Briatore ještě v roli šéfa týmu Renault.

Briatore ještě v roli šéfa týmu Renault. | foto: Reuters

Bývalý šéf Renaultu Briatore dá zřejmě FIA k soudu za svůj doživotní trest

  • 8
Někdejší šéf týmu Renault Flavio Briatore s největší pravděpodobností příští týden zažaluje Mezinárodní automobilovou federaci (FIA) za to, že byl doživotně vyloučen z působení ve formuli jedna.

Podle francouzského listu Journal du dimanche podá devětapadesátiletý Ital žalobu u soudu v Paříži.

Briatore bude požadovat zrušení své doživotní suspendace, jež podle něj odporuje lidským právům Evropské unie. Dlouholetý šéf Renaultu chce také po FIA odškodné ve výši 500.000 až 1,000.000 eur.

Briatoreho potrestala 21. září Světová rada motorsportu za jeho roli v takzvané singapurské aféře. Spolu s šéfinženýrem Patem Symondsem, jenž dostal pětiletý distanc, přesvědčil Briatore během loňské Grand Prix Singapuru tehdejší dvojku týmu Nelsona Piqueta mladšího, aby schválně havaroval. Z této strategie profitoval druhý pilot stáje Fernando Alonso a dojel si pro výhru.

Doživotní trest pro Briatoreho se zdá příliš tvrdý nejen jemu a jeho příznivcům, ale například i promotérovi F1 Berniemu Ecclestoneovi, který je jedním z 26 členů Světové rady. Podle anglického miliardáře, jenž je Briatoreho obchodním partnerem, je navíc problém v samotné formulaci trestu.

"Co se mi nelíbí, je ten výraz 'doživotně'. Mnohdy ani když někoho zabijete, nejdete do vězení na doživotí. Padesát let by znělo lépe, i to by pro Flavia znamenalo do konce života," uvedl Ecclestone.

Briatore už po vynesení rozsudku naznačil, že proti němu bude bojovat. "Na konci se budu smát já a zorganizuju nádhernou party. Pozvu každého, kdo mi je v těchto těžkých časech nablízku," dodal známý bonviván.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž