A1 Ring nabízí dvě možnosti k předjíždění

  • 1
Spielberg - Po čtvrtém vítězství sezony ve španělské Barceloně tým Ferrari usilovně testoval, aby vyřešil nedostatky ve spolehlivosti a v Rakousku opět ukázal svoji převahu. A1-Ring je rychlý okruh, což klade značné nároky na práci inženýrů. Hladký povrch naopak znamená, že výběr pneumatik nebude příliš složitý. Bude použita jedna z měkkých směsí, kterou bridgestone pro sezonu připravil. "Aerodynamika musí být v Rakousku nastavena na střední až nízký přítlak," vysvětloval techický ředitel Ross Brawn. "Brzdy jsou zde namáhány nejvíce z celého seriálu. Je škoda, že jsme na A1 Ringu nemohli testovat, ani neexistuje žádná trať s podobnými vlastnostmi. Příprava vozu tedy proběhne až během víkendu, což zde naštěstí není tak složité, jako například v Monaku."

Narozdíl od předcházející Grand prix Španělska je předjíždění na A1 Ringu reálně možné. První příležitost poskytuje konec cílové rovinky a druhou pomalá zatáčka, která ukončuje následující rovinku. To je místo loňského souboje na ostří nože Michaela Schumachera s Juanem Pablem Montoyou. Jezdec, který chce předjíždět, musí jet tedy ve voze s vysokou absolutní rychlostí.

"Trať je kompromisem v nastavení. Je třeba dosáhnout co nejlepšího pro zatáčky, zároveň je však třeba zachovat si rychlost na rovinkách. Samozřejmě nastavení pro kvalifikaci musí být dosti odlišné od toho závodního," pokračoval Brawn.

V pátečních trénincích budou mechanici stáje spolu s piloty pracovat na přípravě vozu pro závod, jeho nastavení, přizpůsobení aktuálním podmínkám a na výběru pneumatik. V sobotu poté nastane čas na vydobývání maximální rychlosti pro kvalifikaci.

"Ačkoli jsme s F2002 na tomto okruhu ještě nejezdili, jsme ho už nyní díky počítačovým simulacím schopni poměrně slušně nastavit. Navíc máme hodně zkušeností se starým monopostem, který je tomu letošnímu v mnoha charakteristikách velmi podobný. Existující data z roku 2001 nám velmi pomohou," dodal technický ředitel nejúspěšnějšího týmu posledních let.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž