Renault překvapil. Má kvalifikační double

  • 15
Kuala Lumpur - V první řadě startovního roštu závodu formule 1 vozy renault? Ještě před rokem zcela nemožná věc se stala při letošní Velké ceně Malajsie skutečností. Mezi závodem a kvalifikací nesmí týmy tankovat benzín, a tak do měřených okruhů vyrážejí jezdci s různým množstvím benzínu v nádrži a tudíž různě těžkými vozy. Proto se mohl ještě loni zkušební jezdec Fernando Alonso radovat na okruhu v Sepangu z první pole position kariéry. Za jeho týmovým kolegou Trullim skončil na třetím místě úřadující mistr světa Michael Schumacher s ferrari. Hlasy: Renault Ferrari Williams McLaren Sauber

Radost v Renaultu byla neskonalá. "Nečekal jsem, že naše strategie tak uspěje," jásal druhý Trulli. V nedělním závodě se však vítězství v kvalifikaci může Renaultu vrátit ve zlém. Podle všech předpokladů budou muset oba piloti nejdřívě z celého startovního pole doplnit paliva a mohou se v prvních fázích závodů propadnout na poslední místa, z kterých se budou už těžko dostávat. Poslední pole position získal pro Renault Patrick Tambay v roce 1984.

Michael Schumacher nezískal jako před čtrnácti dny v Austrálii pole position, ale na tiskové konferenci se spokojeně usmíval. "Je to dobrý výsledek," zhodnotil třetí kvalifikační čas. o místo za mistrem světa skončil vedoucí jezdec seriálu David Coulthard. Motor mercedes, který používá tým McLaren, je znám svou nízkou spotřebou, a proto při startu z druhé řady může skotský pilot myslet opět na místa nejvyšší.

Z třetí řady jistí Schumachera spolehlivý Rubens Barrichello s druhým rudým monopostem a vedle něj se postaví Nick Heidfeld se sauberem. Heidfeld dokázal porazit velezkušeného Frentzena, který se musel spokojit s třináctou pozicí. Otázkou však zůstává, jaké množství paliva měli oba jezdci švýcarského týmu v nádrži.

Sedmý Raikkönen ani osmý Montoya nezklamali ani nezazářili. U vozů BAR a toyota, které se seřadily od devátého do dvanáctého místa je možno hovořit o úspěchu. Pomalé časy z tréninků naopak potvrdil i v kvalifikaci Ralf Schumacher. Frank Williams by musel dlouho lovit v paměti, aby zjistil, kdy jeho vůz startoval do Grand prix formule 1 z předposlední řady.

Mladší Schumi si poradil pouze s oběmi minardi a Ralfem Firmanem z týmu Jordan. Mladý Brit je nováčkem v seriálu a zatím ho nezkušenost sráží dolů. Na svého týmového kolegu Giancarla Fisichellu ztratil téměř 2,5 vteřiny.

Kvalifikace Velké ceny Malajsie formule 1:
Pořadí, jezdec, země, tým, čas
1. Fernando Alonso Španělsko Renault 1:37.044
2. Jarno Trulli Itálie Renault +0.173
3. Michael Schumacher Německo Ferrari +0.349
4. David Coulthard Velká Británie McLaren +0.410
5. Rubens Barrichello Brazílie Ferrari +0.535
6. Nick Heidfeld Německo Sauber +0.722
7. Kimi Raikkönen Finsko McLaren +0:814
8. Juan Pablo Montoya Kolumbie Williams +0.930
9. Jenson Button Velká Británie British American Racing +1.029
10. Olivier Panis Francie Toyota +1.050
11. Cristiano da Matta Brazílie Toyota +1.053
12. Jacques Villeneuve Kanada British American Racing +1.245
13. Heinz-Harald Frentzen Německo Sauber +1.247
14. Giancarlo Fisichella Itálie Jordan +1.372
15. Antonio Pizzonia Brazílie Jaguar +1.472
16. Mark Webber Austrálie Jaguar +1.580
17. Ralf Schumacher Německo Williams +1.745
18. Jos Verstappen Nizozemsko Minardi +3.373
19. Justin Wilson Velká Británie Minardi +3.555
20. Ralph Firman Velká Británie Jordan +3.866

Španělský pilot Fernando Alonso byl se svým renaultem nejrychlejší v kvalifikaci Velké ceny Malajsie v Sepangu.

Jezdec týmu Jaguar - Mark Webber z Austrálie vyjel z trati při kvalifikaci na GP Malajsie.

Kolumbijec Juan Pablo Montoya ze stáje Williams jede před Fernandem Alonsem s renaultem při měřeném tréninku v Sepangu, kde si španělský jezdec v kvalifikaci vyjel první pole position v kariéře.

Pokvalifikační tisková konference: zleva druhý Jarno Trulli, vítěz Fernando Alonso a třetí Michael Schumacher.

Miss Indie 2001 Celina Jaitley (vpravo) a malajská zpěvačka Ning Baizura pózují s jezdci týmu Sauber-Petronas Heinzem-Haraldem Frentzenem a Nickem Heidfieldem (vlevo).

Šéf stáje Renault Flavio Bariatore se se svými piloty Fernandem Alonsem (vlevo) a Jarnem Trullim raduje z velkého úspěchu v kvalifikaci v Sepangu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž