Dvanáctý tým formule 1 asi nevyjede

  • 7
Londýn - Promotér šampionátu F1 Bernie Ecclestone se nechal slyšet, že vstup dvanáctého týmu do formule 1 je velice nepravděpodobný. Ecclestone uvedl v britském magazínu The Times, že start nové stáje v této sezoně je prakticky vyloučen. "Nekoupili nic ve formuli 1. Vše co mají, je pár nějakých předváděcích vozů. Můžou na to zapomenout. Úvahami o startu v Malajsii pouze mrhají svým časem." Společnost Phoenix koupila za 2.5 milionů euro od Prostu dva vozy formule 1, náhradní díly, pronájem dalších součástek a práva ke smlouvě Concorde, což je dohoda FIA a stájí F1 o účasti v šampionátu.

To však podle všeho k účasti ve Velké ceně nestačí. Jedinou možností vstupu bylo s největší pravděpodobností odkoupení celého týmu Prost i s jeho závazky. Cena této transakce je odhadována na 35 milionů euro.

Podle nedávných spekulací mohl stát za koupí německý koncern Volkswagen. Podle deníku The Observer chtěl dokonce VW vstoupit do šampionátu pod jménem Škoda. Ta se měla na účasti podílet některými náhradními díly. Němci však opakovaně toto dementovali a zamítavé stanovisko potvrdilo i vedení české automobilky.

Za společností Phoenix stojí obchodník Charles Nicholson. Podle jeho představ se o chod týmu měla starat společnost TWR Toma Walkinshawa. Ten měl stáji dodat i staré motory arrows.

Další hřebík do rakve teprve rodícího se týmu přidal předseda FIA Max Mosley. "Čekáme na oficiální informace o odkoupení aktiv Prostu. Pokud by však chtěli skutečně skočit do mistrovství světa, čekají je ještě velké problémy."

S tímto pravděpodobně padá i možnost účasti českého pilota Tomáše Engeho v týmu. Jeho manažer Antonín Charouz nedávno uvedl, že pokud nebude mít záruky konkurenceschopnosti stáje, jeho svěřenec zůstane ve formuli 3000.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž