Enge získal v kvalifikaci třetí místo

  • 1
Spa-Francorchamps - Ze třetího místa bude Tomáš Enge útočit na stupně vítězů v předposledním devátém závodu mezinárodního mistrovství formule 3000. V páteční kvalifikaci na okruhu v belgickém Spa-Francorchamps nestačil český jezdec pouze na Itala Vitantonia Liuzziho, jenž si může už v sobotu zajistit celkové prvenství v seriálu, a jeho kolegu ze stáje Arden Roberta Doornbose z Monaka.

Engemu patří po čtvrté pozici v Maďarsku průběžně pátá příčka, od třetího Rakušana Patricka Friesachera ho však dělí jen čtyři body. Friesacherovi se dnešní kvalifikace vůbec nevydařila a obsadil v ní až desáté místo.

Liberecký pilot se do Spa, kde se jede po roční pauze, těšil. "Je to trať, kde převažují rychlé zatáčky a to mám rád. V boji o třetí příčku v šampionátu bude důležité porazit Friesachera," plánoval Enge.

Před dvěma lety na slavném okruhu obsadil čtvrté místo poté, co ho o první pozici na trati připravila kolize s Francouzem Sebastienem Bourdaisem.

Před sobotním závodem vypsaným na 22 kol si Enge přál, aby nepršelo. "Na vodě je trať dost nebezpečná. Nejhorší by ale bylo proměnlivé počasí, které by ze závodu či kvalifikace udělalo loterii. Dá se tu předjíždět, ale dobrá startovní pozice hodně
pomůže už jen proto, že v úvodní vracečce La Source často dochází hned po startu ke kolizím," uvedl Enge na své internetové stránce.

Výsledky - kvalifikace:
1. Liuzzi (It./Arden) 2:06,896 min., 2. Doornbos (Monako/Arden) 2:06,969, 3. Enge (ČR/Ma-Con Engineering) 2:07,470, 4. Lopez (Arg./CMS Performance) 2:07,718, 5. Guerrieri (Arg./BCN Competition) 2:07,824, 6. Grassotto (It./AEZ I.E Engineering) 2:08,010.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž