Ferrari již nikdy nebude rudé

  • 12
Silvestr - Na základě rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku již nebude smět tým formule 1 Ferrari moci natírat svoje vozy rudou barvou. Žalobu na firmu z Maranella podala norská aktivistka Eda Skvaltelová, která společnost nařkla ze skryté propagace ultralevicového terorismu. "Je to neuvěřitelné. Dovedete si představit Ferrari třeba v zelené nebo žluté barvě? Je to nesmyslné rozhodnutí, soud se začal plést do oblasti, která mu vůbec nepřísluší," bědoval ředitel společnosti Luca di Montezemolo.

Naopak z překvapivého rozsudku měla velkou radost žalobkyně Skvaltelová. "Ta barva krve, do níž se vozy Ferrari přes půlstoletí oblékají je výsměchem všem obětem teroristických Rudých brigád či Rudého komanda.Soud se nenechal zviklat jejich cynismem, se kterým bezostyšně hájili rudou. Ještě ale nemáme vyhráno, ti jejich mazaní drazí právníci určitě něco vymyslí," řekla pateticky Norka.

Před Ferrari nyní stojí otázka, po jaké barvě sáhnout. Nabízí se tu kompromisní červenobílá kombinace hlavního sponzora Marlboro, či žlutočervené barvy petrolejářského koncernu Shell.

Po Italech však mohou problémy s barevnými schématy vozů čekat i jiné týmy. Vyděšení jsou například zástupci nováčka ve světě F1, japonské Toyoty. Ta totiž pro své monoposty zvolila červeno a bílou, převažuje v ní však rudá. Jaguar prý může být zase napaden britskými konzervativci za svoji zelenou, která může evokovat ekoteroristy plundrující postupně všechna světová velkoměsta, která jsou domovem schůzek MMF, Světové banky a jiných nadnárodních organizací.

Také černé Minardi by mohlo zavdat příčiny k asociacím s fašistickými jihoamerickými režimy, které si v temných barvách libovaly. Zatím nejlépe je na tom asi bílý bar, jehož zbarvení asi nebude vadit nikomu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž