OSLAVY MISTRŮ. Milán Fridrich, kapitán střešovických florbalistů a střelec

OSLAVY MISTRŮ. Milán Fridrich, kapitán střešovických florbalistů a střelec vítězné branky, slaví na ramenou spoluhráčů a před zaplněnými tribunami zisk titulu. | foto: ČTK

Florbal znovu vystoupil z šedi a přivlastnil si český rekord

  • 86
Tenhle risk vyšel skvěle! A je vlastně i návodem pro další "malé" sporty, jak na sebe upozornit a vyjít ze šedi. Český florbal se totiž rozhodl pro revoluční novinku - o extraligovém titulu mezi muži i ženami letos poprvé rozhodoval jediný zápas, takzvané superfinále.

S téměř ročním předstihem si šéfové florbalu zamluvili pražskou O2 Arenu, a byť i oni měli strach, jestli takhle akce neskončí diváckých krachem, v sobotu večer slavili.

"Tohle byl můj sen. Vzpomínal jsem, jak jsem před patnácti lety hrávali v tělocvičnách v jedenáct večer a najednou jsme stáli v O2 Areně před bouřlivým publikem. Nádherný zážitek," vyprávěl trenér Tatranu Střešovice Jan Zahálka.

O soubojích o florbalové tituly čtěte zde

Právě jeho tým zvítězil v napínavém finále, když porazil Vítkovice 5:4 v prodloužení. Jenže zápas zaujal ještě něčím: přišlo na něj 7 877 diváků, což je český rekord v ligových návštěvách halových sportů. Nejvíc jich doposud "měla" házená, která v roce 2000 zažila rozhodující duel o titul mezi Frýdkem-Místkem a Karvinou s návštěvou 7 500 lidí. 

"Florbal motivují názory, že i když je druhý nejpočetnější, tak rozhodně není nejpopulárnější. Ano, nepatříme v popularitě do Top 3, ale baví nás výzvy, které si musíme odmakat. A po dnešku jsem mile překvapený, jak se nám to povedlo," řekl šéf florbalové unie Filip Šuman.

Zápasy provázela báječná atmosféra. Lidé, z nichž mnozí nepřišli fandit konkrétnímu klubu, hlasitě křičeli, několikrát se pustili do mexické vlny. "Bylo na nás, abychom udělali show, a to se snad povedlo," řekl kapitán Tatranu Milan Fridrich.

PŘEKONANÝ GÓLMAN. Střešovický brankář Tomáš Kafka se ohlíží za míčkem, který v superfinále proti Vítkovicím skončil za jeho zády.

Zatímco on už podobný duel zažil, když se v aréně před čtyřmi lety hrálo mistrovství světa, mnozí jeho parťáci hráli v podobném noblesním prostředí vůbec poprvé. A ještě hůř na tom byly ženy. Ty i na světových šampionátech hrají v malých halách, kde jsou maximálně dva tři tisíce diváků, teď na jejich duel dorazilo pět tisíc.

"Bylo těžké udílet pokyny, protože jsme neslyšely vlastní slovo," řekla trenérka Herbadentu Markéta Štéglová. A její kolega z Bohemians Jakub Doubrava jen přikyvoval. "Největší návštěva na loňské sérii byla 260 diváků. To je snad vypovídající." Herbadent nakonec zvítězil 6:2.

Vlastně se florbal možná mohl dostat ještě výš, jenže pořadatelé se s předstihem rozhodli, že nebudou nabízet vstupenky do horního prstence haly. Ten spodní se ale vyprodal. "Alespoň máme výzvu na příští roky," řekl Šuman.