Caruso se v sólu přenesl přes hory. Roglič na Vueltě potvrdil dominanci

  12:08aktualizováno  17:15
Devátá etapa Vuelty strašila nejvyšším počtem nastoupaných metrů. To ale vůbec neodradilo Itala Damiana Carusa. Závodník týmu Bahrain-Victorious nastoupil v nejdelším kopci a po 70kilometrové sólojízdě slaví vítězství. Slovinský lídr Primož Roglič ukázal sílu na závěrečné prémii mimořádné kategorie a navýšil svůj náskok v celkovém pořadí. Egan Bernal naopak tempu nejlepších nestačil.

Damiano Caruso z týmu Bahrain Victorious se chytá za hlavu a nevěří tomu, co se stalo. Italský cyklista právě dotáhl až do cíle svůj únik a opanoval 9. etapu na Vueltě. | foto: Profimedia.cz

Na Giru skončil Caruso druhý, na Vueltě ale funguje jako pomocník Mikela Landy.

Zatímco Landa v neděli ztratil na Rogliče čtyři minuty, Caruso zazářil.

ONLINE: 9. etapa Vuelty

Závod jsme sledovali kilometr po kilometru

Kolegům z úniku prchnul 71 kilometrů před cílem, pak už ho neviděl nikdo a Ital si připsal své druhé etapové vítězství na Grand Tour v kariéře. 

„Věděl jsem, že Ineos jede rychle. Řekl jsem si dobře, než aby mě chytili, tak radši zaútočím. Pořád nemůžu uvěřit tomu, co se mi povedlo,“ zářil v cíli Caruso.

Závěrečná prémie mimořádné kategorie Alto de Velefique nabídla třaskavý boj o celkové pořadí. Ten, jak už je zvykem, odšpuntoval Adam Yates. Brit předvedl sérii útoků, které očesaly velkou část konkurence.

Jako nejsilnější se ale nakonec ukázali Primož Roglič a Enric Mas, kteří společným úsilím vystoupali až na vrchol. Slovinec ještě Španělovi o několik metrů odjel a získal bonusové sekundy za druhé místo v etapě.

S 38sekundovým odstupem za mužem v červeném finišovalo trio Yates, Miguel Ángel López a Jack Haig.

Zklamaným dne je Egan Bernal, který dojel až minutu a pět sekund za Rogličem.

Z druhého místa v celkovém pořadí vypadl Felix Grossschartner. Jeho pozici zaujal Mas, který na Rogliče po nedělní etapě ztrácí 28 sekund. Všichni ostatní už mají manko přes minutu. Na třetí místo se posunul Masův parťák z Movistaru Miguel Ángel López (+1:21).

Triumf Carusa vyšvihl na patnácté místo (+5:35). Ital bude navíc po pondělním odpočinkovém dnu v puntíkatém dresu, a to i přesto, že před nedělní etapou neměl ve vrchařské soutěži ani bod.

Z Čechů skončil nejlépe 57. Jan Hirt. Zdeněk Štybar dojel 154., Josef Černý 168.

Dál na Vueltě nepokračuje čtvrtý muž druhé a páté zkoušky Juan Sebastián Molano (UAE Emirates), který skončil po karambolu v úvodu etapy.

Jak se vše odehrálo

Největší dřina. Devátá etapa v sobě zahrnovala mnohá „nej“. Tak zaprvé v ní jezdci nastoupali 4 500 metrů, což je NEJvíce v celé Vueltě. Zároveň je v polovině 188kilometrové trasy čekal NEJdelší kopec Alto Collado Venta Luisa, jenž měl podle oficiálního itineráře 29 kilometrů.

Mimořádný finiš. To nejhorší ale přišlo až na konec. Po třech hodnocených kopcích se v závěru tyčila ještě prémie mimořádné kategorie Alto de Velefique (13,2 km, 6,4 %).

Devátá etapa Vuelty 2021.

První pokusy. O únik se bojovalo hned od úvodu – s pramalým úspěchem. Společně to zkusilo trio Antonio Jesus Soto, Florian Vermeersch a Nick Schultz, které si vytvořilo skromný náskok, ze kterého ale nic nebylo. Ani další nástupy nebyly úspěšnější, v pelotonu bylo až příliš ambiciózních týmů.

Smrtelník nepochopí. Prvních padesát kilometrů stihl peloton ujet za necelou hodinu! Takovému tempu se ujíždí jen těžko…

Až konečně…se to povedlo! Po sjezdu z první prémie do útoku zavelelo duo týmu Groupama-FDJ Oliver Le Gac a Rudy Molard. K nim se připojil ještě Damiano Caruso. Postupně je doplnila další osmička jezdců a denní únik byl na světě.To už se stoupalo na nekonečný kopec.

My jsme únik. Mezi uprchlíky jela i velká cyklistická jména. Na čele šlapal například Romain Bardet, který se musel po pádu vzdát snu o celkovém pořadí nebo Kenny Elissonde, jenž si letos na Vueltě v jedné etapě zkusil, jak mu sluší červená. Nechyběl ani Rafal Majka.

Jumbo i Ineos. Přibližně na třech minutách kontrolovaly náskok uprchlíků týmy Jumbo-Visma a potom především Ineos Grenadiers.

Carusovo sólo. Třináct kilometrů pod vrcholem nejdelšího kopce nastoupil Caruso. Nikdo z uprchlíků mu nestačil. Snažil se Bardet, ale marně. Zatímco ostatní jezdce z původního úniku postupně pohlcovalo ostré tempo Ineosu, Ital udržoval konstantní náskok na balík. Zbývaly mu ale ještě dva kategorizované kopce…

Náskok nepadá, ba naopak. Na úpatí mimořádné prémie měl Caruso k dobru pět minut na balík, o dvě minuty méně ztrácela pronásledující čtveřice, která však byla brzy dostižena hlavními favority.

Yatesovy útoky. Ve skupině lídrů na celkové pořadí nastupoval podobně jako v předešlých etapách Adam Yates. Sedm kilometrů pod vrcholem už mu stačila pouze čtveřice Primož Roglič, Egan Bernal a duo z Movistaru Enric Mas a Migual Ángel López.

Nezdolný Brit. Pět kilometrů před cílem za to vzal Brit znovu. Vyvezl se za motorkou s televizní kamerou a rychle si vytvořil náskok. Do pronásledování se dalo duo z Movistaru a muž v červeném, Bernalovi došlo.

Ti nejsilnější. Na útoky nakonec doplatil sám Yates. Roglič s Masem ho dojeli a pokračovali na vrchol bez něho. 

Jako na Giru. V předposlední etapě Gira Caruso pláchl s parťákem Pellem Bilbaem padesát kilometrů před cílem. Vysloužil si vítězství v etapě a druhé místo celkově. Na Vueltě si poradil sám. „Zopakovat něco takového po Giru, to je něco neuvěřitelného,“ zářil Ital.

Vuelta - 9. etapa (Puerto Lumbreras - Alto de Velefique, 188 km)

1. Caruso (It./Bahrajn Victorious) 5:03:14, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:05, 3. Mas (Šp./Movistar) -1:06, 4. Haig (Austr./Bahrajn Victorious), 5. López (Kol./Movistar), 6. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) všichni -1:44, 7. Mäder (Švýc./Bahrajn Victorious) -2:07, 8. Ciccone (It./Trek-Segafredo), 9. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) oba -2:10, 10. De La Cruz (Šp./SAE Team Emirates) -2:40, ...57. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -22:53, 154. Štybar, 168. Černý (oba ČR/Deceuninck-Quick-Step) oba -38:04.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 34:18:53, 2. Mas -28, 3. López -1:21, 4. Haig -1:42, 5. Bernal -1:52, 6. A.Yates -2:07, 7. Ciccone -2:39, 8. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -2:40, 9. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -3:25, 10. De La Cruz -3:55, ...85. Hirt -1:04:49, 128. Štybar -1:20:32, 171. Černý -1:42:55.

Autor:
  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Tyčkařský šampion Braz přijde o Paříž, dopoval a 16 měsíců si nezazávodí

28. května 2024  16:53

Olympijský vítěz ve skoku o tyči Thiago Braz z Brazílie dostal šestnáctiměsíční zákaz startů za...

ONLINE: Macháč po pěti hodinách deště rozehrává první kolo Roland Garros

28. května 2024,  aktualizováno  16:45

Sledujeme online Jediný český tenista zasahuje do programu třetího hracího dne Roland Garros. Je jím Tomáš Macháč,...

ONLINE: Zlatou tretru brzdí déšť. Zápolí Ogrodníková, skoky o tyči čekají

28. května 2024,  aktualizováno  16:45

Sledujeme online Světová atletická esa se zase po roce schází v Ostravě. V rámci Zlaté tretry se představí mimo jiné...

Nymburský Tůma: Zažil jsem tituly v suchém triku, letošní by byl vybojovaný

28. května 2024  16:01,  aktualizováno  16:25

Nebýval zvyklý se o český basketbalový titul rvát, spíš Nymburku vzhledem k jeho kvalitě povětšinou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...