Lewis Hamilton v kvalifikaci na Velkou cenu Monaka formule 1.

Lewis Hamilton v kvalifikaci na Velkou cenu Monaka formule 1. | foto: Reuters

Formule 1 „tloustne“. Za osm let nabrala 150 kilogramů a Hamilton se zlobí

  • 15
Formule 1 přibrala a přibírá. A to tak, že by se kdejaký dietolog křižoval a zdvihal varovně prst. Vždyť za poslední dekádu se monopost ze 640 kilogramů (na konci roku 2013) dostane až na 790 kilogramů (v sezoně 2022), což je nárůst hmotnosti o téměř 25(!) procent.

„Nerozumím tomu, proč neustále zvyšujeme hmotnost. Lehčí auta byla svižnější, nebyla zdaleka tak velká, a proto i samotné závodění a manévrování s ním bylo lehčí,“ citoval autosport.com Lewise Hamiltona, sedminásobného mistra světa.

Za „nadváhou“ F1 stojí změny technických předpisů. V roce 2014 královská série zapověděla osmiválcové motory o objemu 2,4 litru a přešla na hybridní pohonný systém s turbem, což zvýšilo váhu. Později k nim přibyl i bezpečnostní prvek nad hlavami pilotů (svatozář), teď se připravují další inovace. A vozy jsou tím pádem i robustnější.

„V Monaku bylo vždy téměř nemožné předjíždět, ale teď jsou auta tak velká, že je to až moc vzhledem k samotné trati,“ uvedl Hamilton.

A vadí mu ještě jedna věc. Coby člověk, který hodně dbá na ekologii a nabádá veřejnost k udržitelnému rozvoji, těžce nese, že těžší vozy vyžadují větší spotřebu energie. „Úplně tomu nerozumím, když samotná F1 mluví o udržitelnosti, tak proč jdeme tímto směrem. Těžší auta potřebují silnější brzdy, následně i víc paliva.“

Srovnání s rokem 2013. Lewis Hamilton s mercedesem před Kimim Räikkönenem z Lotusu.

Tradičně svůj pak v otázce vzhledu monopostů a jejich váhy zůstal Kimi Räikkönen, který v F1 závodí od roku 2001 a odjel v ní rekordních 336 klání. Finský pilot vypráví, že tím, že ke změnám docházelo postupně, nevnímá žádný šok.

Na druhou stranu když si prohlíží fotografie z minulosti, je rozdíl oproti současnosti zřejmý. „Ten rozdíl je obrovský. Kouknete se a říkáte si: Jak malá ta auta jsou. Ale samozřejmě tu nejsme od toho, abychom navrhovali auto.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž