Okruh ve Spa dostal novou šanci

  • 9
Brusel, Spa - Populární belgický okruh ve Spa dostal naději vrátit se příští rok do kalendáře formule jedna Závod byl letos zrušen kvůli zákazu tabákové reklamy v Belgii. Tamní senát však v úterý odhlasoval mírnější verzi zákazu, takže až normu, která nese název Zákon Francorchamps, schválí i dolní komora parlamentu, bude mít Velká cena Belgie opět šanci. Boss F1 Bernie Ecclestone se totiž nechal několikrát slyšet, že v případě zákonodárné změny by se grand prix na jeden z posledních přírodních okruhů opět vrátily.

Norma prošla, i když se proti ní postavili jak valonští křesťanští demokraté, tak další opoziční strana, krajně pravicový Vlámský blok. V návrat závodu Spa věří i Frank Williams, který se už před měsícem nechal slyšet: „Předpokládám, že Bernie má tento závod už ve svém kalendáři.“

Zuby na nové podniky si v roce 2004 brousí Čína a Bahrajn, naopak své dny má spočítané rakousky A1-Ring. Vzhledem k tomu, že Ecclestone nechce příliš zvyšovat počet grand prix, jsou na seznamu ohrožených tratí na nejvyšším místě zřejmě Imola a Nürburgring. Jak v Itálii, tak v Německu se totiž jedou hned dva závody, i když každý pod jinou hlavičkou. Ecclestone chce navíc více expandovat do USA.

Okruh v lázeňském městečku Spa Francorchamps hostil celkem 37 velkých cen, poprvé se zde jelo už v inaugurační sezoně formule jedna roku 1950. Nejdelší přestávka, kdy se monoposty Spa vyhýbaly, nastala v letech 1971 až 1982. Okruh nadmíru svědčí Michaeli Schumacherovi. Pětinásobný světový šampion zde dokázal vyhrát už šestkrát, poprvé v roce 1992.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž