Enge měl pozitivní test na marihuanu

  • 260
Paříž - Tomáš Enge měl pozitivní test na doping, kontroloři u něj našli stopy marihuany. O pozitivním výsledku zkoušky informovala Mezinárodní automobilová federace FIA. Šestadvacetiletý pilot neprošel kontrolou po srpnovém závodě F3000 v Budapešti, kde vyhrál. Podle pravidel může Enge zažádat o kontrolní test. "Samozřejmě se odvoláme," uvedl jezdcův manažer Antonín Charouz. "Nyní v Monze Tomáš pojede a výsledky budou neoficiální." O dalším osudu kauzy rozhodne FIA 1. října na svém zasedání v Paříži.Enge asi drogu kouřil - Prohlášení Engeho týmu - Charouz za Engem stojí

"Našli mu asi 150 nanogramů THC v jednom mililitru moči, což je desetinásobek povoleného množství," uvedl šéf antidopingového výboru ČR Jaroslav Nekola k nálezu marihuany v moči závodníka. O tom, jakým způsobem se marihuana do těla Tomáše Engeho mohla dostat, má Nekola  poměrně jasno: "Takové množství se nemohlo dostat do těla jinak než kouřením."

Požití marihuany by podle odborníků nemělo závodníkovi nijak pomoci ve výkonu v závodě. Možnosti trestu, v případě potvrzení prvního nálezu, jsou pro libereckého rodáka různé - odebrání bodů z maďarského závodu či z celého šampionátu nebo distanc pro další závodění. Nebo také nic.

FIA informovala o pozitivním nálezu den před kvalifikací na závěrečný závod seriálu v Monze a shodou okolností den po 26. narozeninách jediného Čecha se zkušenostmi z formule 1.

"Podle testů měl Tomáš v sobě dávku něčeho, co desetinásobně převyšuje normu. Nic o tom nevím, ale je naprostý nesmysl, že by si něco takového závodník před závodem vzal," uvedl Charouz pro Radiožurnál. Později v České televizi prohlásil, že ví o tom, že se jednalo o marihuanu.

Na Charouzovi bylo poznat, že ho zpráva zaskočila: "Nedokážu si to vysvětlit. Pro mě je to hodně nečekané. O všem se rozhodne prvního října," řekl Charouz zpravodaji MF DNES. Antonín Charouz ihned poslal Engeho v Monze k vyšetření do nemocnice. "Nemůžeme riskovat, že by nějaké zakázané látky ještě v těle měl," poznamenal Charouz.

Radovan Novák, šéf Federace automobilového sportu v Česku, který od počátku devadesátých let pracuje často jako sportovní komisař při Grand Prix F1 a F3000, uvedl, že podobný případ si nepamatuje. "Je to poprvé, alespoň co já vím," prohlásil Novák.

Jeho kolega z FAS Stanislav Minářík uvedl svou zkušenost: "Dopingovákontrola je běžná při 24 hodin Le Mans. Tam vždy projdou tři posádky testem a já nepamatuji, že by někdo měl pozitivní nález. To ale nemá žádnou souvislost s Engeho případem."

Překvapen byl Engeho otec, sám bývalý velmi úspěšný automobilový závodník. "Nevím, co na to říct. Těžko se k tomu můžu nějak vyjadřovat, když o tom nic nevím," řekl Břetislav Enge.

Jaroslav Janiš, devatenáctiletý závodník, který je v pozici druhého svěřence Charouze v řadě, uvedl: "Nemoho k tomu vlastně nic povědět, když neznám podrobnosti. Nevím nic, kromě základní informace. Jsem překvapen."

Enge musí předstoupit v Paříži před Světovou radu motoristického sportu, která bude jeho případ řešit. V Monze se rozhodne o vítězi letošního ročníku mistrovství FIA formule 3000, Engemu schází jediný bod na vedoucího Francouze Sebastiana Bourdaise. Kdyby přišel o deset bodů za výhru v Budapešti, ztratil by šanci stát se vítězem seriálu.

Druh trestu bude záležet na tom, jak pilotovu vinu posoudí příslušné orgány. Záležitost se může dostat přes odvolací soud a arbitráž až k civilní jurisdikci. Proto Engemu hrozí jak pouhé napomenutí, tak odebrání bodů, ale i vyloučení z celého šampionátu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž