Do příštího ročníku MS formule 1 se snad zapojí i všech osm rebelujících stájí.

Do příštího ročníku MS formule 1 se snad zapojí i všech osm rebelujících stájí. | foto: Reuters

Osm rebelů zůstává ve formuli 1. Týmy a Mosley uzavřeli mír

  • 63
Máme mír, oznámil ve středu odpoledne prezident FIA. Plány na konkurenční sérii se ruší, osm rebelujících týmů zůstává ve formuli 1. Na pařížské schůzce Mosleyho se šéfem Asociace týmů Montezemolem a promotérem seriálu Ecclestonem prý došlo k dohodě.

Mosley zároveň po celonočním jednání oznámil, že nebude na podzim kandidovat na post prezidenta Mezinárodní automobilové federace FIA a přenechá místo nejvyššího muže motorsportu mladším.

"Problémy byly vyřešeny, sportu žádné nebezpečí nehrozí. Mohu odejít," dodal devětašedesátiletý funkcionář.

"Dohodli jsme se na snížení nákladů. Bude jeden šampionát F1, ale cílem je do dvou let upravit celkové výdaje do stavu z počátku 90. let," komentoval Mosley základní fakta dohody s týmy.

Původně navrhovaná pravidla pro rok 2010

Rozpočet stájí měl být omezen částkou 40 milionů liber (asi 1,2 miliardy korun) a týmy, které by s ním souhlasily, by dostaly větší volnost v rámci technických předpisů. Zároveň bylo například zakázáno doplňování paliva během závodu a používání předehřívacích deček na pneumatiky.

Podle ní by příští rok měla platit stejná pravidla jako v letos, ale postupně by měly náklady na provoz týmů klesnout na pětinu současného stavu.

Jedinou Mosleyho podmínkou je, že týmy podepíší novou Concordskou dohodu, která upravuje pravidla šampionátu, a zároveň se v ní zavážou k účasti do konce sezony 2012.

Očekává se, že ještě v podvečer FIA vydá oficiálně potvrzenou startovní listinu se seznamem účastníků Grand Prix příští sezony.

Mosleyho návrh předpokládal volitelný strop 40 milionů liber na sezonu, který by v případě dodržení umožňoval stájím využívat technologické výhody. Nakonec však neprošla ani verze s ročním odkladem.

Max Mosley

Týmy Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW-Sauber, Brawn GP, Red Bull a Toro Rosso tehdy prohlásily, že už začaly s přípravou vlastního seriálu závodů. Potvrdila se však slova komentátorů, že je to pouze další krok ve vyjednávání, tedy hrozba ve snaze získat nejlepší možné podmínky k závodění a co nejvíce procent z balíku komerčních práv.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž