Čerstvého šampiona zpovídal i slavný zpěvák Elton John (vlevo). Lewis Hamilton...

Čerstvého šampiona zpovídal i slavný zpěvák Elton John (vlevo). Lewis Hamilton byl jistě potěšen. | foto: Reuters

Lewis Hamilton se stal prvním Britem, který obhájil titul mistra světa

  • 0
Ani Jim Clark, který tragicky zahynul, ani Jackie Stewart, který neměl v kariéře dost štěstí. Až Lewis Hamilton dokázal do země motorsportu zaslíbené přinést titul mistra světa formule 1 podruhé za sebou.

Třicetiletý Hamilton vyhrál letošní dramatickou Velkou cenu Spojených Států a díky tomu se radoval z titulu. V Austinu se mu daří. Ovládl tři ze čtyř závodů na texaském okruhu a připsal si třetí celkové vítězství v šampionátu po letech 2008 a 2014.

Výsledky závodu najdete ZDE

Jediným krajanem, který před ním ovládl třikrát světový šampionát, byl Jackie Stewart v letech 1969, 1971 a 1973. Hamilton se 43. vítězným závodem v kariéře odpoutal v historickém pořadí na třetím místě od Sebastiana Vettela.

V roce 2008 slavil titul mistra světa formule 1 jako talentovaný mladík, o šest let později jako jeden ze zkušenějších jezdců seriálu. Dlouho čekal Lewis Hamilton na to, až bude zase král. Dlouho se snažil, dlouho bojoval s nepřízní osudu i nepovedenými vozy. „Je to nejlepší den mého života,“ přiznal v cíli v Abú Zabí 2014.

Týmového kolegu, s nímž se přetahoval celý rok o každý bod, začal téměř nenávidět. Když ho před cílem v Abú Zabí předjížděl o celé kolo, musel cítit jisté zadostučinění. Tak vyostřené vztahy byly mezi ním a Nikem Rosbergem.

V roce 2015 se situace v mistrovském týmu zklidnila, beze slova se dva kohouti tolerovali a čekali, až ten druhý udělá chybu. Mnohem víc jich udělal Rosberg a Hamilton má titul opět v držení zcela oprávněně. O tom je přesvědčen celý motoristický svět. Snad až na Nika Rosberga a jeho fanoušky.

„Děkuji hlavně mému týmu, připravili mi absolutně bezchybné auto. Je to hlavně jejich zásluha,“ řekl na pódiu viditelně šťastný Hamilton. Rosberg stál vedle s hlavou otočenou na druhou stranu. Jakoby se snažil neslyšet, co jeho týmový kolega a bývalý dobrý kamarád říká.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž