Rossi možná přejde k formuli, jak si přeje otec

  • 6
Valencie, Praha - Sedminásobný šampion formule 1 Michael Schumacher se pousmál a pak vážně pravil: "Ten chlapík má pro F1 spoustu talentu." Byla to zvláštní pochvala, patřila dalšímu sedminásobnému mistru světa. Motocyklovému géniovi Valentinu Rossimu.

Nebyla to žádná slova vyřčená z povinnosti, naopak Schumacher je myslel s upřímností a majestátní vážností. Až tolik na něj rozverný Ital při svém prvním veřejném testování v týmu Ferrari zapůsobil. A nejen na něj.

"Byl to velice dobrý výkon, to nemůžeme popřít," přiznal Luca Colajanni, tiskový mluvčí stáje z Maranela.

V měřených kolech dokonce Rossi porazil i Davida Coultharda či Jarno Trulliho. Za světovým šampionem Fernandem Alonsem, který byl ve Španělsku nejrychlejší, zaostal jen o 1,6 vteřiny.

Přitom své testování začal v úterý podivnou blamáží. Hned v prvním kole nezvládl na mokré trati zatáčku a po smyku skončil mimo. V depu pak s hořkostí zaslechl: "Tak tohle byl propadák."

Sám dokonce přiznal: "Stydím se." Před středečním pokračováním raději zašel pro rady za "stájovým" parťákem Schumacherem, dokonce si ho nechal pro štěstí podepsat na svou přilbu a hned ohromil.

Bravurně zvládl 53 kol, zajel devátý čas z patnácti jezdců a s ulehčením říkal: "Nařídil jsem si, že musím být lepší než včera, povedlo se." Dál tak rozvířil spekulace, že se od příští sezony z motorek definitivně přesune do královské formule 1.

Byť on sám agentuře Reuters přiznal: "Děkuji Ferrari za zkušenosti, ale vracím se k motorkám, tam mám prvořadé úkoly."

Minimálně rok tak bude pokračovat na dvou kolech. Jenže jeho testování u Ferrari nekončí, během nadcházejících měsíců má posbírat potřebné zkušenosti. Pak už by se přechodu nemusel obávat.

"Dokonce bych řekl, že je jednodušší přejít z motorek k autům než naopak," řekl Schumacher v rozhovoru pro list L’Equipe.

Startem ve formuli by navíc Rossi splnil velké přání svému otci Grazianovi.

Ten už před dvěma lety tvrdil: "Bylo by fantastické, kdyby se Valentino dostal do Ferrari. Je to můj sen." Už za rok se možná dočká.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž