Molano překazil v Zaragoze plány Alpecinu a vítězí ve dvanácté etapě Vuelty

  14:10aktualizováno  18:37
Perfektně pod kontrolou měl tým Alpecin-Deceuninck dvanácté dějství Vuelty. Únik dne dojel s dostatečným odstupem před cílem v Zaragoze a pak už vše směřoval k dalšímu triumfu Kadena Grovese. Jenže na posledních metrech se před australského sprintera dostala dvojice stáje UAE. Z ní vystřelil kolumbijský cyklista Juan Sebastian Molano a dojel si pro druhé vítězství na španělské Grand Tour v kariéře. Mezi jezdci na celkové pořadí k žádným změnám nedošlo.
Juan Sebastián Molano vítězí ve dvanácté etapě Vuelty

Juan Sebastián Molano vítězí ve dvanácté etapě Vuelty | foto: Cxcling/La Vuelta

Čtvrtek měl být dalším dnem Kadena Grovese. Předpovědi silného bočního větru, který způsobí chaos v pelotonu, se nevyplnily, a tak mohl Alpecin chystat většinu relativně klidné etapy pro Grovese a jeho třetí vítězství. Ještě osm set metrů před cílem měl k ruce tři týmové pomocníky.

Dvanáctá etapa Vuelty 2023

Podrobná reportáž

Na cílové rovince nebyly žádné záludnosti, jen se celá neustále mírně stáčela doleva. Tady bude klíčová čistá síla a správné načasování, věřili všichni před startem. Pět set metrů před cílem se zdálo jasné, že v obou bodech má všechny trumfy Groves, který byl stále chráněn dvěma domestiky.

Jenže pak se jako by odnikud přiřítil Molano v závěsu za Ruiem Oliveirou. Dvojice UAE zavřela jezdce Alpecinu a Molano nikým neohrožen spurtoval pro vítězství.

Podívejte se na poslední kilometr dvanácté etapy:

Nebyla to akce, nad kterou by odborníci na bezpečnost jásali. Oliveira s Molanem se před trojici Alpecinu dostali tak prudce, až museli závodníci za nimi spěšně brzdit. Grovesovi spadl řetěz, který se mu podařilo za jízdy nahodit zpět. I proto nedokázal na Molanovo zrychlení okamžitě reagovat. Přesto dojel na druhém místě a jeho náskok v soutěži o zelený dres je už více než sto bodů.

Molano si pro první vítězství na Vueltě dojel loni v závěrečné etapě do Madridu. Tehdy rozjížděl spurt Pascalu Ackermannovi a rozjel ho tak kvalitně, že mu Němec vítězství přenechal, přestože sám zatím žádné z Vuelty nezískal.

Letos už přijel Molano do Španělska jako sprinterská jednička týmu. UAE se ale soustředí především na celkové pořadí, Kolumbijec se tak může spolehnout pouze na Portugalce Oliveiru. Ten se ale ukázal jako klíčový prvek čtvrtečního vítězství.

„Dojezd byl chaotický jako vždycky. Trochu foukalo proti, proto jsme chtěli jít ze zezadu. Kilometr před cílem jsme byli přivření, ale věděl jsem, že když to dobře načasuji a budeme silní, vyjde nám to,“ líčil vítěznou strategii Oliveira.

CÍLOVÁ FOTOGRAFIE NETŘEBA. Juan Sebastián Molano s přehledem vítězí ve dvanácté etapě Vuelty

Týmy na celkové pořadí byly v průběhu etapy nervózní kvůli hrozícímu větru, favorité ale nakonec prožili klidný den bez většího vzrušení. Před páteční královskou pyrenejskou etapou tak vede Sepp Kuss (Jumbo-Visma) o 26 sekund před Marcem Solerem (UAE) a o 69 sekund před Remcem Evenepoelem (Quick-Step).

Belgičan dál vede soutěž o bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce. Dvanáctá etapa nenabízela žádnou vrchařskou prémii, v pořadí vrchařů na tak na prvním místě zůstává Jesús Herrada (Cofidis).

Michal Schlegel (Caja Rural) dokončil etapu s minutovou ztrátou na 107. místě, Jan Hirt (Quick-Step) dorazil do cíle o další minutu později na 135. příčce. Hirtovi patří v průběžném pořadí 37. místo, Schlegelovi 104.

Jak se vše odehrálo

Rovinaté nadechnutí. S horským dojezdem za sebou a pyrenejským trojblokem před sebou startovali cyklisté do dvanáctého dějství. Čtvrtek jim nabízel 151 kilometrů dlouhý odpočinek. Startovalo se ve výšce téměř 1000 metrů nad mořem ve městě Ólvega a klesavý profil bez jediného klasifikovaného stoupání dovedl peloton až do Zaragozy ve výšce 210 metrů n. m.

Profil dvanácté etapy Vuelty

Odvážné duo. Dojezd do Zaragozy, která je součástí itineráře Vuelty už od roku 1935, byl klasifikován jako sprinterský, a tudíž poslední šance pro rychlé muže pelotonu na etapový úspěch před závěrečnou etapou do Madridu. Únik tak byl ve čtvrtek dopředu odsouzen k neúspěchu, a proto se do něj pustila pouze dvojice odvážlivců Jetse Bol (Burgos-BH) a Abel Balderstone (Caja Rural).

Nepozornost přináší pád. Na čele pelotonu se usadili jezdci týmu Alpecin-Deceuninck, kteří nedovolili dvojici v úniku náskok přes dvě minuty, a zbytek hlavního pole mohl vyhlásit odpočinek. Jenže nic se nemá přehánět. Zhruba 117 kilometrů před cílem způsobila nepozornost jednoho z jezdců uprostřed pelotonu pád dalších šesti závodníků.

Jetse Bol a Abel Balderstone tráví dvanáctou etapu Vuelty v úniku

Šprýmař vítr. Etapy do Zaragozy často provází silný boční vítr, před startem se tak nemluvilo téměř o ničem jiném než o možném roztrhání pelotonu na větru. 86 kilometrů před cílem se zdálo, že silný vítr opravdu přichází, a jezdci Alpecinu se začali rovnat do tzv. terezínu, za několik desítek metrů ale bylo po všem a přírodní živel už peloton netrápil.

Ještě trochu dobrodružství. Náskok vedoucí dvojice začal v druhé půlce etapy samovolně klesat a když zbývalo do Zaragozy 44 kilometrů, peloton Bola s Baldertonem pohltil. První jmenovaný se ale nepropadl balíkem jako většina dostižených výletníků, naopak – po chvíli vystřelil z pelotonu znovu do úniku. Tentokrát už sám a na vzdálenost pouhých několika desítek metrů. Jezdci Alpecinu tak neměli moc práce Bola záhy dostihnout a rostoucím tempem veškeré výlety před peloton rázně zatrhnout.

Jezdci týmu Alpecin-Deceuninck vedou peloton ve dvanácté etapě Vuelty

Zkouška dojezdu. Jediné vzrušení na trase nabídla rychlostní prémie 18 kilometrů před cílem. Společně s body do soutěže o zelený dres na ní ležely bonifikační sekundy. Pro ty jel Primož Roglič (Jumbo-Visma), razantním nástupem se ale před něj dostal Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), který vyzkoušel své zrychlení těsně před dojezdem do Zaragozy.

Konečně vítězství. To ale v ulicích Zaragozy pořádně nepředvedl. Těsně před tím, než se do spurtu pustil, předjeli ho Oliveira s Molanem z UAE a zablokovaný Groves dokázal už jen mírnit škody na druhém místě. Pro to první si po jednom čtvrtém a jednom druhém konečně dojel Kolumbijec Molano.

Cyklistický závod Vuelta

12. etapa (Ólvega - Zaragoza, 165,4 km):

1. Molano (Kol./UAE Team Emirates) 3:23:35, 2. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck), 3. Van Poppel (Niz./Intermarché-Circus-Wanty), 4. R. Oliveira (Portug./UAE Team Emirates), 5. Theuns (Belg./Lidl-Trek), 6. Van den Berg (Niz./EF Education-EasyPost) všichni stejný čas, ...107. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -56, 135. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -1:54.

Průběžné pořadí: 1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 42:51:20, 2. Soler (Šp./UAE Team Emirates) -26, 3. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) -1:09, 4. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:32, 5. Martinez (Fr./Groupama-FDJ) -2:02, 6. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -2:16, ...37. Hirt -38:11, 104. Schlegel -1:24:37.

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi si doma zahrají o medaile

10. května 2024,  aktualizováno  23.5 23:11

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

USA - Česko 0:1. Zvládnuté čtvrtfinále, rozhodl Zacha, národní tým držel Dostál

23. května 2024  22:44,  aktualizováno  23:12

Čeští hokejisté si na domácím mistrovství světa zahrají o medaile. Spojeným státům americkým...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zase ti Američané, Čechy čeká odveta. Slováci ve čtvrtfinále vyzvou Kanadu

21. května 2024  15:16,  aktualizováno  22.5

Poslední skupinový den určil čtvrtfinálové dvojice na hokejovém mistrovství. Češi, kteří v...

Djokovič po krachu s Macháčem: Trpěl jsem, na zápas chci zapomenout

25. května 2024  6:29

Těsně před Roland Garros nabral parádní formu, na druhý grandslam sezony se naladil skalpem světové...

Kámoši z Bostonu. Lauko o bydlení u Zachy i hokejové škole od Pastrňáka

25. května 2024

Premium Jeho kumpáni z Bostonu teď válí v české reprezentaci. Pro Jakuba Lauka už místo na soupisce nebylo,...

O euroligový titul svedou bitvu basketbalisté Realu a Panathinaikosu

24. května 2024  23:30

O titul v Evropské lize basketbalistů si v neděli zahrají obhájce prvenství Real Madrid a...

Girona deklasovala na závěr historické sezony Granadu, Dovbyk s hattrickem

24. května 2024  23:16

Fotbalisté Girony zakončili nejúspěšnější sezonu v klubové historii demolicí 7:0 sestupující...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....