Velká cena Abú Zábí: Sebastian Vettel

Velká cena Abú Zábí: Sebastian Vettel | foto: AP

Druhé místo Red Bull ani Vettela netrápí. Za rok se vrátí silnější

  • 0
Fantastický závod, fantastická sezona. Po vítězství v Abú Zabí zářil Sebastian Vettel spokojeností. Po dalším dokonalém výkonu má další triumf. A že mu titul mistra světa proklouzl mezi prsty ho vůbec netrápí. Ve dvaadvaceti letech má spoustu času. "Jiné týmy, jiní vítězové. A já jsem mezi nimi. Letos se F1 změnila a já jsem tomu moc rád," popisoval německý jezdec.

V Abú Zabí to s ním vypadalo dobře už od startu. Stíhal vedoucího Hamiltona, a jakmile britský pilot kvůli závadě brzd odstoupil, neměl žádného soupeře. Týmový kolega Mark Webber byl daleko a hlavně rychlostně mladšímu kolegovi nestačil.

"Byl to skvělý závod. Měl jsem nečekaně dobrý odpich. Vůbec by mě nenapadlo, že se udržím Hamiltona. Kdyby zmáčkl KERS jen o něco později, byl bych před ním," popisoval Vettel.

Hamilton na protilehlé dlouhé rovice znovu zmáčkl tlačítko obnovení brudné energie a zmizel Vettellovi z dohledu. Red Bull byl však rychlejší McLarenu a ještě do zastávek v boxech byl Vettel zpět na Hamiltonově zadním křídle. Z boxů se vrátil jako první.

"Když odstoupil, mohl jsem si dělat, co jsem chtěl. Auto bylo úžasné na tvrdých i měkkých pneumatikách. V cíli jsem téměř zastavil, abych se pozdravil s každým v týmu. Bez nich bych to nikdy nedokázal."

"Prioritou bylo zajistit si celkové druhé místo, což se podařilo. Byl to skvělý den a perfektní závěr sezony. Zakončit vítězstvím, to chce přece každý," pokračoval po vyhlašování vítězů stále usměvavý Vettel.

Sebastian Vettel slaví triumf v Abú Zabí

Příští rok se Red Bull vrátí silnější
Vettel si užíval nejen poslední závod, ale celou letošní sezonu. Ačkoliv byl jedním z hlavních aktérů, dokázal si jako divák vychutnat dramatičnost a nebývalou nevyzpytatelnost každého dalšího závodu. Vítěz nebyl nikdy jasný předem.

"Vzpomínám si, že před pár lety, když jsem na formuli 1 ještě koukal v televizi, se dalo po prvních závodech bezpečně sázet na vítěze. V letošním roce to bylo někde úplně jinde. Bylo to velmi vzrušující, viděli jsme hodně předjíždění," myslí si německý talent.

"Nahoru se dostaly jiné týmy a doufám, že příští rok bude stejně zajímavý. Spíš ještě o něco víc."

V neděli v Arábii vybojoval Vettel své čtvrté vítězství v sezoně, Webber přidal úžasné šestnácté umístění na stupních vítězů pro tým Red Bull. Před sezonou odborníci předpokládali, že mladý Němec Australana výsledkově převálcuje a ukončí tak jeho kariéru ve formuli 1. Když navíc Webber téměř do startu prvního závodu léčil nohu zlomenou při cyklistice, nic jiného se nečekalo.

Ale Webber překvapil spolehlivými výkony a také rychlostí. Vettel byl možná o něco lepší, ale sám dobře ví, že i v sezoně 2010 bude jeho hlavním měřítkem týmový kolega.

"Mark je rychlý a neustále se zlepšuje. Hodně o své práci přemýšlí. Musím přidat, abych byl v příští sezoně o něco před ním," plánuje Vettel.

Radost stáje Red Bull z vítězství Vettela a nabídka k sňatku

Šéf týmu Red Bull Christian Horner byl spokojený minimálně jako Vettel. A druhá místa mezi týmy a mezi jezdci ho vůbec netrápí. Je přesvědčen, že časy stáje, v jejímž čele stojí, ještě přijdou.

"Druhé místo je pro tým skvělý výsledek," pochvaloval si. "Už je za námi dlouhá cesta a jdeme dál. V sezoně 2010 se vrátíme silnější," uvedl nejmladší šéf týmu ve formuli 1. "Náš tým je hodně mladý a stále jdeme nahoru. Uvidíte."

Výsledky závodu najdete ZDE

Vettelovi popřál Becker a pomohl krach Hamiltona

Snad mu pomohl západ slunce, snad štěstí, které mu na start přišel osobně popřát tenisový mistr Boris Becker. Snad to, že v závodě už vlastně o nic nešlo. Sebastian Vettel je vítězem posledního závodu sezony ve formuli 1. Sice se jel v úžasném prostředí nového okruhu v Abú Zabí, začínal za světla a končil v noci, ale chybělo mu drama, předjíždění i karamboly.

Ne, na něj se nebude léta vzpomínat, to si spíš diváci vybaví koncert Aerosmith, který přišel po jeho konci. „Pro mě to ale zůstane jedním z nezapomenutelných vítězství v kariéře,“ říkal Vettel.

Výhru mu ulehčilo odpadnutí hlavního soupeře, Lewise Hamiltona. Právě on ovládl kvalifikaci, první místo si držel i po startu a jeho přítelkyně, zpěvačka Nicole Scherzingerová, se v boxech těšila na velký triumf. Ten však nepřišel.

Sotva se totiž Hamilton vrátil z první zastávky v depu, povolal ho šéf týmu zpět. Auto mělo potíže s brzdami a Hamiltonovi tak hrozila vážná nehoda. „Překvapilo mě to. Pak už se mi otevřela cesta za vítězstvím,“ vyprávěl Vettel.

Před novináři si ručníkem utíral vlasy zmáčené z oslav a stále popichoval vedle sedícího Jensona Buttona. Muže, který včera dojel třetí a ovládl tuto sezonu. „Teď se těším, že si s přítelkyní uděláme volno. Znovu naberu sílu a příští rok se pokusím... Ano, budu se rvát o obhajobu,“ řekl Button. Teď zbývá vyřešit, v jakém autě to bude: s Brawnem, který ho vynesl na vrchol, zatím smlouvu neprodloužil.

rob, MF DNES


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž