Štybar mění plány: Roubaix zrušili, tak jsem se v týmu přihlásil na Vueltu

  8:59
Měl jet Tour, ale těsně před startem musel být kvůli zranění kolena ze sestavy stažen. Zdeněk Štybar se vyléčil, vrátil a těšil se na klasiky, ale tu nejslavnější Paříž-Roubaix mu teď kvůli nárůstu případů koronaviru v severní Francii zrušili.
Zdeněk Štybar na trati Strade Bianche

Zdeněk Štybar na trati Strade Bianche | foto: Deceuninck - Quick Step

Čekal jste, že se to může stát?
Už před 14 dny jsem slyšel, že se o tom začíná diskutovat a že s uspořádáním Roubaix to bude složité. Přesto si někteří kluci od nás z týmu byli tenhle týden kostkové úseky projet. Doufal jsem, že se Roubaix pojede, ale zároveň jsem někde v mysli měl už delší dobu obavy, že ho zruší. Bylo to tak 50 na 50.

Covid zničil i cyklistický monument. Paříž-Roubaix se nepojede

NEDĚLE V PEKLE. Cyklisté šlapou na trati slavné klasiky na kostkách

A když jste se pak dozvěděl o definitivním odvolání závodu, jaký pocit převládal? Naštvání? Smíření?
Samozřejmě, že mě to mrzelo. Kluci, co si teď projížděli trať, mi vykládali, že je tam docela bahýnko a nějaké mokré úseky. Říkal jsem si, že by to letošní Roubaix bylo hodně zajímavé. Ale i proto, že má forma není zatím žádná hitparáda a chybí mi spousta závodů, tak mě jeho zrušení nepoloží tolik, jako kdybych věděl, že mám životní formu a že bych tam mohl jet o velký výsledek.

Zatímco letos byste si nevěřil?
Byla by to spíš taková velká neznámá, co na Roubaix předvedu. Vyhrát ho by pro mě bylo letos těžké a možná bych si pokazil svoji dosud výbornou statistiku na tomhle závodě. I když pevně věřím, že se to teď s mou formou bude rychle měnit k lepšímu.

Zrušení dalšího klasikářského monumentu Kolem Flander, který se má jet příští neděli, zatím nehrozí?
Ne, vypadá to s Flandrami dobře a stejně tak by se měly odjet i Gent-Wevelgem (tuto neděli) a Scheldeprijs (ve středu). Myslím, že to bude dobře zabezpečené.

Binck Bank Tour done and dusted. A big congratulations to my mate @mathieuvanderpoel for his double win yesterday
Photo: @gettysport

4. října 2020 v 17:12, příspěvek archivován: 10. října 2020 v 7:43

Ovšem opět s omezením diváků. Ale na to už jste si asi zvykli.
Jo jo, teď jsme i Brabantský šíp jeli bez diváků. Ačkoliv tady v Belgii se to takhle říci nedá, protože když projíždíme kolem jejich domů, vylezou aspoň před barák. Vždycky u trati nějací lidé budou, ale nesmějí stát na startu, v cíli a ve stoupáních. Na startu se normálně koná prezentace týmů, hlasatel tam vykřikuje, jako by tam byly davy fanoušků, ale nikdo tam není. Je to takové zvláštní.

Měl byste jet všechny tři nadcházející klasiky?
Scheldeprijs vynechám. Preferoval jsem jet radši Brabantský šíp. Původně jsem měl startovat teď v sobotu i na Amstelu, jenže ten kvůli koronaviru taky zrušili.

Ryze hypoteticky, když teď zrušili i Roubaix, které se mělo jet 25. října, mohl byste oproti původním předpokladům stihnout Vueltu, ne? Ta začíná 20. října.
Abych vám řekl pravdu, už jsem se na ni tak trochu přihlásil před dvěma týdny, když to s Roubaix začalo vypadat špatně. Řekl jsem tehdy týmu, že pokud by Roubaix odvolali, tak bych Vueltu rád jel, protože mi chybí strašně moc závodů.

A místo v sestavě by se pro vás našlo?
Doufám, že jo, že mi ho tam udělají. Ví o mém zájmu a budeme to ještě řešit. Aby toho nebylo málo, malinko teď bojuji i se zánětem žaludku a nejsem zrovna stoprocentní, ale Vuelta by mi určitě pomohla i směrem k příštímu roku, i kdyby měla být kvůli současné složité situaci ve Španělsku zkrácena ze současných 18 třeba na 16 etap.

Koleno, které vás na poslední chvíli nepustilo na start Tour, už je úplně v pořádku?
Ano. Bylo předtím přetížené a pomohlo mu, že jsem si orazil. Posledním závodem, který jsem v srpnu jel, bylo mistrovství republiky. Pak jsem odcestoval do Nice na start Tour, kde jsem si ještě projel s klukama druhou etapu, ale to mě už hodně bolelo. Tak jsem si naordinoval dva týdny volna, čímž se dalo dohromady. Pak jsem ještě nějaký čas tréninky radši jen tak šolíchal, dvě hodiny, tři hodiny, ale teď už je v pohodě.

Zdeněk Štybar jako druhý muž českého šampionátu v silniční cyklistice

Nějaký čas vám však muselo trvat, než jste se znovu zapracoval do závodního rytmu.
Právě. Chtěl jsem jet Kolem Slovenska, ale v týmu už nebylo místo. Pak jsem jel Binck-Bank Tour, ale tam zrušili kvůli koronaviru nejtěžší etapu. Spousta závodění ubylo, kvantity i kvality. I etapy na Binck-Banku byly krátké, takže ty tvrdší testy mi chyběly.

Jak jste prožíval Tour? Měl jste chuť ji sledovat v televizi, když jste o ni na poslední chvíli přišel?
Nejdřív jsem si říkal, že se na ni ani koukat nebudu. Ale pak mi to nedalo. Připravoval jsem se předtím se skupinou kluků, která Tour jela, tak jsem s nimi žil aspoň na dálku a na dojezdy etap jsem se díval. Když Julian Alaphilippe získal hned druhý den žlutý dres, mrzelo mě, že jsem se toho nemohl osobně zúčastnit. A stejně tak, když potom Sam Bennett přivezl zelený dres až do Paříže. To jsou zážitky, které vám v kariéře utečou.

Každopádně v týmu musí nyní panovat velká spokojenost. Máte zelený dres z Tour, zásluhou Alaphilippa duhový z mistrovství světa a teď jede Almeida v růžovém na Giru.
Myslím, že tým je moc spokojený, i když vždycky to může být ještě lepší, Julian mohl minulý týden vyhrát i Lutych (byl nejprve těsně druhý a pak kvůli křížení dráhy v pořadí odsunut). Ačkoliv na to se zapomene, když je mistrem světa. Taky ostatní kluky poslední výsledky namotivovaly, daly jim náboj i na Giru.

Překvapilo vás, jak dobře ho mladičký Joao Almedia jede?
On je dobrý. Na soustředěních hodně soupeří s Remkem Evenepoelem, jsou tak trochu konkurenti a možná i díky tomu je Joao teď tam, kde je. Že bude oblékat růžový trikot, nikdo nečekal, ale je to perspektivní mladý kluk.

Ale Dolomity a Alpy budou pro něj tuhou zkouškou.
To určitě jo, ale Joao je doopravdy výborným vrchařem. Když jsme jezdili při soustředění na San Pellegrinu, patřil v kopcích k nejlepším z týmu. Vzpomínám, že už když jsem ho viděl poprvé, říkal jsem si: Aha, tak tenhle kluk má talent.

Going into the weekend like One more stage of the @binckbanktour and then full focus for the classics #TheWolfpack #aeroiseverything #shivTT #rideforfocus
Photo: @gettysport

2. října 2020 v 19:02, příspěvek archivován: 10. října 2020 v 7:44

Jste nyní vlastně jediným ze čtyř českých profesionálů ve World Tour, který má klid ohledně smlouvy na další sezonu. Co říkáte kritickému stavu stájí CCC a NTT?
Finance jsou problém. Ty dva týmy jsou v podstatě pryč a volných míst jinde je hrozně málo. Třeba u nás v týmu už mají plno. Patrick Lefevere řekl, že nechce nikoho ze současného kádru nechat bez smlouvy, že si to nikdo po tomhle komplikovaném roku nezaslouží. Tak prodloužil smlouvy i všem, kterým dobíhal kontrakt. Patrick se k tomu postavil čelem, ale celkově je nyní hrozně málo míst na spoustu přebývajících lidí.

Co s tím?
Těžko říct. Ti kluci, co nemají kontrakt, půjdou často pod cenu a v tomhle složitém období podepíší smlouvy i za minimum, aby nějak překlenuli další rok a mohli bojovat dál. Týmy si budou mezi nimi moci vybírat. Ale ta místa vážně nejsou. A to je obrovský problém.

Jak prožíváte, co se v současnosti v souvislosti s prudkým nárůstem případu covidu děje v Česku? 
Při hledání motivace během návratu do tréninku po mém zranění kolene jsem tam chtěl jet na kole.

Z Belgie?
Ano, z Belgie do Čech. Objevil bych nové cesty, novou krajinu. Byl to už dlouho takový můj cíl, že bych jel jednou na kole z Belgie do Čech. Ale tým mi to zakázal, nepřáli si, abych cestou každý den spal na jiném hotelu. A pak už mě nechtěli do Čech pustit ani autem, že je tam situace s covidem špatná. Ale na poslední chvíli jsem si ještě cestu prosadil - a jsem rád, protože teď už bych neměl šanci, jinak bych musel po návratu do Belgie do karantény. Hodně mě mrzí, že se to v Čechách s covidem takhle pokazilo a rozjelo, když jsme na jaře byli jedna z nejlepších zemích a celá Evropa nás měla za příklad, jak lidé tehdy u nás byli disciplinovaní. A najednou jsme nejhorší v Evropě. To je velký skok. Mám Čechy rád, chybí mi, je mi moc líto, že se tohle stalo.

Autor:
  • Nejčtenější

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Sparta 2:4, obhájce se strachoval o výhru, uklidnil ho Krejčí

5. května 2024  17:10,  aktualizováno  21:16

Dvakrát přišli o dvoubrankové vedení, soupeři ale vyrovnání nepovolili a nakonec slaví. Sparťanští...

Trénink národního týmu: Voženílek na přesilovce, mimo zůstává Kousal a Lenc

8. května 2024  10:25,  aktualizováno  12:15

Čeští hokejisté se sešli na druhém tréninku před domácím mistrovství. Stejně jako v úterý se na...

Po dvanáctidenní plavbě dorazil olympijský oheň z Řecka do Marseille

8. května 2024  9:02,  aktualizováno  12:09

Olympijský oheň dorazil 79 dní před startem letních her v Paříži do Francie. Do Marseille ho po...

Stát s ním na střídačce? To bych bral! Rulíkův syn vypráví, s tátou má dohodu

8. května 2024

Premium Dříve nesledoval reprezentaci tak často, teď nechce vynechat jediný zápas. Až na domácím...

My jsme připraveni, co vy? Velvyslanci zvou ve videu na hokejové MS v Česku

8. května 2024  11:32

Hokejová horečka vrcholí, už v pátek začnou padat první góly na hokejovém světovém šampionátu v...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...