Rallye? To je i vyčerpávající dřina

  15:24
Mladá Boleslav - Představte si následující situaci: Řídíte vůz, v jehož interiéru teplota přesahuje padesát stupňů Celsia. Otevřít okno nemůžete, protože byste za chvíli neviděli pro tuny prachu, vířícího okolo vozu. Vše vibruje, motor sténá ve vysokých otáčkách, horký vzduch smíšený s benzinovými výpary vám spaluje plíce a vy musíte jet na hranici možností svých i vozu. Tak takhle vypadá z pohledu jezdců a jejich navigátorů typická horká šotolinová rallye.

Vůz se startovním číslem 11 zvolna dojíždí před vjezd do servisní zóny. Vzhled Octavie WRC posádky Armin Schwarz/Manfred Hiemer se od výjezdu na trať notně změnil. Opotřebované pneumatiky, šrámy na předním spoileru a hlavně všudypřítomný prach na rozpáleném plechu karoserie i pod ní. Všechno spraví následující dvacetiminutový servis, nicméně svůj „servis" potřebují i jezdci.

Vedro, vibrace a pro běžného řidiče nepředstavitelně rychlá jízda se soutěžním speciálem špičkové kategorie WRC po rozbitých šotolinových cestách dokáže vyčerpat i velmi trénované jedince. Mezi prvními se k Arminovi, který právě vystoupil z vozu, dostává vysoký opálený muž atletické postavy. Z příručního chladicího boxu podává vedrem zmoženému Arminovi první osvěžení: láhev s nápojem a mokrý ručník. Je to jeho osobní a zároveň týmový fyzioterapeut Siegfried Hornikel, známý všem v týmu jako Sigi.

Spása jménem Sigi
S Arminem Schwarzem se zná osmatřicetiletý Sigi od roku 1993. Tehdy se na jeho fyzioterapeutické klinice v Garmisch-Partenkirchenu Armin objevil poprvé a Sigi mu pomohl s jeho problémem tak dobře, že začali spolupracovat pravidelně.

„Problematika péče o soutěžní jezdce je velmi komplexní. Je to něco jiného než třeba formule 1, protože rallye trvá tři dny. Jde hlavně o vytrvalost a odolnost. Celý organismus musí být na zátěž velmi dobře připraven," říká Sigi, který se v týmu Škoda Motorsport samozřejmě stará o obě posádky, tedy i o Belgičny Bruna Thiryho a Stephana Prevota.

Tajnosti okolo kondice
Na otázku, který z jezdců je větším sportovcem, neodpoví. „Je to tajemství," říká a usmívá se, což není nic neobvyklého. Sigi se totiž usmívá skoro pořád a jeho pozitivní myšlení a smysl pro humor mu v jeho práci hodně pomáhají. Ne vždy jde všechno tak, jak má, ne vždy jsou jezdci v dobré náladě.

Sigi si však ví rady. Armina Schwarze zná už osm let, a tak mu může být nejen fyzioterapeutem, ale i psychologem. Ví, jak povzbudit, když se nedaří. „Nejsem studovaný psycholog, ale když někoho dobře znáte, tak většinou víte, která slova volit a jak mu pomoci," říká Sigi.

Pití? Osm litrů denně
Nezbytnou podmínkou dobré kondice pilotů je při vysokých teplotách dostatek tekutin. Jezdci vypijí v průběhu soutěže až osm litrů denně, což je zhruba trojnásobek normální spotřeby. V tomto množství speciálně připravovaných nápojů přijme jejich organismus asi 8000 kJ energie a samozřejmě všechny potřebné minerály a vitamíny. Do příjezdu Octavií WRC zbývá ještě hodina, ale Sigi si s předstihem připravuje pro posádky další várku nápojů.

Zásoby, které si s sebou přinesl ráno, jsou už pryč. Na stůl rozloží množství tub s různými tabletami a prášky, které pečlivě dávkuje do lahví s vodou. Jeho počínání připomíná tak trochu chemické pokusy, ale když se všechny ingredience rozpustí, má připraveno přesně to, co v danou dobu vyčerpaná těla jezdců potřebují.

„Na začátku dne jsou v pití obsaženy především složité cukry, tvořící zásobu postupně uvolňované energie. V průběhu dne se zvyšuje podíl jednouchých cukrů, které zase představují okamžitou energii. K tomu přidávám celou řadu minerálů, které tělo v průběhu dne ztrácí. Navečer je potřeba organismu dodat magnézium, kalcium, zinek a vitamíny B pro rychlejší regeneraci," říká Sigi.

Jídlo během rallye? Samé lehké kousky
Zní to velmi jednoduše, ale realita je o něco složitější. Navíc, i když jsou nápoje při vysokých teplotách velmi důležité, jezdci musejí také jíst. „V průběhu soutěže dostávají výhradně lehce stravitelná jídla. Základem jsou těstoviny a rýže, drůbeží maso, zelenina, ovoce… Tento režim se udržuje víceméně po celou dobu soutěže. Všichni jsou profesionály a dobře vědí, že takový biftek, byť na něj mají chuť, by jim navečer určitě neprospěl," říká Sigi a na otázku, koho takové odříkání trápí nejvíce, odpovídá po chvíli, že asi Arminova spolujezdce Manfreda.

Důležitou součástí Sigiho péče o Armina Schwarze je udržování jeho fyzické kondice na patřičné úrovni. Tréninkový plán vyžaduje týdně minimálně deset hodin sportovní aktivity. Základ tvoří aerobní činnosti, jako jízda na kole, běh nebo běh na lyžích. K tomu se samozřejmě přidává nezbytné cvičení v posilovně.

„Pokud soutěžní jezdec pravidelně netrénuje a neposiluje důležité svalové skupiny, dočká se v pozdějším věku řady zdravotních komplikací," upozorňuje Sigi. „Poddimenzované svalstvo je příliš namáháno, rychleji se unaví a je náchylné k různým poškozením. Takoví jezdci ztrácejí se vzrůstající únavou výkonnost a častěji chybují, nehledě na to, že se jim poranění svalů vrátí v podobě omezené pohyblivosti a bolestivosti."

Trénink? Program na celý rok
Proto je zapotřebí jednak důsledný celoroční trénink a také regenerace po každé soutěžní etapě. Při ní Sigi využívá jak masáž a strečink, tak speciální magneto- a elektroterapeutické přístroje. Díky nim a zároveň i zásobám minerálů, vitamínů a spousty dalších nezbytností odjíždí na každou soutěž značně zatížen zavazadly.

Je půl desáté večer. Venku se stmívá, druhá etapa náročné rallye je u konce. V hotelovém pokoji šumí klimatizace; na rozkládacím masážním stole leží na boku Armin. Sigi právě uvolňuje protahovacími cviky a masáží námahou ztuhlé svaly paží. Příjemný chládek dělá Arminovi evidentně dobře: „Po tak horkém dnu stráveném v autě je to nádhera," říká německý pilot.

„Někdy je vzduch uvnitř vozu tak žhavý, že ho cítím až v plicích," vysvětluje Armin a pak s úsměvem dodává: „Bez Sigiho bych to snad nepřežil!" Jeho fyzioterapeut se těm slovům směje, ví své, Arminova fyzická kondice je výborná. Pak zapíná magnetoterapeutický přístroj. Až skončí, zavolá na pokoj Brunovi, aby se i on dostavil na rehabilitaci. Zítra budou za volanty svých Octavií WRC oba jezdci zase stoprocentně připraveni na náročný den!

Bruno Thiry při Rallye Safari, nejnáročnější soutěže světa, při které je práce fyzioterapeuta velmi důležitá.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Duplantis se i v Su-čou vznesl nad šest metrů, světový rekord mu odolal

27. dubna 2024  15:27

Švédský tyčkař Armand Duplantis po triumfu v Sia-menu vyhrál i mítink Diamantové ligy, který se...

Salač odstartuje do motocyklové Velké ceny Španělska z páté řady

27. dubna 2024

Filip Salač se kvalifikoval do Velké ceny Španělska třídy Moto2 čtrnáctým časem a v neděli...

Pětibojařka Novotná skončila osmá na SP v Budapešti, Hlaváčkovou zradil parkur

27. dubna 2024  14:44

Moderní pětibojařka Veronika Novotná skončila osmá na Světovém poháru v Budapešti. Lucie...

Evropská šance pro Teplice. Ve srandě to v kabině zazní, přiznává Trubač

27. dubna 2024  14:35

Léta se klepaly v nervácích o udržení, teď se prvoligové Teplice třesou na boj o poháry. Jejich...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...