Schumacher: To je i rock a charita

Budapešť - Dvaatřicetiletý Němec Michael Schumacher dnes vyhrál na Hungaroringu Velkou cenu Maďarska a s náskokem 43 bodů před druhým Davidem Coulthardem si čtyři závody před koncem seriálu F1 zajistil obhajobu celkového vítězství. Nejlépe placený sportovec Evropy se z titulu raduje již počtvrté - v letech 1994-95 zvítězil s Benettonem, loňský a letošní triumf pak získal se stájí Ferrari. Více světových titulů má na kontě pouze Argentinec Juan Manuel Fangio, který dominoval formuli v padesátých letech pětkrát.

Čtyři mistrovské zápisy nasbíral legendární Francouz Alain Prost, až za Schumacherem následuje pětice trojnásobných králů: Jack Brabham, Jackie Stewart, Niki Lauda, Nelson Piquet a "Schumiho" velký vzor Ayrton Senna.

Letos bez konkurence
V letošní sezóně neměl Schumacher konkurenci. Seriál MS zahájil tak jak loni končil a po dvou vítězstvích se stal prvním jezdcem v historii, jenž zvítězil v šesti Velkých cenách v řadě.

V Sao Paulu jej na prvním místě vystřídal největší soupeř Coulthard a v San Marinu Schumacherův bratr Ralf. Španělské Grand Prix však již opět kraloval Schumacher, pak vyhrál i v Monaku, na Nürburgringu a v Magny-Cours. Dnešním prvenstvím na Hungaroringu  vyrovnal Prostův rekord 51 výher v F1.

Za volantem už ve čtyřech letech
Za volantem seděl malý Michael již ve čtyřech letech, o deset let později pak obdržel licenci k závodům motokár na mistrovství Německa a v roce 1987 vybojoval titul mistra Evropy. Roku 1989 se Schumachera ujal manažer Willi Weber a nadějného závodníka přivedl do německého mistrovství formule 3. Premiérovou sezónu dokončil na třetím místě, rok 1990 oslavil již jako mistr.

Koncem srpna 1991 poprvé zasedl do kokpitu vozu formule 1 týmu Jordan a v tréninku ve Spa hned překvapil sedmým místem. Za několik dní však kvůli sporům s Eddiem Jordanem přešel k Benettonu a úvodní sezónu završil na dvanácté pozici. První Velkou cenu vyhrál v roce 1992 v Belgii. V úvodu sezóny 1994 už vyhrál šest ze sedmi GP, ale pak jej zbrzdila nedisciplinovanost.

Kontroverzní tahy na tratích
V Británii ignoroval výzvu k zastavení, ztratil body za druhé místo a byl vyloučen z dalších dvou závodů. Situace využil Brit Damon Hill a Schumacherovi se přiblížil na rozdíl jediného bodu. O Němcově titulu rozhodl až poslední mítink v Adelaide, který skončil havárií obou pilotů.

I rok 1995 byl ve znamení rivality obou jezdců, ale na konci se opět radoval "Schumi". Vyhrál rekordních devět závodů a v 26 letech se stal nejmladším jezdcem historie, který obhájil titul. V následující sezóně přestoupil k Ferrari, zvykal si na nový vůz a trůn musel přenechat Hillovi. V roce 1997 byl největším Schumacherovým konkurentem Jacques Villeneuve.

Rozhodující závod v Jerezu vyústil v kontroverzní srážku - Schumacherovo ferrari
zůstalo mimo trať a Kanaďanův williams projel vítězně cílem. Ročníky 1998 a 1999 se jely v režii Fina Miky Häkkinena.

Zlomená noha, stop nadějím
Německý národní hrdina si předloni v Silverstonu zlomil nohu a skončil až na pátém místě. Minulý rok se ale předvedl v plné síle - s novým vozem kraloval v prvních třech GP a díky mohutnému finiši odrazil Häkkinenův útok.

Pro Ferrari získal primát po jednadvaceti letech čekání. Schumacher se během kariéry zúčastnil 158 závodů F1 a na stupně vítězů se dostal v 94 případech. Již jednačtyřicetkrát vybojoval pole position a celkem nasbíral úctyhodných 772 bodů. V roce 1995 byl německý jezdec zvolen nejlepším německým sportovcem a o dvě léta později obdržel od ministra dopravy řád stříbrného Vavřínového listu.

Myslí i na charitu
Schumacher často přispívá na charitu - například před třemi lety odeslal do africké Ugandy šek v hodnotě půl milionu marek (8,5 miliónu korun). Může si to dovolit: Vyučený mechanik letos vyinkasuje dohromady 110 miliónů marek (1,946 miliardy korun).

První německý mistr světa v F1 pobírá vyšší plat než kompletní hvězdný tým fotbalistů Bayernu Mnichov.

Dá si rock a fandí Fiorentině
Mezi největší záliby pilota patří motokáry, rocková hudba a alpské lyžování. Nedá dopustit na fotbal - fandí Fiorentině, přátelí se s Argentincem Gabrielem Batistutou a občas zaskočí i na trávníku ve švýcarském třetiligovém Echichens.

Michael Schumacher se narodil 3. ledna 1969 v německém Hürth- Hermülheimu. V současné době žije ve švýcarském Vufflens-le- Chateau, kde s manželkou Corinnou vychovávají čtyřletou dcerou Ginu-Marii a dvouletého Micka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž