Janiš bude v osmnácti testovat F1

  • 4
Praha - Před čtyřmi lety vyhrál Jaroslav Janiš poslední závod v motokárách. A za pár dní už usedne do kokpitu vozu formule 1. Vzestup osmnáctiletého mladíka je raketový, stačil mu jediný závod ve formuli 3000, aby zaujal vedení stáje Prost Acer. "Udělal na nás obrovský dojem, po celý zbytek sezony bude naším oficiálním testovacím jezdcem," prohlásil týden po Velké ceně Itálie v Monze sportovní ředitel Prostu John Walton. Janišův talent je zřejmě výjimečný.

Po vyhodnocení dat z telemetrie vozu technici zjistili, že v sedmdesáti procentech tratě byl rychlejší než jeho stájový kolega a suverénní vítěz šampionátu F3000 Brit Wilson. V premiérovém závodě.

Jak jste zareagoval na fakt, že budete oficiálním testovacím jezdcem stáje F1?
Všechno se to odehrálo strašně rychle, vůbec jsem to nečekal. Je to fantastický pocit. Něco neskutečného. Udělám vše, abych uspěl.

Co očekáváte od první jízdy s vozem?
Bude to určitě ohromný zážitek. Jsem zvědav jak zvládnu systém kontroly prokluzu.

Kdy jste se o tom dozvěděl?
Pan Walton mi řekl už pár vět v Monze. Dá se říct, že jsem to věděl, ale ne na stoprocentně. Nemluvím o věcech, které nevím jistě.

Pojedete s týmem na nejbližší závod, Velkou cenu Spojených států?
Rád bych se tam podíval, ale nemám vízum a nevím jestli to stihnu vyřídit.

Vaše kariéra je hodně strmá. Na začátku sezony jste jel Formuli Palmer Audi, poté formule Renault, následovala formule 3, minulý víkend poprvé i F3000.
Je zajímavé, že jsem téměř žádný ze seriálu nedokončil. Nasbíral jsem v nich ale spoustu zkušeností.

Co budete dělat dnes?
Jedu domů, do Olomouce. Na několik dní. Rád bych konečně viděl bráchu při závodech motokár. Už ani nepamatuju, kdy naposledy jsem byl na jeho závodech.

Jaroslav Janiš, osmnáctiletý závodník z Olomouce, který bude letos testovat vůz formule 1 stáje Prost Acer.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž