Schumacher může zvítězit popadesáté

Magny Cours - Pouhý týden po triumfu na domácí trati v Nürburgringu bude mít Michael Schumacher možnost zaokrouhlit počet vítězných závodů v mistrovství světa formule 1 na padesát. V desátém závodu sezóny, Velké ceně Francie v Magny Cours, mu v tom bude bránit jeho mladší bratr Ralf; pilot williamsu prahne po tvrdém duelu ve Velké ceně Evropy po odvetě. "Na další vzájemný souboj se těším. Doufám, že tentokrát se na konci budu smát já. Takhle jsem to řekl po telefonu i Michaelovi," uvedl mladší z Schumacherů, jenž v sobotu oslaví 26. narozeniny.

Na Nürburgringu se cítil poškozen, když jej bratr po startu nekompromisně vytlačil do pravé strany dráhy směrem k betonové zdi a znemožnil mu předjetí. "Příště už se nenechám zastrašit. I kdyby to mělo znamenat, že souboj skončí nehodou," citoval ke všemu odhodlaného Ralfa Schumachera německý list Bild. V nekompromisním postoji podpořil jezdce i sportovní ředitel stáje BMW-Williams a bývalý pilot F1 Gerhard Berger. "Bratr nebo ne, formule je tvrdý boj. A my očekáváme od Ralfa, že bude jednat stejně jako Michael," řekl.

Po vystoupení stáje McLaren při evropské GP se neočekává, že by mělo ve Francii platit pořekadlo o tom, že když se dva perou, třetí se směje. Dokonce ani pilot David Coulthard si nedělá valné vyhlídky. "Na Nürburgringu jsme byli o půl sekundy na kolo pomalejší. Můžeme jen doufat, že to budou ve Francii pouze čtyři desetiny," prohlásil skepticky druhý muž průběžného pořadí, jenž na Michaela Schumachera ztrácí 24 bodů.

Německému pilotovi v honbě za jubilejním triumfem přišla slabá chvíle McLarenu vhod. "Nevypadá to s nimi zrovna růžově," zhodnotil situaci u konkurence. "Přesto neudělám tu chybu, že bych někoho odepisoval. Stejně tak nebudu mluvit o titulu, dokud ho nebudu mít jistý," pravil jedenatřicetiletý šampión. V případě úspěchu ve Francii se Schumacher stane teprve druhým jezdcem v historii F1 s padesáti prvenstvími.

Pouze slavný Alain Prost dokázal vyhrát v 51 závodech. Jeho rekord se díky Schumacherovi otřásá v základech, přesto současný majitel stejnojmenné stáje bude dokonce držet německému jezdci palce. "Slíbil mi, že se budu moci svézt v jeho ferrari, když mě sesadí z trůnu," pravil Prost.

Týmy očekávají, že jednu z rozhodujících rolí při víkendovém závodu sehrají pneumatiky. Ve výhodě by tentokrát měly být vozy "obuté" do pneumatik Michelin. "Speciálně na francouzskou Grand Prix budou michelinky velmi dobře připraveny. Jsou tu přece doma a ukázaly to i testy," řekl Michael Schumacher, jehož stáj na rozdíl od Williamsu používá zatím stále ještě dominantní značku Bridgestone.

Ještě nevystoupil z vozu a už se Michael Schumacher naplno radoval z vítězství.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž