Caruso se v sólu přenesl přes hory. Roglič na Vueltě potvrdil dominanci

  12:08aktualizováno  17:15
Devátá etapa Vuelty strašila nejvyšším počtem nastoupaných metrů. To ale vůbec neodradilo Itala Damiana Carusa. Závodník týmu Bahrain-Victorious nastoupil v nejdelším kopci a po 70kilometrové sólojízdě slaví vítězství. Slovinský lídr Primož Roglič ukázal sílu na závěrečné prémii mimořádné kategorie a navýšil svůj náskok v celkovém pořadí. Egan Bernal naopak tempu nejlepších nestačil.

Damiano Caruso z týmu Bahrain Victorious se chytá za hlavu a nevěří tomu, co se stalo. Italský cyklista právě dotáhl až do cíle svůj únik a opanoval 9. etapu na Vueltě. | foto: Profimedia.cz

Na Giru skončil Caruso druhý, na Vueltě ale funguje jako pomocník Mikela Landy.

Zatímco Landa v neděli ztratil na Rogliče čtyři minuty, Caruso zazářil.

ONLINE: 9. etapa Vuelty

Závod jsme sledovali kilometr po kilometru

Kolegům z úniku prchnul 71 kilometrů před cílem, pak už ho neviděl nikdo a Ital si připsal své druhé etapové vítězství na Grand Tour v kariéře. 

„Věděl jsem, že Ineos jede rychle. Řekl jsem si dobře, než aby mě chytili, tak radši zaútočím. Pořád nemůžu uvěřit tomu, co se mi povedlo,“ zářil v cíli Caruso.

Závěrečná prémie mimořádné kategorie Alto de Velefique nabídla třaskavý boj o celkové pořadí. Ten, jak už je zvykem, odšpuntoval Adam Yates. Brit předvedl sérii útoků, které očesaly velkou část konkurence.

Jako nejsilnější se ale nakonec ukázali Primož Roglič a Enric Mas, kteří společným úsilím vystoupali až na vrchol. Slovinec ještě Španělovi o několik metrů odjel a získal bonusové sekundy za druhé místo v etapě.

S 38sekundovým odstupem za mužem v červeném finišovalo trio Yates, Miguel Ángel López a Jack Haig.

Zklamaným dne je Egan Bernal, který dojel až minutu a pět sekund za Rogličem.

Z druhého místa v celkovém pořadí vypadl Felix Grossschartner. Jeho pozici zaujal Mas, který na Rogliče po nedělní etapě ztrácí 28 sekund. Všichni ostatní už mají manko přes minutu. Na třetí místo se posunul Masův parťák z Movistaru Miguel Ángel López (+1:21).

Triumf Carusa vyšvihl na patnácté místo (+5:35). Ital bude navíc po pondělním odpočinkovém dnu v puntíkatém dresu, a to i přesto, že před nedělní etapou neměl ve vrchařské soutěži ani bod.

Z Čechů skončil nejlépe 57. Jan Hirt. Zdeněk Štybar dojel 154., Josef Černý 168.

Dál na Vueltě nepokračuje čtvrtý muž druhé a páté zkoušky Juan Sebastián Molano (UAE Emirates), který skončil po karambolu v úvodu etapy.

Jak se vše odehrálo

Největší dřina. Devátá etapa v sobě zahrnovala mnohá „nej“. Tak zaprvé v ní jezdci nastoupali 4 500 metrů, což je NEJvíce v celé Vueltě. Zároveň je v polovině 188kilometrové trasy čekal NEJdelší kopec Alto Collado Venta Luisa, jenž měl podle oficiálního itineráře 29 kilometrů.

Mimořádný finiš. To nejhorší ale přišlo až na konec. Po třech hodnocených kopcích se v závěru tyčila ještě prémie mimořádné kategorie Alto de Velefique (13,2 km, 6,4 %).

Devátá etapa Vuelty 2021.

První pokusy. O únik se bojovalo hned od úvodu – s pramalým úspěchem. Společně to zkusilo trio Antonio Jesus Soto, Florian Vermeersch a Nick Schultz, které si vytvořilo skromný náskok, ze kterého ale nic nebylo. Ani další nástupy nebyly úspěšnější, v pelotonu bylo až příliš ambiciózních týmů.

Smrtelník nepochopí. Prvních padesát kilometrů stihl peloton ujet za necelou hodinu! Takovému tempu se ujíždí jen těžko…

Až konečně…se to povedlo! Po sjezdu z první prémie do útoku zavelelo duo týmu Groupama-FDJ Oliver Le Gac a Rudy Molard. K nim se připojil ještě Damiano Caruso. Postupně je doplnila další osmička jezdců a denní únik byl na světě.To už se stoupalo na nekonečný kopec.

My jsme únik. Mezi uprchlíky jela i velká cyklistická jména. Na čele šlapal například Romain Bardet, který se musel po pádu vzdát snu o celkovém pořadí nebo Kenny Elissonde, jenž si letos na Vueltě v jedné etapě zkusil, jak mu sluší červená. Nechyběl ani Rafal Majka.

Jumbo i Ineos. Přibližně na třech minutách kontrolovaly náskok uprchlíků týmy Jumbo-Visma a potom především Ineos Grenadiers.

Carusovo sólo. Třináct kilometrů pod vrcholem nejdelšího kopce nastoupil Caruso. Nikdo z uprchlíků mu nestačil. Snažil se Bardet, ale marně. Zatímco ostatní jezdce z původního úniku postupně pohlcovalo ostré tempo Ineosu, Ital udržoval konstantní náskok na balík. Zbývaly mu ale ještě dva kategorizované kopce…

Náskok nepadá, ba naopak. Na úpatí mimořádné prémie měl Caruso k dobru pět minut na balík, o dvě minuty méně ztrácela pronásledující čtveřice, která však byla brzy dostižena hlavními favority.

Yatesovy útoky. Ve skupině lídrů na celkové pořadí nastupoval podobně jako v předešlých etapách Adam Yates. Sedm kilometrů pod vrcholem už mu stačila pouze čtveřice Primož Roglič, Egan Bernal a duo z Movistaru Enric Mas a Migual Ángel López.

Nezdolný Brit. Pět kilometrů před cílem za to vzal Brit znovu. Vyvezl se za motorkou s televizní kamerou a rychle si vytvořil náskok. Do pronásledování se dalo duo z Movistaru a muž v červeném, Bernalovi došlo.

Ti nejsilnější. Na útoky nakonec doplatil sám Yates. Roglič s Masem ho dojeli a pokračovali na vrchol bez něho. 

Jako na Giru. V předposlední etapě Gira Caruso pláchl s parťákem Pellem Bilbaem padesát kilometrů před cílem. Vysloužil si vítězství v etapě a druhé místo celkově. Na Vueltě si poradil sám. „Zopakovat něco takového po Giru, to je něco neuvěřitelného,“ zářil Ital.

Vuelta - 9. etapa (Puerto Lumbreras - Alto de Velefique, 188 km)

1. Caruso (It./Bahrajn Victorious) 5:03:14, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:05, 3. Mas (Šp./Movistar) -1:06, 4. Haig (Austr./Bahrajn Victorious), 5. López (Kol./Movistar), 6. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) všichni -1:44, 7. Mäder (Švýc./Bahrajn Victorious) -2:07, 8. Ciccone (It./Trek-Segafredo), 9. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) oba -2:10, 10. De La Cruz (Šp./SAE Team Emirates) -2:40, ...57. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -22:53, 154. Štybar, 168. Černý (oba ČR/Deceuninck-Quick-Step) oba -38:04.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 34:18:53, 2. Mas -28, 3. López -1:21, 4. Haig -1:42, 5. Bernal -1:52, 6. A.Yates -2:07, 7. Ciccone -2:39, 8. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -2:40, 9. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -3:25, 10. De La Cruz -3:55, ...85. Hirt -1:04:49, 128. Štybar -1:20:32, 171. Černý -1:42:55.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Melecká je při letošním debutu na LET v Johannesburgu průběžně čtvrtá

19. dubna 2024  18:23

Tereza Melecká je po dvou kolech turnaje golfové série Ladies European Tour v Johannesburgu na...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Vondroušová prošla ve Stuttgartu do semifinále, otočila duel se Sabalenkovou

19. dubna 2024  17:31

Markéta Vondroušová postoupila poprvé v kariéře na halovém antukovém turnaji ve Stuttgartu do...

Francouz o konci: Jako rozchod s holkou. Bolí to, ale časem se mi uleví

19. dubna 2024  16:49

Oznámení o konci kariéry nepřekvapilo. Hlavně v posledních sezonách měl brankář Pavel Francouz...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...