Závod míru startuje s dvaceti týmy

  • 5
České Budějovice - Pětapadesátý cyklistický Závod míru povýšil letos do druhé kategorie, což znamená, že se zařadil mezi pětadvacet významnách etapových podniků kalendáře Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Na pátečním startu se v Českých Budějovicích se sejde nejkvalitnější konkurence historie v čele se šesti stájemi první divize. Vítěz letošního závodu získá rekordní prémii osm tisíc eur, asi 240 000 korun.

Z území České republiky peloton vjede doNěmecka a po necelých 1600 kilometrech skončí ve Varšavě. Celkovýrozpočet závodu stoupl oproti loňsku o 100.000 eur na 1,5miliónu, což je asi 45 000 000 korun.

Původně pořadatelé očekávali, že na trať vyrazí 22šestičlenných týmů, ale nakonec pojede o dva méně, protože svoji účast nepotvrdily Domo Farm Frites z Belgie a italský Mapei. Ve startovní listině jsou z první divize německé Telekom, Coast, Gerolsteiner, nizozemská Rabobank, dánský CSC Tiscali a italská Alexia.

K největším favoritům budou patřit cyklisté stáje Telekom, třebaže její německé hvězdy Jan Ullrich a Erik Zabel nepřijedou. V sestavě je však také Robert Livingston z USA a dvojnásobný olympijský vítěz z dráhy Robert Bartko. Velice silný bude Coast, v jehož šestce jsou Španěl Aitor Garmendia, loni celkově druhý, a předloňský vítěz závodu kolem Německa, jeho krajan Davide Plaza. Hvězdou Tiscali bude Michael Blaudzun.

Nejlepší českou profesionální stáj Wüstenrot-ZVVZ bude reprezentovat šestice Petr Benčík, Lubomír Kejval, Michal Přecechtěl, František Trkal, Němec Christan Lademann a Martin Laciak. V barvách JOKO Velamos pojedou Radek Blahut, Tomáš Bucháček, Jan Faltýnek, Vojtěch Muchka, Tomáš Hanauer a Martin Kaňkovský.

Reprezentační trenér Jozef Regec nominoval Ondřeje Fadrného, Kamila Vránu, Petra Šestáka, Ladislava Fabišovského, Davida Kupku a Lukáše Pavlecha. Z českých jezdců je ještě ve startovní listině Ondřej Sosenka v týmu CCC Polsat a Lubor Tesař (Team Norimberk).

Program Závodu míru
Pátek 10. května - 1. etapa:
České Budějovice - České Budějovice, 137,7 km.
Sobota 11. května - 2. etapa: Třeboň - Pardubice, 183,9 km.
Neděle 12. května - 3. etapa: Pardubice - Hradec Králové, 181,6 km.
Pondělí 13. května - 4. etapa: Mladá Boleslav - Saská Kamenice (Něm.), 231,4 km.
Úterý 14. května - 5. etapa: Zwönitz (Něm.) - Riesa (Něm.), 163,3 km.
Středa 15. května - 6. etapa: Oschatz (Něm.) - Riesa (Něm.), časovka na 34,9 km, 7. etapa: Riesa (Něm.) - Hoyerswerda (Něm.), 97,7 km.
Čtvrtek 16. května - 8. etapa: Vratislav (Pol.) - Belchatow (Pol.), 223,2 km.
Pátek 17. května - 9. etapa: Piotrków Trybunalski (Pol.) - Varšava, 194,3 km.
Sobota 18. května - 10. etapa: časovka kolem Varšavy, 39,8 km.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa