PŘED ROKEM. Lewis Hamilton během kvalifikace na Velkou cenu Mexika

PŘED ROKEM. Lewis Hamilton během kvalifikace na Velkou cenu Mexika | foto: Reuters

Hamilton může v Mexiku znovu získat titul mistra světa

  • 0
Formuli 1 v neděli čeká Velká cena Mexika a Lewis Hamilton může na okruhu bratří Rodríguezů získat šestý titul mistra světa. Jezdec Mercedesu k jistotě potřebuje získat o 14 bodů víc než jeho týmový kolega Valtteri Bottas, který za ním čtyři závody před koncem sezony zaostává o 64 bodů.

Podle posledních výsledků to však pro Hamiltona bude velmi náročný úkol, protože o 14 bodů víc než Bottas získal v této sezoně jen jednou. Podařilo se mu to v Maďarsku, kde obhájce titulu zvítězil a jeho finský kolega skončil až na osmém místě.

Renault se proti diskvalifikaci z Velké ceny Japonska F1 neodvolá

Stáj formule 1 Renault se neodvolá proti dodatečné diskvalifikaci z Velké ceny Japonska, která se jela v Suzuce před dvěma týdny. Jezdci Daniel Ricciardo a Nico Hülkenberg, kteří obsadili šesté a desáté místo, byli z výsledků vyřazeni kvůli využití pomocného systému brzd a francouzský tým přišel o devět bodů.

Situaci Hamiltonovi navíc komplikuje i neoblíbený okruh, kde byl na stupních vítězů naposledy před třemi lety. „Myslím, že Mexiko je pro nás nejhorší okruh v kalendáři. Sice jsme tam už titul slavili, ale výsledky tam máme hrozné,“ uvedl čtyřiatřicetiletý Hamilton.

Pilot Mercedesu si v posledních dvou letech zajistil titul právě na okruhu bratří Rodríguezů, ale v roce 2017 dojel na deváté příčce, zatímco loni byl čtvrtý. Hamilton se momentálně s pěti tituly dělí o druhé místo historického pořadí s Juanem Manuelem Fangiem. Lepší je pouze Michael Schumacher s rekordními sedmi triumfy.

Zisk šestého titulu je však pro Hamiltona pouhou formalitou. „Myslím, že Lewisovi je úplně jedno, v jakém závodě ho získá. Mně by to taky bylo jedno,“ prohlásil čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel z Ferrari. Právě vozy italské stáje budou v Mexiku patřit k favoritům na vítězství.

Ferrari totiž vyhrálo tři z posledních pěti Velkých cen, do kterých navíc pokaždé odstartovalo z pole position. Na vítězství ale pomýšlí i Max Verstappen z Red Bullu, který po triumfech z posledních dvou let může v Mexiku vyhrát potřetí za sebou.

Páteční tréninky na Autodrómo Hermanos Rodríguez odstartují v 17 hodin. Sobotní kvalifikace je stejně jako nedělní závod na programu od 20 hodin.

Charakteristika okruhu v Mexiku

dějiště osmnáctého závodu mistrovství světa vozů formule 1

Délka okruhu: 4,304 km
Délka závodu: 71 okruhů - 305,584 km
Počet pravých zatáček: 9
Počet levých zatáček: 7
Počet odjetých Velkých cen: 19
Nejvíce vítězství: Jim Clark, Nigel Mansell (oba Brit.), Alain Prost (Fr.), Max Verstappen (Niz.) všichni 2 - Williams, Lotus, McLaren po 3
Nejvíce pole position: Jim Clark 4 - Lotus 5
Nejrychlejší kolo v závodu: 2018 - Valtteri Bottas (Fin./Mercedes) 1:18,741
Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: 2018 - Daniel Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:14,759
Nejrychlejší závod: 2017 - Max Verstappen (Niz./Red Bull) 1:36:26,552

Vítězové předchozích závodů:
1992 - Nigel Mansell (Brit./Williams)
2015 - Nico Rosberg (Něm./Mercedes)
2016 - Lewis Hamilton (Brit./Mercedes)
2017 - Max Verstappen
2018 - Max Verstappen

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž