VC Francie na rok zmizí z F1

Paříž - Velká cena Francie vypadne v příštím roce z mistrovství světa formule 1, ale hned v další sezoně se do kalendáře opět vrátí. S organizátory závodu v Magny Cours se na tom v sobotu dohodl šéf seriálu Bernie Ecclestone. V nadcházející sezoně se tak uskuteční jen sedmnáct místo plánovaných osmnácti Grand Prix.

"Se souhlasem Bernieho Ecclestonea si dáme příští rok pauzu. Ale podepsali jsme smlouvu na pořádání závodu v letech 2005 až 2009 s možným prodloužením," uvedl ředitel závodu Roland Hodel.

Organizátoři v pátek oznámili, že nemají na uspořádání Velké ceny peníze. Francouzská Grand Prix skončila už podruhé za sebou ve ztrátě. Loni prodělali organizátoři 1,4 milionu eur, letos ztráta vzrostla na 4,5 milionu.

"Nejsme v takové finanční situaci, abychom mohli dát Berniemu Ecclestoneovi potřebné záruky k uspořádání závodu," řekl listu Journal du Center Marcel Charmant, starosta městečka Niévre, u kterého okruh leží.

Kvůli finančním problémům v létě odřekli Grand Prix také v Montrealu, ale v minulých dnech kanadští pořadatelé oznámili, že se jim povedlo závod zachránit.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž