Adrian Newey, uznávaný konstruktér vozů formule 1

Adrian Newey, uznávaný konstruktér vozů formule 1 | foto: Profimedia.cz

Red Bull potvrdil odchod uznávaného konstruktéra vozů F1 Neweyho

  • 2
V týmu formule 1 Red Bull skončí začátkem roku 2025 uznávaný konstruktér vozů Adrian Newey. Stáj oficiálně oznámila odchod pětašedesátiletého Brita a spolutvůrce úspěchů v mistrovství světa, o němž se začalo v poslední době spekulovat. Tým také uvedl, že Newey už ve zbývajícím čase nebude pro Red Bull Racing pracovat jako konstruktér monopostů F1. Ve zbytku této sezony bude přítomen jen u vybraných závodů a bude se podílet na dokončení vývoje cestovního sportovního vozu RB17.

Newey působí v Red Bullu od roku 2006, slavnému týmu pomohl k šesti titulům v Poháru konstruktérů a sedmi mezi jezdci. Smlouvu měl platnou až do konce roku 2025. „Téměř dvě desetiletí jsem měl tu velkou čest hrát významnou roli při přerodu Red Bullu z nováčka v tým několikanásobných šampionů. Nicméně teď cítím, že je vhodná chvíle předat štafetu jiným a poohlédnout se po nových výzvách,“ uvedl Newey v prohlášení.

Podle médií je důvodem rozchodu rozruch kolem šéfa Red Bullu Christiana Hornera, který byl před startem sezony obviněn z nevhodného chování vůči jedné ze zaměstnankyň, na základě interního vyšetřování byl ale podezření zbaven. Vztahy v mistrovské stáji to údajně poznamenalo a Neweyho mocenský boj přiměl k rozhodnutí odejít.

Od Hornera se Newey nyní dočkal slov uznání. „Všechny naše největší úspěchy za posledních 20 let přišly v Adrienově režii. Jeho vize a genialita nám pomohly získat třináct titulů. Když se k Red Bullu připojil, byl už konstruktérskou superstar. O dvě desetiletí a 13 titulů později odchází jako skutečná legenda,“ uvedl Horner.

Není jasné, zda Newey spojí další budoucnost s formulí 1. Média nicméně už dříve informovala, že o jeho služby mají zájem Ferrari, Aston Martin či Mercedes. V minulosti Newey pracoval také pro Williams a McLaren, společně s Red Bullem slavil dohromady 25 jezdeckých a týmových titulů.

Mistry světa se v jím navržených vozech stali Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill, Jacques Villeneuve (všichni Williams) a dvakrát Mika Häkkinen (McLaren). V barvách Red Bullu čtyřikrát triumfoval Sebastian Vettel a v posledních třech letech Max Verstappen. Red Bull vede pořadí mezi týmy a jezdci i v této sezoně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž