| foto: Profimedia.cz

Spolupráce Štybar & Meersman znovu zafungovala, Belgičan vyhrál další etapu

  • 36
Byl to dost podobný obrázek jako ve druhé etapě. Zdeněk Štybar byl znovu posledním mužem, který zůstával se sprinterem týmu Etixx-Quick Step. Na posledním kilometru Gianniho Meersmana vytáhl na úplné čelo a ten už skvělé pozice využil a vyhrál pátou etapu na španělské Vueltě. Závěr poznamenal hromadný pád v hlavním poli.

Když čtrnáct kilometrů před cílem dojel zrychlující peloton celý den v úniku šlapajícího Tiaga Machada, začal boj o co nejlepší pozici do závěrečného spurtu.

Na čele se usadil Adam Hansen, který jede už svou šestnáctou Grand Tour za sebou bez odstoupení. Se sprinterskými vlaky tradičně soupeřili cyklisté Tinkoffu a Sky, kteří chránili své lídry pro celkové pořadí.

Tři kilometry před cílem zkusili nastoupit Simon Clarke s Philippem Gilbertem, vytvořili si náskok několika desítek metrů, ale kilometr před cílem byli dojeti.

24.srpna 2016 v 17:57, příspěvek archivován: 24.srpna 2016 v 18:27

VIDEO: As? ha sido la explosiva victoria de @GianniMeersman en los metros finales para el @Etixx_QuickStep #LV2016 https://t.co/YpXpMQ1qOQ

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Así ha sido la explosiva victoria de @GianniMeersman en los metros finales para el @Etixx_QuickStep #LV2016 pic.twitter.com/YpXpMQ1qOQ

V tu chvíli došlo na úzkých silnicích cílového Luga k několika pádům. V jednom skončil Steven Kruijswijk se zlomenou klíční kostí, v dalším zase Tony Hurel, který zablokoval většinu pelotonu.

Toho využil Zdeněk Štybar s Gianni Meersmanem. Český cyklista vytáhl svého belgického kolegu do čela malé skupiny, která bojovala o vítězství, a dvě stě metrů před cílem ho vystřelil za druhým letošním triumfem.

„V posledních dvaceti kilometrech to bylo hodně chaotické. Přišlo několik pádů, ale my jsme to zvládli výborně a můžeme opět slavit,“ usmál se v cílovém rozhovoru český cyklista, který byl v cíli jako patnáctý.

„Zdeněk jel úžasně,“ klaněl se zase svému kolegovi Meersman.

Pády, které rozdělily peloton, přišly v tříkilometrové ochranné zóně, proto se neměnilo ani celkové pořadí. V čele Vuelty tak dál zůstává Darwin Atapuma, Leopold König je stále osmý.

24.srpna 2016 v 17:58, příspěvek archivován: 24.srpna 2016 v 18:25

RT para felicitar a .@GianniMeersman por su segunda victoria en #LaVuelta y en una gran vuelta. RT to cheer!! pic.twitter.com/VgHq7jmoac

Jak se vše odehrálo

Po dvou etapách s finišem na kopci přišla další šance pro sprintery. Ne, znovu to nebyla úplná placka, přes 2500 nastoupaných metrů mluví samo za sebe. Na trase čekala jediná vrchařská prémie třetí kategorie, a to ještě 50 kilometrů před cílem.

Cyklisté na 171,3 kilometrů dlouhou pouť vyrazili z Viveira východně podél pobřeží, než se stočili na jihozápad do vnitrozemí až do starobylého Luga, jehož monumentální starověké hradby jsou zapsány na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Právě v Lugu končila sedmá etapa v roce 2006, kdy zde o jedinou vteřinu udržel náskok před dotírajícím balíkem Alexander Vinokurov. Kazach následně vyhrál i další etapu a udělal tak důležitý krok ke svému jedinému vítězství na Grand Tour.

Zatímco na jednadvacetičlenný únik dne se v předchozí etapě čekalo více než padesát kilometrů, tentokrát to vyšlo hned po startu, kdy ujela dvojice Tiago Machado (Kaťuša) a Julien Morice (Direct Energie).

24.srpna 2016 v 18:30, příspěvek archivován: 24.srpna 2016 v 18:43

#LV2016 the day's not done yet for @elpumaDarwin ! pic.twitter.com/vpVe0OHZPb

Sto kilometrů před cílem mělo duo na čele téměř sedmiminutový náskok, který se ale začal rapidně snižovat – Morice už nemohl, a tak se 73 kilometrů před cílem vydal do osamocené časovky Machado.

Za ním následně vyrazil Thomas de Gendt, ale jen na chvíli. Tempo pelotonu totiž už převzaly sprinterské týmy v čele s Eixxem, Giantem a Orikou, které Machada dojely 14 kilometrů před cílem.

Závěrečný spurt se ještě pokusili narušit Gilbert s Clarkem, kteří nastoupili tři kilometry před cílem. Nakonec to byl ale pád, který rozdělil peloton na několik menších skupin. I toho využili cyklisté Etixxu, kteří jeli těsně před ním a spěchali za druhým triumfem na letošní španělské Grand Tour.

Cyklistická Vuelta

6. etapa

Monforte de Lemos - Luintra (163,2 km): 1. Meersman (Belg./Etixx-Quick-Step) 4:16:41, 2. Felline (It./ Trek), 3. Reza (Fr./FDJ), 4. L. Sánchez (Šp./Astana), 5. Waeytens (Belg./Giant), 6. Valverde (Šp./Movistar) , 7. Hardy (Fr./Cofidis), 8. Drücker (Luc./BMC Racing), 9. Vanbilsen (Belg./Cofidis), 10. Goncalves (Portug./Caja Rural), ...15. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step), 67. König (ČR/Sky) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Atapuma (Kol./BMC) 17:39:52, 2. Valverde -28, 3. Froome (Brit./Sky) -32, 4. Chaves (Kol./Orica), 5. Quintana (Kol./Movistar) oba -38, 6. S. Sánchez (Šp./BMC) -1:07, 7. Fernández (Šp./Movistar) -1:10, 8. König -1:12, 9. Kennaugh (Brit./Sky) -1:14, 10. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step) -1:22, ...57. Štybar -12:07.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa