30. dubna 2024  19:33

Na brněnském ledě, na kterém býval před odchodem do NHL více než pět let doma, si brankář Karel...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...