Na tým Prost byla uvalena nucená správa

  • 9
Paříž - Na tým formule 1 byl dnes uvalena soudem ve Versailles nucená správa. Podle mluvčího soud sledoval francouzskou stáj již po několik měsíců. Majitel Alain Prost o neřešitelných problémech věděl. Francouzská televizní stanice LCI informovala, že oznámil svým třem stovkám zaměstnanců, že tým je velmi blízko bankrotu. Podrobnosti mají být oznámeny na odpolední tiskové konferenci.

Tým čtyřnásobného mistra světa se s finančními problémy potýkal delší dobu. Po skončení letošní sezony se Prostovi už nepodařilo sehnat další finance. Podle neoficiálních informací skončila hospodaření roku 2001 schodkem 28 milionů dolarů.

Obtížná kariéra Alaina Prosta vstupuje do další fáze. Svůj velký sen - vlastní a čistě francouzský tým formule 1 uvedl do reality v roce 1997. S výsledky první sezony mohl být nadmíru spokojený. Poté se však začaly kupit problémy. Zprávy o možném prodeji týmu se začaly vynořovat již v roce 1999.

Pro rok 2001 si Prost zajistil tovární motory Ferrari, jejich cena však byla příliš vysoká. Ferrari požaduje 40 milionů dolarů ročně. Prost se spoléhal na podporu bývalého pilota Pedra Dinize. Ten však do vlastního týmu Prost příliš neinvestoval a snažil se o zisk majoritního podílu ve stáji. Nakonec vztahy s Prostem, který se nechtěl vzdát hlavního vlivu, ochladly a Diniz ohlásil odchod.

Chvilkovou záchranou pro tým mohou být televizní práva na příští rok. Prost by z nich měl obdržet 17 milionů dolarů. Je však možné, že část z těchto peněz mu již byla předána.

Partnerem, který má týmu nabídnout pomocnou ruku je Philip Laey, člen rodiny která kontroluje pivovarnickou skupinu Interbrew. Ten ve spolupráci s vládou kanadská provincie Quebec dokončuje nabídku pro Prosta.

Alain Prost by v případě uzavření dohody ztratil v týmu hlavní slovo a stal by se vedoucím stáje po závodní stránce. Sídlo by pravděpodobně zůstalo ve Francii, ale obchodní vedení by bylo v Quebecku. Přibyla by tak možnost využít obchodních příležitostí na severoamerickém kontinentu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž