Dejte Wilsonovi šanci!

  • 4
Paříž - Max Wilson sice loni jako spolujezdec Tomáše Engeho v týmu Coca Cola Nordic Racing triumfoval ve světovém šampionátu F3000, ale podle prezidenta Mezinárodní automobilové federace (FIA) Maxe Mosleye nezískat ve formuli jedna angažmá, protože stáje prý nechtějí mít problémy. „Nemůžeme týmy F1 nutit, aby Justina Wilsona angažovali nebo ho alespoň zkusili. Ale domnívám si, že kdyby u dali šanci, byl by rychlejší než mnozí závodníci Formule 3," říká prezident FIA.
"Ale on měří 190 centimetrů!" zdůrazňuje Mosley. "S tím stáje nechtějí mít problémy. Je to ale velká škoda, protože pro angažmá ve formuli jedna udělal maximum. Nevyjížděl z tratí, vyhrával závody, často v těsných soubojích, a je to určitě velmi velmi dobrý závodník,“ dodává prezident FIA.

Při spanilé jízdě na titulem světového šampiona F3000 vyhrál Wilson loni tři závody. Tato série se ale potýká s řadou velkých problémů. Postupně totiž přestala být líhní nových pilotů F1, protože mladíci do kokpitu nejšpičkovějších monopostů naskakují přímo z nižších formulí a tuto soutěž vynechávají.

Příklady jsou Kimi Raikkönen, jenž se loni v Sauberu objevil z Formule Renault, a Felipe Massa, který do Jordanu přešel evropského mistrovství F3000. Jasně řečeno, hierarchie FIA na výchovu nových talentů zklamala.

„Abych řekl pravdu, tak mě to znepokojuje. Na jednu stranu není nikde řečeno, že každý, kdo přichází do grand prix, musí absolvoval Formuli 3000. Ale když závodníky, kteří ji absolvují, přeskočí v boji o místa v F1 piloti například z Formule Renault, objevují se názory, že  jezdci marní v F3000  svůj talent,“ posteskl si Max Mosley.

Na dokreslení slov prezidenta FIA stačí dodat, že Justin Wilson sice před sezonou testoval Jordany, ale tým dal před ním přednost přednost pilotu Formule 3 Takuma Satovi.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž