SCHUMI, BOJUJ. Na plotě před nemocnicí v Grenoblu visí suvenýry a povzbudivé vzkazy. | foto: AP

Rok od Schumacherova zranění. Rok dohadů, pochyb i neutuchající víry

  • 9
Přesně 254 dnů se léčil na klinikách v Grenoblu a v Lausanne, měsíce je v domácím ošetření. A dlouho bude. Poslední zprávy o Michaelu Schumacherovi zní tak neurčitě: „Je v procesu rehabilitace.“ Údajně je na vozíku a má problémy s pamětí. Dnes je to rok, co sedminásobný šampion formule 1 utrpěl vážné zranění hlavy. Připomeňte si, co se během něj stalo.

29. prosince 2013: Schumacher se synem a přáteli lyžoval na sjezdovce nad francouzským Méribel. Kamarádova dcera však vyjela mimo trať a spadla, proto Schumacher vyrazil za ní. Najel na kámen, který ho vymrštil do vzduchu a při pádu narazil na další část skály. Následně ho v bezvědomí převezli do nemocnice v Grenoblu. Více zde.

30. prosince 2013: Lékaři oznamují, že si jezdec při pádu poranil mozek a je v ohrožení života. „Kdyby neměl helmu, s jistotou by nepřežil.“ Více zde.

31.prosince 2013: Schumacher podstoupil druhou dvohodinovou operaci mozku. Jeho stav je dál kritický, varují lékaři. Více zde.

7. ledna 2014: Před nemocnicí v Grenoblu je „válečné ležení“, novináři a televizní štáby chtějí získat nové informace, které ale nepřicházejí. Jeden ze „žurnalistů“ se dokonce převlékl za kněze, aby Schumachera vyfotil. I proto jezdcova manželka žádá, ať média opustí nemocnici. Více zde.

RUŠNÝ DEN. Jsou tu fanoušci Ferrari a Michaela Schumachera z Francie, Itálie a Německa, také reportéři, kameramani...

8. ledna: Přichází první zprávy od vyšetřovatelů - Schumacher spadl tři metry od sjezdovky a jel přiměřenou rychlostí. Více zde.

29. ledna: Lékaři začínají probouzet Schumachera z umělého spánku. Prý reaguje pozitivně. Více zde.

12. února: Další komplikace. Schumacher dostává zápal plic. Více zde.

4. dubna: Manažerka potvrzuje, že Schumacher chvílemi nabývá vědomí a probouzí se. „Michael dělá na své cestě pokroky. Vykazuje známky vědomí,“ uvedla. Více zde

16. června: Jezdec je převezen z nemocnice v Grenoblu na rehabilitační kliniku v Lausanne. „Už není v kómatu,“ řekla Kehmová. „„Michael bude pokračovat v dlouhé rehabilitační fázi.“ Více zde.

JSME S TEBOU. Příznivci Michaela Schumachera vyjádřili závodníkovi podporu před...
JSME S TEBOU. Příznivci Michaela Schumachera vyjádřili závodníkovi podporu před...

JSME S TEBOU. Příznivci Michaela Schumachera vyjádřili závodníkovi podporu před nemocnicí v Grenoblu.

23. června: Neznámý pachatel nabízí bulvárním listům Schumacherovu zdravotní dokumentaci. Cena? 1,35 milionu korun. Více zde.

6. sprna: Muž, který byl podezřelý z krádeže dokumentace, spáchal ve vězení sebevraždu. Více zde.

9. září: Po 254 dnech propustili Schumachera do domácího ošetřování. „Jeho léčba tam bude pokračovat,“ uvedla Kehmová. „V posledních týdnech a měsících udělal pokroky odpovídající tomu, jak vážné bylo jeho zranění. Je před ním ještě dlouhá a těžká cesta.“ Více zde.

13. listopadu: Přesně 20 let poté, co získal v F1 první titul, znovu funguje Schumacherův web. Více zde.

23. listopadu: Objevují se informace, že je „Schumi“ na vozíku a má problémy s pamětí. Manažerka však říká: „Michael dělá pokroky, které jsou přiměřené vážnosti jeho zranění. Je v procesu rehabilitace. Bude to dlouhá a těžká cesta, přesto zůstáváme pozitivně naladěni.“ Více zde.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž